Recept på potatissallad
Eftersöker recept på potatissallad utan den där vita krämiga basen. Nån som har lite tips på nån smarrig???
Eftersöker recept på potatissallad utan den där vita krämiga basen. Nån som har lite tips på nån smarrig???
Det finns en del trådar om potatissallad redan, men lite tips kan jag nog ge ändå.
Som ingridiens kan du ha potatis, rödlök,purjo, ruckola, rädisa. Detta kan du mixa med en olje. och vinägerdressing. Krydda med örter efter smak. Dressing finns ju att köpa färdiga, bara att mixa med olja och vatten.
Brukar blanda i lite majs och även kapris. Blir väldigt gott + att det ser aptitligare ut med lite färg i!
Fransk potatissallad:
Kapris
Charlottenlök
Balsamvinäger
Olivolja
Dijon-senap
Jag har tyvärr inga proportioner, men räkna i alla fall med tre delar olivolja per en del balsamvinäger. Sedan kan du smaka av med senap tills det blir lagom starkt. Allra godast tycker jag att salladen är om potatisen är lite ljummen men den går såklart utmärkt att äta kall... Det är SÅ gott!
Vi brukar göra en jättegod sallad med färskpoatis. gör en vanlig sallad, gurka, tomat, sallad eler vad du brukar ha i. Jag brukar ha fetaost och cashewnötter. Tillsätt färskpoatisen, gärna ljumen. Jättegott!
Men gud jag stavar ju som en kratta...
10 st kokta kall skivad potatis
1 gul lök i tunna skivor
Färsk dill
salt,peppar
citronsaft
olja
ca 3 msk remouladsås
Det ska inte vara tort,isf tillsätt mer olja och remouladsås.
Lycka till.
Italiensk potatissallad
1 Portioner
15 Skivade kokta potatisar
1 bn Persilja (gärna slätbladig)
1 bn Basilika (el. 2 msk torkad)
1 Zuccini
3 tb Vinäger
4 tb Olivolja
1 tb Fransk senap
1 Finhackad rödlök
1 dl Urkärnade svarta oliver
1/2 ts Salt
1 pn Nymalen svartpeppar Kapris
Skiva potatis och zuccini i en bunke. Tillsätt hackad persilja, basilika och oliverna. Blanda olja, vinäger, senap, lök, salt och peppar. Häll detta över potatisen och zuccinin. Blanda försiktigt. Låt stå kallt över natten. Smaka av och tillsätt ev. mer salt & peppar.
Fruktat gott och så blir det lite avbrott mot den "svenska" varianten.
Fransk potatissallad
4-5 personer
Ingredienser:
1 kg potatis, fast sort eller färsk potatis
2 rödlökar
2 msk hackad gräslök
Senapsdressing
2 dl olivolja vergine
¾ dl torrt vitt vin
1 tsk ljus fransk senap
salt
grovmalen svartpeppar
Utförande: 1. Skala potatisen och dela i stora bitar. Koka potatisen mjuk utan att den blir mosig. Slå av det heta vattnet och ånga av potatisen.
2. Blanda senapsdressingen och slå den över den ännu varma potatisen. Strö över rödlöken och gräslöken.
Ljummen potatissallad
10 portioner
1½ kg Skivad potatis
1 purjolök i strimlor
1-2 msk dragon
1 tsk stött rosépeppar
½ msk stött grönpeppar
Dressing:
1 dl vinäger
2½ dl olja
Salt
Svartpeppar
Koka upp och ånga av potatisen. Varva den varma potatisen med lök, dragon, rosé- och grönpeppar. Blanda dressingen och häll den över.
Servera till kassler, skinka eller korv.
Varm potatissallad
10 portioner
1½ kg Skivad potatis
2-3 finhackade lökar
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad persilja
Dressing:
3 msk vinäger
3 msk senap
1½ tsk salt
Svartpeppar
2½ dl olja
½ dl vatten
Koka upp och ånga av potatisen. Varva den varma potatisen med lök och kryddgrönt. Blanda dressingen och häll den över.
Servera till rökt fisk, kallskuret eller korv.
Potatissallad från Australien
10 portioner
1½ kg Skivad potatis
2 äggulor, hårdkokta
3 äggulor, råa
3/4 dl vinäger
1/4 dl senap
Salt
1 gul lök, hackad
1 dl olja
kryddgrönt ex dill
Låt potatisen rinna av väl. Mosa de kokta äggulorna. Tillsätt de råa äggulorna och vispa samman. Blanda ner resten av ingredienserna till såsen utom oljan. Rör ner oljan droppvis. Häll såsen över potatisen och strö över kryddgrönt.
Servera till grillad kyckling, kalkon eller färsrätter.
Potatissallad med buljong
10 portioner
1½ kg Skivad potatis
5 stjälkar blekselleri
2 gula lökar
7 dl buljong
½ dl senap
Salt
Persilja
Låt potatisen rinna av väl. Skiva selleri och lök och koka dem några minuter i buljongen. Blanda ner senap och salt. Lägg potatisen i skål eller bleck och häll över den heta buljongen mellan lagren, så att selleri och lök fördelas jämnt.
