Knepen som sätter igång din förlossning – Barnmorskan tipsar

Trots att du snart är i mål så vill du att din bebis kommer ut – NU! Du är beredd att göra vad som helst för att sätta igång förlossningen. Men fungerar det verkligen att äta ananas och springa i trappor? Här kommenterar barnmorskan några välkända metoder för att starta värkarna på egen hand.

Läs också: Avslöja graviditet under jobbintervju? Här är råden

Hur kan man sätta igång en förlossning?

Ända sedan urminnes tider har det funnits olika knep för att sätta igång förlossningen på egen hand. På Familjelivs forum tipsar medlemmarna varandra om det bästa sättet. Vi har låtit Lena Strandberg, barnmorska på MamaMia i Göteborg, ge svar på tal på de mest omskrivna tipsen – och det finns både de som fungerar och de som rentav kan vara skadliga.

Knepen för att skynda på förlossningen

1. Färdknäppen – ha sex för att få igång förlossningen

Att ha sex sägs fungera på tre olika sätt:
1. Rörelsen stimulerar livmodern så att förlossningen sätts igång.
2. Sex kan sätta igång utsöndringen av oxytocin, det hormon som orsakar sammandragningarna.
3. Sädesvätskan innehåller mycket prostaglandin, som kan göra att livmoderhalsen mjuknar och lättare utplånas under förlossningens öppningsfas.

Barnmorskans svar:
– Det här är något folk gott och väl kan gå hem och göra. Det är sant att prostaglandinet i sädesvätskan hjälper till att mjuka upp livmoderhalsen. Prostaglandinet är det man använder sig av på sjukhusen vid igångsättning.

Läs också: "Vi vill ha barn – men finns ingen sexlust kvar" Sexologen tipsar

2. Ricinolja – stimulerar livmoderns muskulatur

Vanligaste förklaringen till varför detta fungerar är att det stimulerar livmoderns muskulatur samtidigt som det stimulerar tarmarna och på så vis sätter igång förlossningen. I en studie där 100 kvinnor som gått över tiden deltog, visade att förlossningen satte igång hos 57,7% av de deltagande efter en enda dos bestående av 60 milliliter ricinolja.

Barnmorskans svar:
– Det här är något många har provat på men det hjälper inte att sätta igång förlossningen, istället resulterar det oftast i flera timmar på toaletten.

Familjelivs forum

Ta del av vad andra gjorde för att få igång sin förlossning i vårt forum, "Vad gjorde ni dagen innan förlossningen startade?"

3. Fungerar det att stimulera bröstvårtorna för att få igång en förlossning?

Teorin säger att oxytocin, det hormon som framkallar värkarna, frisläpps när bröstvårtorna och vårtgårdarna stimuleras. Enligt en studie kunde man påvisa en betydande effekt. Förlossningen började inom 72 timmar hos 37,3 procent av kvinnorna som deltog i studien.

Barnmorskans svar:
– Det skadar i alla fall inte. Oxytocin frigörs och det är något som framkallar värkar.

4. Springa i trappor – yay or nay?

Kan vara svårt så sent i graviditeten men en promenad sägs också ha effekt. Förklaringen till att detta ska fungera sägs vara att tyngden av barnets huvud mot livmoderhalsen stimulerar utsöndringen av oxytocin. Det finns inga klara bevis på att detta skulle fungera, dock kan det hjälpa barnet att lägga sig i en bättre position inför förlossningen. Detta är endast möjligt om barnet inte är fixerat.

Barnmorskans svar:
– Du ska absolut inte springa eller göra något annat våldsamt eller överansträngande som du inte är van vid under den sista tiden av graviditeten. Det finns en risk för förtidig lossning av moderkakan, vilket innebär att en bit eller hela moderkakan lossnar från livmoderväggen och minskar syre- och näringstillförseln till barnet. Du ska leva och röra på dig precis så som du brukar göra, det är det bästa.

5. Få igång förlossningen genom att äta ananas

Ananas innehåller enzymet bromelain som man tror mjukar upp livmoderhalsen och sätter igång förlossningen. Eftersom ananas innehåller relativt lite bromelainså krävs det omkring sju stycken vilket med stor sannolikhet resulterar i kraftig diarré.

Barnmorskans svar:
– Det här har jag inte en uppfattning om.

6. Ät kryddstarkt för att stimulera livmodern

Det handlar om att äta hett kryddad mat, exempelvis curry. Det finns inga direkta vetenskapliga teorier kring detta men det sägs att heta kryddor stimulerar tarmen och på så sätt även livmodern.

Barnmorskans svar:
– Det här har jag inte en uppfattning om.

7. Hallonbladste med oxyticin

Hallonblad innehåller en hel del oxyticin som många är på jakt efter för att stimulera igång värkarna. Hallonen kan tas som örtte eller i tablettform och köps via hälsokostaffärer. Det talas mycket om att hallonblad kan sätta igång förlossningen men det finns inga vetenskapliga bevis för detta. Däremot finns det en studie som visar att hallonblad påskyndar förlossningens andra stadium och minskar risken för att man ska behöva använda tång.

Barnmorskans svar:
– Det här har jag inte en uppfattning om.

8. Homeopatiska preparat

För att sätta igång förlossningen ska de homeopatiska preparaten Pulsatilla och Caulophyllum användas. För detta tillvägagångssätt krävs att man kontaktar en utbildad homeopat eller ett homeopatiskt apotek.

Barnmorskans svar:
– Det här har jag inte en uppfattning om.

9. Kicka igång en förlossning med akupunktur

Går ut på att en kvalificerad akupunktör sticker in nålar i vissa punkter på kroppen. Enligt traditionell kinesisk medicin så stimulerar detta kroppens energier så att balansen återställs och läkande befordras. Det finns studier som visar att akupunktur kan var effektivt.

Barnmorskans svar:
– Det här har jag inte en uppfattning om.

10. Mirakeldrycken som "sätter igång värkarna"?

Blanda väl och drick hälften. Har inget hänt efter cirka ett dygn, drick resten. Frågan är om detta fungerar?

1.5 liter vatten
2 pressade citroner
2-4 matskedar honung eller lönnsirap
2 matskedar färskriven ingefära
2 teskedar cayennepeppar

Barnmorskans svar:
– Det här har jag inte en uppfattning om och kan inte svara på om det fungerar eller ej.

Är det farligt eller inte att försöka sätta igång förlossningen själv?

– Du ska aldrig försöka sätta igång förlossningen själv om du inte har medicinska skäl till det. I sådana fall får du veta det från din barnmorska eller läkare. Att sätta igång förlossningen utan medicinsk anledning innebär risker och kan medföra komplikationer både för mamman och för det barnet som annars hade kunnat undvikas.