Mat-paj recept?
Inte finns det någon vänlig själ där ute som vill dela med sig av lite goda recept på matpajer. Hade tänkt bjuda på lite paj nu till midsommar!
Inte finns det någon vänlig själ där ute som vill dela med sig av lite goda recept på matpajer. Hade tänkt bjuda på lite paj nu till midsommar!
Vegetarisk
Fräs fetaost, bladspenat, scharlottenlök, kryddor. Häll i blandningen i ett förgräddat pajskal, på med äggstanning, grädda!
Kyckling
Fräs curry och paprikakrydda i smör, på med små kycklingbitar och strimlad purjo, när kycklingen e genomstekt blanda i majs och fetaostbitar, häll i ett förgräddat pajskal, på med äggstanning, grädda!
Taco
Stek köttfärs, finhackad gul lök, strimlad paprika, häll över pulvertacomix och vatten, puttra tills krämigt. Häll i förgräddat pajskal, strö över riven texmex ost, grädda!
SMAKLIG MÅLTID!
Kycklingpaj:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr margarin/smör
2 msk vatten
Blanda ihop och låt stå kallt en stund. Tryck ut pajdegen i formen, nagga och förgrädda i 200 grader längst ner i ugnen
Fyllning:
1/2 purjolök
1 liten röd paprika
200 gr färska champinjoner el. 1 stor burk
smör/olja
1 grillad kyckling ( jag stekte ca 1/2 kg kycklingfile istället)
2 1/2 dl matlagningsgrädde 15% (ta INTE den magrare)
1 1/2 msk vatten + 1/2 dl vatten
Salt, svartpeppar
Riven ost
Strimla grönsakerna+ svampen. Fräs allt i lite smör. Finfördela kycklingen och blanda i, tillsätt grädde & mjölet (utrört i vattnet). Låt puttra ca 5 min. Krydda och salt efter smak. Slå i röran i pajskalet och strö riven ost över. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. (200grader)
Det blir supergott.
Mmmm gott! Mera recept tack!
Toscansk tomatpaj (min favopaj!!)
PAJDEG: se nalle Puhs kycklingpaj här ovan. Låt stå kallt ca 30 min, tryck ut i form, förgrädda ca 15 min i 200 gr.
FYLLNING
100 g mozzarella
3-4 färska tomater
4 st(el fler efter smak!)soltorkade tomater
1 kruka basilika
3 msk pinjenötter
3 ägg
2½ dl mellangrädde
1-2 vitlöksklyftor
2 msk osötad senap
salt/svartpeppar
Skär mozzarella och färska tomater i skivor.
Hacka soltorkade och basilikabladen.
Lägg tomatskivorna i det förgräddade pajskalet.
Strö över soltorkade och pinjenötterna.
Fördela mozzarellan överst.
Vispa samman ägg och grädde.
Pressa och blanda ner vitlök, senap samt basilika + salt/peppar.
Häll i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat: ca 40 min.
Broccolipaj
8 bitar
Ugn 200°
3 ½ dl vetemjöl
100 g margarin
2 msk parmesanost
1 krm salt eller örtsalt
1 äggula
2-3 msk kallt vatten
Fyllning
ca 250 g broccolibuketter
140 g magert bacon
2 gula lökar
1 dl stark ost i tärningar
3 dl vispgrädde
3 krm salt
svartpeppar, chilipeppar
Hacka samman mjöl och margarin för hand eller i matberedare. Tillsätt parmesanost, salt, äggula och vatten till en smidig deg. Slå plast om och låt degen vila kallt ca 60 minuter.
Koka broccolin knappt färdig, låt rinna av och svalna. Skär baconskivorna i små bitar och stek dem knapriga. Låt svalna på papper. Skär löken i klyftor och låt den mjukna i lite baconfett eller margarin, låt även löken svalna. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar.
Kavla eller tryck ut degen så att den täcker en form med löstagbar kant, ca 24 cm.
Fördela broccoli, bacon, lök och osttärningar i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen på nedersta falsen på 200° 40-45 minuter. Känn att den stannat mitt i. Servera pajen avsvalnad eller lätt uppvärmd.
