vill ha massor av jordgubbsrecept
har fått massor av jordgubbar och tänkte baka något att ta med mig på midsommarfesten i morgon, men vet inte vad. Vill därför bli överöst med jordgubbsrecept, gärna lite smalare varianter..mums!
har fått massor av jordgubbar och tänkte baka något att ta med mig på midsommarfesten i morgon, men vet inte vad. Vill därför bli överöst med jordgubbsrecept, gärna lite smalare varianter..mums!
Frusen jordgubbsmousse
2 l jordgubbar
Saften av 2 apelsiner
2 dl socker
3 äggvitor
6 dl vispgrädde
Mosa bären tillsammans med apelsinsaft och ½ dl av sockret. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt resterande socker. Vispa grädden fluffig. Blanda samman jordgubbsmoset med äggvitorna och rör i grädden. Skeda upp moussen i portionsskålar eller i en större skål och ställ i frysen.
Ljummen jordgubbsdessert
Jordgubbar
Banan
Vit blockchoklad
Bitter mörk choklad med högsta möjliga kakaohalt
Vaniljglass
Skiva bananerna och lägg upp i portionsskålar varvat med jordgubbar. Riv vit blockchoklad
grovt över. Toppa med riven bitter choklad. Kör i mikron på full effekt 30 sekunder eller
tills chokladen visar tecken på att börja smälta - den ska inte smälta helt i mikron, det
gör den av eftervärmen.Tiden varierar beroende på hur många portioner du ställer in
samtidigt och vad du använder för typ av skålar. Det viktiga är att frukten absolut inte får
bli varm. Då blir det kladdigt. Servera med en klick vaniljglass.
Junikaka
225 g smör
2½ dl socker
5 ägg
finrivet skal av 1 lime
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Fyllning
450 g jordgubbar, knappt 1 liter
2 msk socker
Garnering:
florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, gärna med löstagbar botten, som rymmer ca 1½ liter.
Skölj, rensa och skär jordgubbarna i skivor.
Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt det finrivna limeskalet. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör varsamt smeten slät.
Bre gott och väl hälften av smeten i bottnen på formen. Täck med de skivade jordgubbarna och strö över sockret. Klicka ut den sista smeten och bre ut den jämnt över bären.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter.
Låt den nygräddade kakan svalna i formen. Sikta eventuellt över florsocker vid serveringen
Apelsin- och jordgubbsrulle
4 ägg
2 dl socker
tre fjärdedels dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl Kesella Gourmet kvarg
1 dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
en halv l jordgubbar
Garnering:
florsocker
jordgubbar
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulver. Sikta och rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5-7 min. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som den gräddats på. Vispa grädden. Rör i Kesella, florsocker och apelsinskal. Skiva jordgubbarna. Rulla ihop kakan och sikta över florsocker. Garnera ev. med jordgubbar och blad.
Jordgubbsmoussetårta
12-14 bitar
Sockerkaka till tårtbotten:
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Jordgubbsmousse:
1/2 l jordgubbar (250 g)
2 ägg
3/4 dl socker
1/2 dl pressad apelsin eller vatten
1 msk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
jordgubbar till garnering
1. Sätt ugnen på 175. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten, 2 l.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.
3. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp.
4. Dela sockerkakan i två bottnar. Lägg tillbaka den ena i bakformen med en skuren sida upp.
(Frys ev den andra. Den ska inte användas nu.)
5. Mosa jordgubbarna genom en sil eller i matberedare,
tryck ev moset genom en sil så att de små kärnorna kommer bort.
6. Vispa ägg och socker pösigt.
7. Häll apelsinjuicen i en liten kastrull och strö över gelatin att svälla.
Låt stå ca 5 min. Värm sedan försiktigt så att gelatinet löser sig.
8. Blanda äggsmeten med jordgubbsmos och apelsingelatin.
9. Vispa grädden och vänd ner den.
10. Lägg ev några delade jordgubbar på sockerkaksbottnen i formen och
häll i mousseblandningen. Täck över och ställ i kylskåp tills moussen stelnat.
11. Ta tårtan ur formen och garnera med jordgubbar.
(Tårtan går bra att frysa.)
