• fefferonin

    vill ha massor av jordgubbsrecept

    har fått massor av jordgubbar och tänkte baka något att ta med mig på midsommarfesten i morgon, men vet inte vad. Vill därför bli överöst med jordgubbsrecept, gärna lite smalare varianter..mums!

  • Svar på tråden vill ha massor av jordgubbsrecept
  • Jannamia

    Frusen jordgubbsmousse

    2 l jordgubbar
    Saften av 2 apelsiner
    2 dl socker
    3 äggvitor
    6 dl vispgrädde

    Mosa bären tillsammans med apelsinsaft och ½ dl av sockret. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt resterande socker. Vispa grädden fluffig. Blanda samman jordgubbsmoset med äggvitorna och rör i grädden. Skeda upp moussen i portionsskålar eller i en större skål och ställ i frysen.

    Ljummen jordgubbsdessert

    Jordgubbar
    Banan
    Vit blockchoklad
    Bitter mörk choklad med högsta möjliga kakaohalt
    Vaniljglass

    Skiva bananerna och lägg upp i portionsskålar varvat med jordgubbar. Riv vit blockchoklad
    grovt över. Toppa med riven bitter choklad. Kör i mikron på full effekt 30 sekunder eller
    tills chokladen visar tecken på att börja smälta - den ska inte smälta helt i mikron, det
    gör den av eftervärmen.Tiden varierar beroende på hur många portioner du ställer in
    samtidigt och vad du använder för typ av skålar. Det viktiga är att frukten absolut inte får
    bli varm. Då blir det kladdigt. Servera med en klick vaniljglass.

    Junikaka

    225 g smör
    2½ dl socker
    5 ägg
    finrivet skal av 1 lime
    2 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver
    4 dl vetemjöl

    Fyllning
    450 g jordgubbar, knappt 1 liter
    2 msk socker

    Garnering:
    florsocker

    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, gärna med löstagbar botten, som rymmer ca 1½ liter.

    Skölj, rensa och skär jordgubbarna i skivor.

    Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt det finrivna limeskalet. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör varsamt smeten slät.

    Bre gott och väl hälften av smeten i bottnen på formen. Täck med de skivade jordgubbarna och strö över sockret. Klicka ut den sista smeten och bre ut den jämnt över bären.

    Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter.

    Låt den nygräddade kakan svalna i formen. Sikta eventuellt över florsocker vid serveringen

    Apelsin- och jordgubbsrulle

    4 ägg
    2 dl socker
    tre fjärdedels dl potatismjöl
    1 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver

    Fyllning:
    2 dl vispgrädde
    1 dl Kesella Gourmet kvarg
    1 dl florsocker
    rivet skal av 1 apelsin
    en halv l jordgubbar

    Garnering:
    florsocker
    jordgubbar

    Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulver. Sikta och rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5-7 min. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som den gräddats på. Vispa grädden. Rör i Kesella, florsocker och apelsinskal. Skiva jordgubbarna. Rulla ihop kakan och sikta över florsocker. Garnera ev. med jordgubbar och blad.

    Jordgubbsmoussetårta

    12-14 bitar

    Sockerkaka till tårtbotten:

    3 ägg
    3 dl socker
    1 dl hett vatten
    3 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver

    Jordgubbsmousse:

    1/2 l jordgubbar (250 g)
    2 ägg
    3/4 dl socker
    1/2 dl pressad apelsin eller vatten
    1 msk gelatinpulver
    2 dl vispgrädde
    jordgubbar till garnering

    1. Sätt ugnen på 175. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten, 2 l.
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
    Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.
    3. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
    Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp.
    4. Dela sockerkakan i två bottnar. Lägg tillbaka den ena i bakformen med en skuren sida upp.
    (Frys ev den andra. Den ska inte användas nu.)
    5. Mosa jordgubbarna genom en sil eller i matberedare,
    tryck ev moset genom en sil så att de små kärnorna kommer bort.
    6. Vispa ägg och socker pösigt.
    7. Häll apelsinjuicen i en liten kastrull och strö över gelatin att svälla.
    Låt stå ca 5 min. Värm sedan försiktigt så att gelatinet löser sig.
    8. Blanda äggsmeten med jordgubbsmos och apelsingelatin.
    9. Vispa grädden och vänd ner den.
    10. Lägg ev några delade jordgubbar på sockerkaksbottnen i formen och
    häll i mousseblandningen. Täck över och ställ i kylskåp tills moussen stelnat.
    11. Ta tårtan ur formen och garnera med jordgubbar.
    (Tårtan går bra att frysa.)

