Lite annorlunda potatissallader, men jättegoda!
Potatissallad med rostad sesam (ca 4 stora port)
Innehåller inga mjölkprodukter.
1 l kall, kokt potatis i bitar
4 msk oskalade sesamfrön
3 msk olivolja
2 tsk salt, lite peppar
1 dl lök
balsamvinäger efter smak
en skvätt soya
Stek sesamfröna i oljan tills de börjar poppa svagt och fått ljusbrun färg. Smaka av! Häll olja och sesam i bunken med potatisbitarna, tillsätt balsamvinäger, lite soya och smaka av med salt och peppar. Smakar allra bäst om den får dra över natten.
-------------------
Gul potatissallad med kokos (ca 4 stora port)
Innehåller inga mjölkprodukter.
1 l kall kokt potatis i bitar
1 dl riven kokos
2 tsk gurkmeja
3 msk olivolja
4 msk kapris (el gröna oliver)
3 msk kaprisspad (el olivspad)
1/2 purjolök (gröna delen)
ev lite vatten
Strimla purjon och blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Tillsätt lite vatten om salladen känns torr. Låt dra minst en halvtimme före servering.
För att få en mer matig sallad som ensamrätt, kan man blanda ner en burk stora vita bönor.
-----------------------------
Blå potatissallad
Innehåller inga mjölkprodukter.
1 lit kokt Blå Kongo-potatis
4 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
2 msk finhackad gul lök
salt, peppar och färska örter efter smak
Blanda ingredienserna och låt dra en stund.
Tips: Man kan göra gul (vanlig potatis + gurkmeja, i övrigt ovanstående recept) och blå potatissallad för sig och sedan lägga upp dem som svenska flaggan på ett stort fat med t ex en ram av gröna ärtor.
Blå Kongo kokar lätt sönder. Koka den tills den är nästan färdig, häll av vattnet och låt den ligga och efterdra under lock i ca 5-10 minuter.
Potatisen blir riktigt kornblå om den får vila över natten i kylen efter kokningen.