Sommardröm
ca 6 portioner
4 äggvitor
1 kryddmått salt
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
Till garnering:
2 dl vispgrädde
ca 1/2 l jordgubbar
1. Smörj och mjöla en ugnssäker form med raka höga kanter. Sätt ugnen på 150.
2. Vispa vitorna tillsammans med saltet till ett hårt skum.
Vispa i sockret, lite i taget, och tillsätt vaniljsocker och vinäger.
3. Skeda smeten i formen och lägg i den så det blir lite högre på mitten.
Sätt in den i nedre delen av ugnen och grädda 45 min.
Höj värmen till 175 och grädda ytterligare 15 min.
4. Låt marängen svalna lite. Vispa grädden och skiva jordgubbarna.
Lägg grädde och jordgubbar på marängen och servera genast.
Jordgubbspannacotta för 4 personer
1 liter jordgubbar
2-3 rabarber
3 msk socker
3 gelatinblad
1 dl mellangrädde
2 msk honung
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk vaniljsocker
Skala och skär rabarbern i bitar, stek dem mjuka i sockret. Skeda upp i portionsglas och låt kallna. Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädden och honungen.
Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Blanda i yoghurten och sikta ner vaniljsockret. Fördela krämen över rabarbern och ställ sedan svalt att stelna.
Skär jordgubbarna i bitar och fördela över den stelnade pannacottan. Njut!
Jordgubbsyoghurtglass
Jättegod jordgubbsglass som är enkel att göra och utan någon grädde
Tid: 15 min + 4 timmar i frysen
6-8 port
Du behöver:
1 liter jordgubbar (frysta eller färska)
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 dl mild yoghurt
Gör så här:
Tina jordgubbarna om frysta används. Mosa jordgubbarna.
Tillsätt socker och vaniljsocker. Blanda i yoghurten.
Häll glass-smeten i en stor form eller flera små burkar.
Ställ in i frysen i ca 3 - 4 timmar och rör om några gånger under tiden.
För att få loss glassen ur formen, ställ ner formen i ljummet vatten så att vattnet täcker formens botten och kanter. Då lossnar glassen efter ett par minuter.
Om du fryser längre än 4 timmar tänk på att glassen måste stå framme ett tag (½ - 1 timme) innan den blir tillräckligt mjuk för att ätas.
Grillad jordgubbsmacka
5 st syltad ingefära
3 st ägg
2 dl socker
1 dl varmt vatten
0,5 msk bakpulver
200 g philadelphiaost
1 l jordgubbar
0,5 dl färsk mynta
2 dl vetemjöl
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175º.
2. Smörj en avlång form med flytande margarin och bröa den.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet lite i taget mot slutet av vispningen.
4. Blanda mjöl, bakpulver och tärnad ingefära. Rör ned det i äggsmeten. Häll upp i formen och grädda i ugn, ca 35 min.
5. Skär kakan i centimeter-tjocka skivor och grilla dem under grillelementet i ugnen, eller i grillpanna.
6. Bred på philadelpiaosten.
7. Skiva jordgubbarna och lägg dom på kakan. Servera med färsk finhackad mynta eller basilika.
Näringsinnehåll per portion:
Energi: 540 kcal
Fett: 12,1 g
Fibrer: 4,5 g
Sandwich med jordgubbsglass
16 st glassrån runda
0,62 l vispgrädde
3 st äggula(or)
0,75 dl socker
1,75 dl jordgubbar
Tillagning:
Tillred glassen genom att lägga grädde, äggulor och socker i en kastrull och rör om på svag värme i 5 minuter eller tills blandningen fastnar på baksidan av en sked.
Låt blandningen svalna. Tillsätt mosade jordgubbar till gräddblandningen och lägg i en glass maskin i 30 minuter eller tills glassen är hård. Du kan också hälla blandningen i en metallbehållare och frysa i en timme. Ta ut ur frysen och vispa tills blandningen är mjuk. Ställ in i frysen igen i 3 timmar eller tills glassen är fast och fryst.
Bred glassen på ett rån och lägg ett annat rån ovanpå. Frys igen eller servera genast.
Sommardröm - drink
1 msk strösocker
0,5 dl vatten
8 bit(ar) is
6 st jordgubbar
0,5 st rabarberstjälk
2 cl vaniljlikör
2 cl lagrad tequila
Ljusröd, svalkande svensk semesterdrink blandad på den klassiska smakkombinationenen, jordgubb-rabarber. Mycket fruktsmak där spriten fungerar som sufflör åt de färska ingredienserna. Tequilan förstärker jordgubbarna, medan likören rundar av rabarbern. Konsistensen kan liknas vid en milkshake utan milk.
