• Clown

    Hemmagjord nougat?

    Är det någon som vet om man kan göra nougat själv? Recept? Det enda receptet jag hittat var på "Marknadsnougat", men det är inte sån jag är ute efter. (har iof inte smakat sådan, den kanske oxå är god..) Jag menar "vanlig" nougat, typ hushållsnougat, dubbelnougat, wienernougat osv. Grejen är att jag måste äta mjölkfritt då sonen är allergisk, så jag tänkte om man kan prova byta ut mot mjölkfritt om man bara hittar ett recept! Är såååå sugen på nougat..

  • Svar på tråden Hemmagjord nougat?
  • Krokus78

    Har inget recept men jag har för mig att winernougat som man köper är mjölkfri.

  • AnnaK

    Marknadsnougat

    Blanda i en gryta:
    125g margarin
    5 3/4 dl strösocker
    1 3/4 dl vatten

    Låt koka ihop i några minuter.

    Sikta ihop:
    6½ dl vetemjöl
    4 dl florsocker
    1 dl kakao

    Blanda ihop allting och rör tills smeten blir jämn. Häll ut på ett bakplåtspapper. När det stelnat något så skär i kuber. Förvara svalt.

    Fransk nougat
    100 Bitar

    5 dl Socker
    1 Krm salt
    1 1/2 dl Ljus sirap
    1 1/4 dl Vatten
    2 Äggvita
    1/2 dl Mandel
    1/2 dl Coctailbär

    Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 150°. Skålla, skala och hacka mandeln och hacka körsbären medan sockerlagen kokar. Vispa vitorna till skum. Häll sockerlagen i en fin stråler ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills massan blir fast. Blanda i mandel och körsbär. Bred ut massan på bakplåtspapper eller smort smörgåspapper i en form, ca 20x30 cm till 100 bitar, med oljade händer eller en liten spade eller forma till en eller två rullar. Stäl kallt och skär sedan i bitar. Förvara i burk med lock.

    Tips: Den franska nougaten kan doppas i smält blockchoklad.

    Chokladdoppad nougat
    (1 Portioner)

    Ingredienser

    1 dl Ljus sirap
    2 dl Socker
    1 dl Hackad mandel
    100 g Mörk blockchoklad

    Beskrivning

    Blanda sirapen och sockret i en mikroform och kör i mikron på full
    effekt i 5 minuter. Om din mikrougn inte är så stark kan du behöva
    lite längre tid. Blanda i mandeln.Häll ut på bakplåtspapper. Låt
    svalna och skär sen i bitar. Smält chokladen i mikron på full effekt
    i ett par minuter. Doppa nougatbitarna och lägg dem på smörpapper för
    att stelan. Förvaras svalt.

    Nougat, easymade!

    1 dl vatten
    6 dl socker
    125 g smör
    7 dl vetemjöl
    4 dl florsocker
    1 dl kakao

    Gör så här:

    Blanda vetemjöl, florsocker och kakao.
    Lägg smöret tillsammans med socker och vatten i en kastrull och koka i några minuter, max 2 min!
    Tillsätt mjölblandningen och rör om ordentligt.
    Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper och skär i rutor när smeten har kallnat.

    Ger ca 80 st.

    Nougat
    Hasselnötter 200 g
    strösocker 3-4 matskedar vattensolrosolja
    Nougat
    Rosta nötterna lätt guldbruna i långpanna.
    Blanda socker och vatten i enkastrull och koka upp. Häll försiktigt i nötterna när sockerlagen är ljusgul. Låt det koka i 1 min. under omrörning. Häll upp knäcken på en tallrik eller en plåt som har oljats in med lite solrosolja. Låt den stå i en halvtimme. När knäcken är avkyld, körs den snabbt i matberedare.

    WIENER NOUGAT / ca 40 st

    200 g nougat
    125 g ljusblockchoklad
    100 g mandelflarn

    1. Rosta mandeln i en stekpanna
    2. Smält samman blockchokladen och nougaten, tillsätt mandeln
    3. Häll smeten i en avlång form med smörpapper
    4. Låt stelna, skär sedan upp chokladen i små bitar

  • AnnaK

    Nougat:
    75-100 g valnötter
    50 g socker
    Grovhacka valnötterna. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull el. stekpanna tills det blir brunt. Rör ner valnötskärnorna. Häll upp på oljad plåt eller dito smörpapper/bakpapper att stelna till nougat. Krossa sedan nougaten.

    Nougat:
    1 dl socker
    1 dl mandel

    Hacka mandeln (utan att skålla). Häll socker i gjutjärnspanna och smält
    försiktigt. Tillsätt mandel och häll upp på smort plåt. Låt svalna.
    Krossa ganska fint i mortel

  • Clown

    Tack alla! Ska prova nåt av recepten i helgen!

    Babian- Jag såg nu att Wienernougaten var mjölkfri, hade ingen aning om det! (har iof aldrig behövt fundera på sådant förän nu..)

Svar på tråden Hemmagjord nougat?