• Angelica77

    Recept på potatissallad

    Eftersöker recept på potatissallad utan den där vita krämiga basen. Nån som har lite tips på nån smarrig???

  • Svar på tråden Recept på potatissallad
  • Kejo

    Det finns en del trådar om potatissallad redan, men lite tips kan jag nog ge ändå.

    Som ingridiens kan du ha potatis, rödlök,purjo, ruckola, rädisa. Detta kan du mixa med en olje. och vinägerdressing. Krydda med örter efter smak. Dressing finns ju att köpa färdiga, bara att mixa med olja och vatten.

  • Foris

    Brukar blanda i lite majs och även kapris. Blir väldigt gott + att det ser aptitligare ut med lite färg i!

  • Nika75

    Fransk potatissallad:

    Kapris
    Charlottenlök
    Balsamvinäger
    Olivolja
    Dijon-senap

    Jag har tyvärr inga proportioner, men räkna i alla fall med tre delar olivolja per en del balsamvinäger. Sedan kan du smaka av med senap tills det blir lagom starkt. Allra godast tycker jag att salladen är om potatisen är lite ljummen men den går såklart utmärkt att äta kall... Det är SÅ gott!

  • ByggareBob

    Vi brukar göra en jättegod sallad med färskpoatis. gör en vanlig sallad, gurka, tomat, sallad eler vad du brukar ha i. Jag brukar ha fetaost och cashewnötter. Tillsätt färskpoatisen, gärna ljumen. Jättegott!

  • pippiprollan

    10 st kokta kall skivad potatis
    1 gul lök i tunna skivor
    Färsk dill
    salt,peppar
    citronsaft
    olja
    ca 3 msk remouladsås

    Det ska inte vara tort,isf tillsätt mer olja och remouladsås.

    Lycka till.

  • AnnaK

    Italiensk potatissallad
    1 Portioner

    15 Skivade kokta potatisar
    1 bn Persilja (gärna slätbladig)
    1 bn Basilika (el. 2 msk torkad)
    1 Zuccini
    3 tb Vinäger
    4 tb Olivolja
    1 tb Fransk senap
    1 Finhackad rödlök
    1 dl Urkärnade svarta oliver
    1/2 ts Salt
    1 pn Nymalen svartpeppar Kapris

    Skiva potatis och zuccini i en bunke. Tillsätt hackad persilja, basilika och oliverna. Blanda olja, vinäger, senap, lök, salt och peppar. Häll detta över potatisen och zuccinin. Blanda försiktigt. Låt stå kallt över natten. Smaka av och tillsätt ev. mer salt & peppar.

    Fruktat gott och så blir det lite avbrott mot den "svenska" varianten.

  • AnnaK

    Fransk potatissallad
    4-5 personer

    Ingredienser:

    1 kg potatis, fast sort eller färsk potatis
    2 rödlökar
    2 msk hackad gräslök

    Senapsdressing
    2 dl olivolja vergine
    ¾ dl torrt vitt vin
    1 tsk ljus fransk senap
    salt
    grovmalen svartpeppar

    Utförande: 1. Skala potatisen och dela i stora bitar. Koka potatisen mjuk utan att den blir mosig. Slå av det heta vattnet och ånga av potatisen.

    2. Blanda senapsdressingen och slå den över den ännu varma potatisen. Strö över rödlöken och gräslöken.

  • AnnaK

    Ljummen potatissallad
    10 portioner
    1½ kg Skivad potatis
    1 purjolök i strimlor
    1-2 msk dragon
    1 tsk stött rosépeppar
    ½ msk stött grönpeppar

    Dressing:
    1 dl vinäger
    2½ dl olja
    Salt
    Svartpeppar

    Koka upp och ånga av potatisen. Varva den varma potatisen med lök, dragon, rosé- och grönpeppar. Blanda dressingen och häll den över.

    Servera till kassler, skinka eller korv.

  • AnnaK

    Varm potatissallad
    10 portioner
    1½ kg Skivad potatis
    2-3 finhackade lökar
    ½ dl finhackad dill
    ½ dl finhackad persilja

    Dressing:
    3 msk vinäger
    3 msk senap
    1½ tsk salt
    Svartpeppar
    2½ dl olja
    ½ dl vatten

    Koka upp och ånga av potatisen. Varva den varma potatisen med lök och kryddgrönt. Blanda dressingen och häll den över.

    Servera till rökt fisk, kallskuret eller korv.

  • AnnaK

    Potatissallad från Australien
    10 portioner
    1½ kg Skivad potatis
    2 äggulor, hårdkokta
    3 äggulor, råa
    3/4 dl vinäger
    1/4 dl senap
    Salt
    1 gul lök, hackad
    1 dl olja
    kryddgrönt ex dill

    Låt potatisen rinna av väl. Mosa de kokta äggulorna. Tillsätt de råa äggulorna och vispa samman. Blanda ner resten av ingredienserna till såsen utom oljan. Rör ner oljan droppvis. Häll såsen över potatisen och strö över kryddgrönt.

    Servera till grillad kyckling, kalkon eller färsrätter.

  • AnnaK

    Potatissallad med buljong
    10 portioner
    1½ kg Skivad potatis
    5 stjälkar blekselleri
    2 gula lökar
    7 dl buljong
    ½ dl senap
    Salt
    Persilja

    Låt potatisen rinna av väl. Skiva selleri och lök och koka dem några minuter i buljongen. Blanda ner senap och salt. Lägg potatisen i skål eller bleck och häll över den heta buljongen mellan lagren, så att selleri och lök fördelas jämnt.

    Servera till skinka, kassler eller korv.