Servera till skinka, kassler eller korv.
Het potatissallad
4 pers
Ingredienser:
1kg potatis
6-8 st soltorkade tomater i olja
1-2 rödlökar
4 msk chiliesås
1/2 dl olivolja
1/4 dl vinäger
lite citronsaft
1-2 tsk sambale oleke
3-4 msk farinsocker
2 tsk fransk senap
2-3 vitlöksklyftor
massor av dragon
Utförande: Koka potatisen (inte för mjuk) och tärna ner den strimla tomaterna och rödlöken. Blanda rseten av ingridienserna. Serveras ljummen eller kall.
Amerikansk potatissallad
4 portioner
Ingredienser
8-10 kokta kalla potatisar
2 ägg, hårdkokta hackade
2 msk finhackad lök
1 dl skivad stjälkselleri
1 dm tärnad gurka
1 dl tärnad grön paprika
4 msk grädde
2 tsk senap
1 msk vinäger
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 - 1½ dl majonnäs, gärna lätt
Garnering:
salladsblad, tomatklyftor, hackad persilja, oliver, äggklyftor
Tillagning
Skala potatisen och skär den i tärningar. Blanda med ägg, lök, selleri, gurka och paprika. Rör ihop grädde, senap, vinäger, salt och peppar. Häll över salladen och rör om. Låt stå och dra i kylen ca 30 minuter. Blanda i majonnäsen. Kläd en skål med salladsblad. Lägg i salladen och garnera
Rostad potatissallad
Ingredienser:
12 goda potatisar
2 msk matolja
Dressing:
5 soltorkade tomater
1 stor röd lök
1 dl svarta oliver
1 msk kapris
persilja
salt och peppar
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
Gör så här:
Tvätta och borsta potatisen
Dela dem i två halvor
Lägg halvorna i en ugnssäker form
Häll olivolja över halvorna
Grädda i 200 grader mitt i ugnen tills de känns mjuka
Hacka allt till dressingen fint och blanda väl
Häll i potatisen och blanda igen
färskpotatissallad
1 kg potatis
200 gram rädisor
200 gram haricots verts
200 gram sockerärter
2 msk kapris
2 msk hackad bladpersilja
salt och peppar
olivolja
vitvinsvinäger
Tillagning:
Gör så här:
1. Koka potatisen.
2. Koka haricots verts och sockerärtor i saltat vatten.
3. Blanda med potatis, rädisor och kapris.
Smaka av med olivolja, vinäger, salt, peppar och persilja.
Australiensisk potatissallad
Ingredienser
6 portioner
500 gr skivad kokt kall potatis
1 grön paprika urkärnad och strimlad
1 gul paprika urkärnad och strimlad
1 röd paprika urkärnad och strimlad
1 rödlök skalad och och skuren i halvmånar
0,5 dl rödvinsvinäger
2 msk dijonsenap
2 msk socker
0,5 dl olivolja
2-3 finhackade vitlöksklyftor
1 medelstark chili
salt samt nymalen svartpeppar
1. Koka upp vinäger och olivolja, lägg i alla paprikasorter, vitlök, rödlök och chili rör om och låt det få ett uppkok.
2. Slå grönsak koket över potatisen och blanda om, smaka av med salt, peppar, dijonsenap och sockret.
Denna potatissallad är lite sötsur i smaken så den passar perfekt till grillad fisk.
Potatissallad med fetaost
Potatissalladen är god till både kyckling och kassler.
Det här behövs:
ca 2 kg potatis
50 g späd rucolasallat
1 knippa rädisor
100 g apetina fetaost
Marinad:
3/4 dl matolja
2 msk vit balsamvinäger
3 msk vatten
1 msk fransk senap
2 msk hackad basilika
3 msk hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja
Klicka för större bild
Gör så här:
1. Börja med att vispa samman alla ingredienserna till marinaden.
2. Skala potatisen eller skrubba den väl. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
3. Häll av vattnet och skär potatisen i knubbiga bitar. Lägg dem i en skål och häll över marinaden medan potatisen ännu är varm. Ställ potatissalladen kallt.
4. Riv salladen i mindre bitar. Ansa och skär rädisorna i mindre bitar. Skär osten i små tärningar. Blanda ner allt i potatisskålen strax innan salladen ska serveras.
Potatissallad med Västerbottensost och basilika
Ett recept ur Guldkorn
Kvantitet:
4-6 portioner
Ingredienser:
800-1000 g färsk potatis
1 kruka färsk basilika
1 dl grovt hackad persilja
2 msk vinäger
1 1/4 dl olivolja
1 dl finriven Västerbotttensost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
Instruktioner:
Skrubba potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Gör såsen under tiden: Mixa basilika och persilja. Fortsätt mixa och tillsätt vinäger och olja droppvis. Blanda i Västerbottensost, salt, peppar och vitlök. Låt potatisen ånga av och svalna något. Skiva eller tärna den om den är stor. Häll över såsen och vänd ihop försiktigt. Servera ljummen eller kall med till exempel lax.
Oj, vad många goa recept. Här ska käkas potatissallad