Marknadsnougat
Blanda i en gryta:
125g margarin
5 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl vatten
Låt koka ihop i några minuter.
Sikta ihop:
6½ dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
Blanda ihop allting och rör tills smeten blir jämn. Häll ut på ett bakplåtspapper. När det stelnat något så skär i kuber. Förvara svalt.
Fransk nougat
100 Bitar
5 dl Socker
1 Krm salt
1 1/2 dl Ljus sirap
1 1/4 dl Vatten
2 Äggvita
1/2 dl Mandel
1/2 dl Coctailbär
Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 150°. Skålla, skala och hacka mandeln och hacka körsbären medan sockerlagen kokar. Vispa vitorna till skum. Häll sockerlagen i en fin stråler ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills massan blir fast. Blanda i mandel och körsbär. Bred ut massan på bakplåtspapper eller smort smörgåspapper i en form, ca 20x30 cm till 100 bitar, med oljade händer eller en liten spade eller forma till en eller två rullar. Stäl kallt och skär sedan i bitar. Förvara i burk med lock.
Tips: Den franska nougaten kan doppas i smält blockchoklad.
Chokladdoppad nougat
(1 Portioner)
Ingredienser
1 dl Ljus sirap
2 dl Socker
1 dl Hackad mandel
100 g Mörk blockchoklad
Beskrivning
Blanda sirapen och sockret i en mikroform och kör i mikron på full
effekt i 5 minuter. Om din mikrougn inte är så stark kan du behöva
lite längre tid. Blanda i mandeln.Häll ut på bakplåtspapper. Låt
svalna och skär sen i bitar. Smält chokladen i mikron på full effekt
i ett par minuter. Doppa nougatbitarna och lägg dem på smörpapper för
att stelan. Förvaras svalt.
Nougat, easymade!
1 dl vatten
6 dl socker
125 g smör
7 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
Gör så här:
Blanda vetemjöl, florsocker och kakao.
Lägg smöret tillsammans med socker och vatten i en kastrull och koka i några minuter, max 2 min!
Tillsätt mjölblandningen och rör om ordentligt.
Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper och skär i rutor när smeten har kallnat.
Ger ca 80 st.
Nougat
Hasselnötter 200 g
strösocker 3-4 matskedar vattensolrosolja
Nougat
Rosta nötterna lätt guldbruna i långpanna.
Blanda socker och vatten i enkastrull och koka upp. Häll försiktigt i nötterna när sockerlagen är ljusgul. Låt det koka i 1 min. under omrörning. Häll upp knäcken på en tallrik eller en plåt som har oljats in med lite solrosolja. Låt den stå i en halvtimme. När knäcken är avkyld, körs den snabbt i matberedare.
WIENER NOUGAT / ca 40 st
200 g nougat
125 g ljusblockchoklad
100 g mandelflarn
1. Rosta mandeln i en stekpanna
2. Smält samman blockchokladen och nougaten, tillsätt mandeln
3. Häll smeten i en avlång form med smörpapper
4. Låt stelna, skär sedan upp chokladen i små bitar