Du kän göra pajen helt vegetarisk. Uteslut då bacon och tillsätt en påse grovhackade valnötter.
Crabfish
Pajskal:
100 gr smör/margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk vatten
1 burk surimi/crabfish 200gr ca
3 st ägg
2 dl creme fraiche
Ost efter smakbehag exvis Jarlsberg 27%.
Blanda smör, mjöl, vatten.
Fördela i en pajform.
Blanda ägg och creme fraiche väl.
(Låt crabfishen rinna av ordentligt)
Lägg i allt i ogräddat pajskal.
Salt, peppar eller ngn annan krydda, beroende på din egen smak
Hyvla ostskivor som täcker hela fyllningen.
Grädda i 175 grader i 20 min.
Färgglad grönsakspaj
4-6 port
Pajdeg:
75 g smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
250 g fryst bladspenat
3 paprikor i olika färger
3 ägg
2 dl mjölk
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl Gratella gratängost
Pajdeg:
Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Sätt ugnen på 200 grader. Låt pajen vila i kyl ca 30 min.
Förgrädda pajskalet ca 10 min.
Fyllning: Tina spenaten och pressa ur all vätska. Tärna paprikorna. Fräs grönsakerna mjuka i smör.
Vispa samman ägg, mjölk och kryddor. Blanda i grönsakerna och osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen vid 200 grader ca 30 min.
Grön skinkpaj
4 pers
Ugn 225°
Deg:
100 g grahamsmjöl
150 g keso
½ tsk salt
Fyllning:
200 g kokt eller rökt skinka (kan uteslutas för vegetarisk paj)
300 g purjolök i ringar
250 g squash, tärnad
3 ägg
50 g keso
1 tsk salt
Nymalen peppar
Blanda till degen och knåda den fast, rulla ut och lägg i en smord ca 24 cm pajform. Förbaka 10 min.
Koka purjo och squash ca 2 min i lättsaltat vatten. Häll av vatnet och låt rinna av.
Strimla skinkan och häll tillsammans med grönsakerna i pajskalet.
Blanda ägg, keso, salt och pepar med en gaffel och häll över fyllningen.
Baka i förvärmd ugn ca 30 min eller tills pajen är gyllenbun.
Kycklingpaj
4 personer
Ugn 200°
1 sats pajdeg
2 kycklingfiléer
1 msk smör
1 röd paprika
1 gul lök
1 broccolihuvud
1-2 msk fransk ljus senap
1 tsk sambal oelek
3 ägg
3 dl grädde
2 dl riven ost
salt och peppar
Gör pajskalet enligt recept. Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem gyllen bruna i smöret.
Skiva paprikan och löken. Dela broccolihuvudet i buketter och förväll dem i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet. Sätt ugnen på 200ºC. Fördela kycklingen och grönsakerna i pajskalet.
Blanda samman senapen, sambal oeleken, äggen, grädden och osten i en bunke. Salta och peppra.
Häll blandningen i pajskalet och grädda i ugnen i 45 minuter.
Låt pajen svalna och servera med en sallad med exempelvis lite melon.
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform med cirka 23 cm i diameter, ställ formen i frysen. Sätt ugnen på 200ºC.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 5-10 minuter.
Köttfärs och bacon paj
Deg:
5dl vetemjöl
150g smör
1,5dl kesella
Fyllning:
800g köttfärs
1 gul lök
2 pacet bacon
salt och peppar
Oregano
3dl créme fraiche
2 vitlöks klyftor
3 ägg
Riven ost
Gör såhär:
Hacka ihop mjöl och smör; arbeta så det blir smuligt,
tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i botten på en form. Nagga botten med en gaffel.
Ställ formen i kylskåpet ca 3o minuter.
Fräs köttfärsen och löken.
Stek baconen och rör ner det i färsen.
Salta och peppra.
Rör ner créme fraichen i färsen och låt småkoka ca 5 minuter.
Ta av det från värmen.
Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min på 200 grader.
Vispa ihop ägget och rör ner det i köttfärsen.
Häll färsen i pajskalet .
Strö över oregano och ost.
Grädda i nedre delan av ugnen ca 30 min