1. Koka rabarbern med vatten och socker i ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt svalna.
2. Lägg isbitarna i en kökshandduk. Bind ihop hörnen och krossa bitarna mot ett hårt underlag.
3. Lägg alla ingredienser i en köksmixer och blanda i 30 sekunder. Tag ett glas och häll upp drinken.
4. Servera med sugrör. Garnera
gärna med en jordgubbe på kanten och eventuellt drinkpinnar av rabarber.
Jordgubbs- och rabarberpaj
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 dl socker
4 st äggula(or)
100 g vit choklad
350 g rabarber
1 l jordgubbar
vispgrädde
Tillagning:
Hacka ihop smör, mjöl och 1.25 dl socker och tillsätt äggulorna. Låt degen vila i kyl i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och klä en form med löstagbar botten(ca 24 cm i diameter). Nagga bottnen och grädda den i 15 minuter tills pajskalet får en gyllene färg. Låt den sedan kallna.
Smält chokladen i en skål i vattenbad, pensla pajskalet med ett tunt chokladlager och låt det kallna. Koka upp de skalade rabarberskivorna med 1½ dl socker, rör om och låt allt sjuda på svag värme. När purén tjocknar är den klar och du kan ställa den åt sidan och låta den kallna.
Ta fram pajskalet, bred ut purén över chokladen och lägg jordgubbarna ovanpå.
Kaffemaränger med jordgubbar och punchgrädde
2 st äggvita(or)
0,5 dl strösocker
1 tsk pulverkaffe
1 dl vispgrädde
2 msk punsch
6 st jordgubbe/ar
1 st smörgåspapper
Marängerna: Vispa äggvitor, socker och puverkaffe till ett hårt skum. Det ska utan problem gå att vända upp och ner på bunken. Klicka ut 6-8 platta rundlar, ca 5 cm diameter, på ett smörgåspapper. Grädda 1 timme i 100 grader eller tills marängerna känns torra.
Punschgrädden: Vispa samman grädde och punsch.
Jordgubbarna: Skiva och rör jordgubbarna försiktigt med sockret.
Anrätta: Varva marängplattor med jordgubbar och punschgrädde på höjden.
Jordgubbsmoussetårta
12-14 bitar
Sockerkaka till tårtbotten:
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Jordgubbsmousse:
1/2 l jordgubbar (250 g)
2 ägg
3/4 dl socker
1/2 dl pressad apelsin eller vatten
1 msk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
jordgubbar till garnering
Sätt ugnen på 175. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten, 2 l.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp.
Dela sockerkakan i två bottnar. Lägg tillbaka den ena i bakformen med en skuren sida upp.
(Frys ev den andra. Den ska inte användas nu.)
Mosa jordgubbarna genom en sil eller i matberedare,
tryck ev moset genom en sil så att de små kärnorna kommer bort.
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll apelsinjuicen i en liten kastrull och strö över gelatin att svälla.
Låt stå ca 5 min. Värm sedan försiktigt så att gelatinet löser sig.
Blanda äggsmeten med jordgubbsmos och apelsingelatin.
Vispa grädden och vänd ner den.
Lägg ev några delade jordgubbar på sockerkaksbottnen i formen och
häll i mousseblandningen. Täck över och ställ i kylskåp tills moussen stelnat.
Ta tårtan ur formen och garnera med jordgubbar.
(Tårtan går bra att frysa.)
Jordgubbsomelett
1 portion
2 ägg
2 msk vatten
2 msk socker
150 g jordgubbar
3/4 dl lättyoghurt naturell och lite socker
Blanda ägg, vatten och socker. Stek en omelett i en stekpanna med lite smör.
Lägg upp ometten på en tallrik. Lägg jordgubbshalvor i en cirkel på omeletten.
I mitten häller du den naturella yoghurten
Sockra om det behövs.
Honungskaka med jordgubbar
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
75 g smör
1 dl honung
1/2 rivet citronska
l3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl grädde 1 l jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält smöret i en kastrull, rör ner honungen och låt den smälta.
Rör ner smörblandningen och citronskalet i äggsmeten.
Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad rund form med hål i mitten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Täck ev. med folie mot slutet.
Stjälp upp kakan och låt den kallna. Vispa grädden och bred över kakan.
Fyll hålet med jordgubbar och garnera resten runt om.