    Sommardröm

    ca 6 portioner

    4 äggvitor
    1 kryddmått salt
    3 dl socker
    1 tsk vaniljsocker
    1 msk vitvinsvinäger
    Till garnering:

    2 dl vispgrädde
    ca 1/2 l jordgubbar

    1. Smörj och mjöla en ugnssäker form med raka höga kanter. Sätt ugnen på 150.
    2. Vispa vitorna tillsammans med saltet till ett hårt skum.
    Vispa i sockret, lite i taget, och tillsätt vaniljsocker och vinäger.
    3. Skeda smeten i formen och lägg i den så det blir lite högre på mitten.
    Sätt in den i nedre delen av ugnen och grädda 45 min.
    Höj värmen till 175 och grädda ytterligare 15 min.
    4. Låt marängen svalna lite. Vispa grädden och skiva jordgubbarna.
    Lägg grädde och jordgubbar på marängen och servera genast.

    Jordgubbspannacotta för 4 personer

    1 liter jordgubbar
    2-3 rabarber
    3 msk socker
    3 gelatinblad
    1 dl mellangrädde
    2 msk honung
    2 dl matlagningsyoghurt
    1 tsk vaniljsocker

    Skala och skär rabarbern i bitar, stek dem mjuka i sockret. Skeda upp i portionsglas och låt kallna. Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädden och honungen.

    Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Blanda i yoghurten och sikta ner vaniljsockret. Fördela krämen över rabarbern och ställ sedan svalt att stelna.

    Skär jordgubbarna i bitar och fördela över den stelnade pannacottan. Njut!

  • AnnaK

    Jordgubbsyoghurtglass
    Jättegod jordgubbsglass som är enkel att göra och utan någon grädde

    Tid: 15 min + 4 timmar i frysen

    6-8 port

    Du behöver:
    1 liter jordgubbar (frysta eller färska)
    3 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    6 dl mild yoghurt

    Gör så här:
    Tina jordgubbarna om frysta används. Mosa jordgubbarna.

    Tillsätt socker och vaniljsocker. Blanda i yoghurten.

    Häll glass-smeten i en stor form eller flera små burkar.

    Ställ in i frysen i ca 3 - 4 timmar och rör om några gånger under tiden.

    För att få loss glassen ur formen, ställ ner formen i ljummet vatten så att vattnet täcker formens botten och kanter. Då lossnar glassen efter ett par minuter.

    Om du fryser längre än 4 timmar tänk på att glassen måste stå framme ett tag (½ - 1 timme) innan den blir tillräckligt mjuk för att ätas.

  • AnnaK

    Grillad jordgubbsmacka
    5 st syltad ingefära
    3 st ägg
    2 dl socker
    1 dl varmt vatten
    0,5 msk bakpulver
    200 g philadelphiaost
    1 l jordgubbar
    0,5 dl färsk mynta
    2 dl vetemjöl

    Tillagning:

    1. Sätt ugnen på 175º.

    2. Smörj en avlång form med flytande margarin och bröa den.

    3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet lite i taget mot slutet av vispningen.

    4. Blanda mjöl, bakpulver och tärnad ingefära. Rör ned det i äggsmeten. Häll upp i formen och grädda i ugn, ca 35 min.

    5. Skär kakan i centimeter-tjocka skivor och grilla dem under grillelementet i ugnen, eller i grillpanna.

    6. Bred på philadelpiaosten.

    7. Skiva jordgubbarna och lägg dom på kakan. Servera med färsk finhackad mynta eller basilika.

    Näringsinnehåll per portion:
    Energi: 540 kcal
    Fett: 12,1 g
    Fibrer: 4,5 g

  • AnnaK

    Sandwich med jordgubbsglass

    16 st glassrån runda
    0,62 l vispgrädde
    3 st äggula(or)
    0,75 dl socker
    1,75 dl jordgubbar

    Tillagning:

    Tillred glassen genom att lägga grädde, äggulor och socker i en kastrull och rör om på svag värme i 5 minuter eller tills blandningen fastnar på baksidan av en sked.
    Låt blandningen svalna. Tillsätt mosade jordgubbar till gräddblandningen och lägg i en glass maskin i 30 minuter eller tills glassen är hård. Du kan också hälla blandningen i en metallbehållare och frysa i en timme. Ta ut ur frysen och vispa tills blandningen är mjuk. Ställ in i frysen igen i 3 timmar eller tills glassen är fast och fryst.
    Bred glassen på ett rån och lägg ett annat rån ovanpå. Frys igen eller servera genast.

  • AnnaK

    Sommardröm - drink

    1 msk strösocker
    0,5 dl vatten
    8 bit(ar) is
    6 st jordgubbar
    0,5 st rabarberstjälk
    2 cl vaniljlikör
    2 cl lagrad tequila

    Ljusröd, svalkande svensk semesterdrink blandad på den klassiska smakkombinationenen, jordgubb-rabarber. Mycket fruktsmak där spriten fungerar som sufflör åt de färska ingredienserna. Tequilan förstärker jordgubbarna, medan likören rundar av rabarbern. Konsistensen kan liknas vid en milkshake utan milk.

