Kanske inget man äter en varm sommardag...men hur gott som helst...
Het gryta med oxhögrev och bönor - 4 portioner
Ingredienser
0,7-1 kg oxhögrev
1 st röd paprika
3 klyfta(or) vitlök
5 st schalottenlökar
3 dl vita bönor (blötlagda i ett dygn)
1 msk mald spiskummin
1 msk mald mejram
1 msk mald kanel
1.5 krm cayennepeppar
3 st lagerblad
2 msk tomatpuré
5 dl rödvin
1 l vatten
1,5 msk flytande mörk oxbuljong
salt och peppar
maizenamjöl
Potatismos:
potatis
mjölk
1 klyfta(or) vitlök
1 st citron, rivet skal och saft
1 dl persilja, grovhackad
salt och peppar
Gör så här:
Skär köttet i ca 4 x 4 cm stora bitar. Skär paprikan i stora bitar och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs paprikorna, lökarna, vitlöken och bönorna med spiskumminen, mejramen, kanelen och cayennepepparn. Lägg i lagerbladen och tomatpurén och låt fräsa i ytterligare ett par minuter. Häll på rödvinet och låt det hela koka medan köttbitarna bryns i en panna.
Lägg de brynta köttbitarna i grytan bland de övriga ingredienserna. Häll lite vatten i pannan där köttet brynts och låt det koka med stekskyn, häll sedan över det i grytan. Tillsätt buljongen och fyll på med mer vatten så att alla ingredienser i grytan täcks. Låt det koka i ca 1 timme. Kontrollera att köttet är färdigt genom att smaka på det. Lyft sedan ur köttet och låt såsen koka ner till dess att den får en simmig konsistens. Red eventuellt av med lite maizenamjöl utrört i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet i grytan.
Potatismos:
Gör ett vanligt potatismos. Smaksätt moset med riven vitlök, lite citronskal, citronsaft, grovhackad persilja, salt och peppar.