  • AnnaK

    Het potatissallad
    4 pers

    Ingredienser:

    1kg potatis
    6-8 st soltorkade tomater i olja
    1-2 rödlökar
    4 msk chiliesås
    1/2 dl olivolja
    1/4 dl vinäger
    lite citronsaft
    1-2 tsk sambale oleke
    3-4 msk farinsocker
    2 tsk fransk senap
    2-3 vitlöksklyftor
    massor av dragon

    Utförande: Koka potatisen (inte för mjuk) och tärna ner den strimla tomaterna och rödlöken. Blanda rseten av ingridienserna. Serveras ljummen eller kall.

  • AnnaK

    Amerikansk potatissallad
    4 portioner

    Ingredienser
    8-10 kokta kalla potatisar
    2 ägg, hårdkokta hackade
    2 msk finhackad lök
    1 dl skivad stjälkselleri
    1 dm tärnad gurka
    1 dl tärnad grön paprika
    4 msk grädde
    2 tsk senap
    1 msk vinäger
    1 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    1 - 1½ dl majonnäs, gärna lätt

    Garnering:
    salladsblad, tomatklyftor, hackad persilja, oliver, äggklyftor

    Tillagning
    Skala potatisen och skär den i tärningar. Blanda med ägg, lök, selleri, gurka och paprika. Rör ihop grädde, senap, vinäger, salt och peppar. Häll över salladen och rör om. Låt stå och dra i kylen ca 30 minuter. Blanda i majonnäsen. Kläd en skål med salladsblad. Lägg i salladen och garnera

  • AnnaK

    Rostad potatissallad

    Ingredienser:
    12 goda potatisar
    2 msk matolja

    Dressing:
    5 soltorkade tomater
    1 stor röd lök
    1 dl svarta oliver
    1 msk kapris
    persilja
    salt och peppar
    2 msk olivolja
    1 msk balsamvinäger

    Gör så här:
    Tvätta och borsta potatisen
    Dela dem i två halvor
    Lägg halvorna i en ugnssäker form
    Häll olivolja över halvorna
    Grädda i 200 grader mitt i ugnen tills de känns mjuka
    Hacka allt till dressingen fint och blanda väl
    Häll i potatisen och blanda igen

  • AnnaK

    färskpotatissallad

    1 kg potatis

    200 gram rädisor

    200 gram haricots verts

    200 gram sockerärter

    2 msk kapris

    2 msk hackad bladpersilja

    salt och peppar

    olivolja

    vitvinsvinäger
    Tillagning:

    Gör så här:
    1. Koka potatisen.

    2. Koka haricots verts och sockerärtor i saltat vatten.

    3. Blanda med potatis, rädisor och kapris.
    Smaka av med olivolja, vinäger, salt, peppar och persilja.

  • AnnaK

    Australiensisk potatissallad

    Ingredienser
    6 portioner

    500 gr skivad kokt kall potatis
    1 grön paprika urkärnad och strimlad
    1 gul paprika urkärnad och strimlad
    1 röd paprika urkärnad och strimlad
    1 rödlök skalad och och skuren i halvmånar
    0,5 dl rödvinsvinäger
    2 msk dijonsenap
    2 msk socker
    0,5 dl olivolja
    2-3 finhackade vitlöksklyftor
    1 medelstark chili
    salt samt nymalen svartpeppar

    1. Koka upp vinäger och olivolja, lägg i alla paprikasorter, vitlök, rödlök och chili rör om och låt det få ett uppkok.
    2. Slå grönsak koket över potatisen och blanda om, smaka av med salt, peppar, dijonsenap och sockret.

    Denna potatissallad är lite sötsur i smaken så den passar perfekt till grillad fisk.

  • AnnaK

    Potatissallad med fetaost

    Potatissalladen är god till både kyckling och kassler.

    Det här behövs:
    ca 2 kg potatis
    50 g späd rucolasallat
    1 knippa rädisor
    100 g apetina fetaost
    Marinad:
    3/4 dl matolja
    2 msk vit balsamvinäger
    3 msk vatten
    1 msk fransk senap
    2 msk hackad basilika
    3 msk hackad gräslök
    1/2 dl hackad persilja

    Klicka för större bild
    Gör så här:
    1. Börja med att vispa samman alla ingredienserna till marinaden.
    2. Skala potatisen eller skrubba den väl. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
    3. Häll av vattnet och skär potatisen i knubbiga bitar. Lägg dem i en skål och häll över marinaden medan potatisen ännu är varm. Ställ potatissalladen kallt.
    4. Riv salladen i mindre bitar. Ansa och skär rädisorna i mindre bitar. Skär osten i små tärningar. Blanda ner allt i potatisskålen strax innan salladen ska serveras.

  • AnnaK

    Potatissallad med Västerbottensost och basilika
    Ett recept ur Guldkorn

    Kvantitet:
    4-6 portioner

    Ingredienser:
    800-1000 g färsk potatis
    1 kruka färsk basilika
    1 dl grovt hackad persilja
    2 msk vinäger
    1 1/4 dl olivolja
    1 dl finriven Västerbotttensost
    1 tsk salt
    1 krm nymald svartpeppar
    1 pressad vitlöksklyfta

    Instruktioner:
    Skrubba potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Gör såsen under tiden: Mixa basilika och persilja. Fortsätt mixa och tillsätt vinäger och olja droppvis. Blanda i Västerbottensost, salt, peppar och vitlök. Låt potatisen ånga av och svalna något. Skiva eller tärna den om den är stor. Häll över såsen och vänd ihop försiktigt. Servera ljummen eller kall med till exempel lax.

Svar på tråden Recept på potatissallad