    1. Koka rabarbern med vatten och socker i ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt svalna.

    2. Lägg isbitarna i en kökshandduk. Bind ihop hörnen och krossa bitarna mot ett hårt underlag.

    3. Lägg alla ingredienser i en köksmixer och blanda i 30 sekunder. Tag ett glas och häll upp drinken.

    4. Servera med sugrör. Garnera
    gärna med en jordgubbe på kanten och eventuellt drinkpinnar av rabarber.

  • AnnaK

    Jordgubbs- och rabarberpaj
    100 g smör
    3,5 dl vetemjöl
    3 dl socker
    4 st äggula(or)
    100 g vit choklad
    350 g rabarber
    1 l jordgubbar
    vispgrädde

    Tillagning:

    Hacka ihop smör, mjöl och 1.25 dl socker och tillsätt äggulorna. Låt degen vila i kyl i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och klä en form med löstagbar botten(ca 24 cm i diameter). Nagga bottnen och grädda den i 15 minuter tills pajskalet får en gyllene färg. Låt den sedan kallna.

    Smält chokladen i en skål i vattenbad, pensla pajskalet med ett tunt chokladlager och låt det kallna. Koka upp de skalade rabarberskivorna med 1½ dl socker, rör om och låt allt sjuda på svag värme. När purén tjocknar är den klar och du kan ställa den åt sidan och låta den kallna.

    Ta fram pajskalet, bred ut purén över chokladen och lägg jordgubbarna ovanpå.

  • AnnaK

    Kaffemaränger med jordgubbar och punchgrädde
    2 st äggvita(or)
    0,5 dl strösocker
    1 tsk pulverkaffe
    1 dl vispgrädde
    2 msk punsch
    6 st jordgubbe/ar
    1 st smörgåspapper

    Marängerna: Vispa äggvitor, socker och puverkaffe till ett hårt skum. Det ska utan problem gå att vända upp och ner på bunken. Klicka ut 6-8 platta rundlar, ca 5 cm diameter, på ett smörgåspapper. Grädda 1 timme i 100 grader eller tills marängerna känns torra.

    Punschgrädden: Vispa samman grädde och punsch.

    Jordgubbarna: Skiva och rör jordgubbarna försiktigt med sockret.

    Anrätta: Varva marängplattor med jordgubbar och punschgrädde på höjden.

  • AnnaK

    Jordgubbsmoussetårta
    12-14 bitar

    Sockerkaka till tårtbotten:

    3 ägg
    3 dl socker
    1 dl hett vatten
    3 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver

    Jordgubbsmousse:

    1/2 l jordgubbar (250 g)
    2 ägg
    3/4 dl socker
    1/2 dl pressad apelsin eller vatten
    1 msk gelatinpulver
    2 dl vispgrädde
    jordgubbar till garnering

    Sätt ugnen på 175. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten, 2 l.
    Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
    Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.
    Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
    Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp.
    Dela sockerkakan i två bottnar. Lägg tillbaka den ena i bakformen med en skuren sida upp.
    (Frys ev den andra. Den ska inte användas nu.)
    Mosa jordgubbarna genom en sil eller i matberedare,
    tryck ev moset genom en sil så att de små kärnorna kommer bort.
    Vispa ägg och socker pösigt.
    Häll apelsinjuicen i en liten kastrull och strö över gelatin att svälla.
    Låt stå ca 5 min. Värm sedan försiktigt så att gelatinet löser sig.
    Blanda äggsmeten med jordgubbsmos och apelsingelatin.
    Vispa grädden och vänd ner den.
    Lägg ev några delade jordgubbar på sockerkaksbottnen i formen och
    häll i mousseblandningen. Täck över och ställ i kylskåp tills moussen stelnat.
    Ta tårtan ur formen och garnera med jordgubbar.
    (Tårtan går bra att frysa.)

  • AnnaK

    Jordgubbsomelett

    1 portion

    2 ägg
    2 msk vatten
    2 msk socker
    150 g jordgubbar
    3/4 dl lättyoghurt naturell och lite socker

    Blanda ägg, vatten och socker. Stek en omelett i en stekpanna med lite smör.
    Lägg upp ometten på en tallrik. Lägg jordgubbshalvor i en cirkel på omeletten.
    I mitten häller du den naturella yoghurten
    Sockra om det behövs.

  • AnnaK

    Honungskaka med jordgubbar

    3 ägg
    1 1/2 dl strösocker
    75 g smör
    1 dl honung
    1/2 rivet citronska
    l3 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    2 1/2 dl grädde 1 l jordgubbar

    Sätt ugnen på 175 grader.
    Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
    Smält smöret i en kastrull, rör ner honungen och låt den smälta.
    Rör ner smörblandningen och citronskalet i äggsmeten.
    Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten.
    Häll smeten i en smord och bröad rund form med hål i mitten.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Täck ev. med folie mot slutet.
    Stjälp upp kakan och låt den kallna. Vispa grädden och bred över kakan.
    Fyll hålet med jordgubbar och garnera resten runt om.

Svar på tråden vill ha massor av jordgubbsrecept