Halloj. Här kommer jag och gör smygreklam för min hemsida som vanligt. Här kommer tre recept som innehåller BÅDE broccoli och spenat
www.gronmat.net/middag_viewrecepie.asp
www.gronmat.net/middag_viewrecepie.asp
www.gronmat.net/middag_viewrecepie.asp
Kroppen tar upp 5-10 procent av det järn som finns i maten. Järnet i kött och blodmat är lättast för kroppen att utnyttja. Vitamin C kan förbättra upptaget av järn, medan kli, te och kalciumrika livsmedel kan försämra det.
Vegeterianer får i sig järn genom bönor, baljväxter, gröna bladgrönsaker (som persilja, nässla och grönkål), broccoli, hirs, fullkornsprodukter, torkad frukt som aprikoser, bär t.ex. jordgubbar, nyponpulver, oskalade sesamfrön, nötter och mesost.
Alltså, drick gärna apelsinjuice/svartvinbärssaft till maten. Ät efterrätt med jordgubbar och drick mycket nyponsoppa (nypon innehåller både järn och c-vitamin)
Behöver du tillskott och inte kan äta järntabletter rekommenderar jag brustabletter (tror det är Friggs som tillverkar dom, finns på ICA mm) eller Blutsaft (finns i hälsokosten)