
-
-
Svar på tråden God recept pa choklad kaka eller kladdkaka?
-
Jag har recept på en supergod chokladtoscakaka.
CHOKLAD TOSCA KAKA Tid: 25 min + 45 min i ugnen + 10 min i ugnen 200g mörk blockchoklad 2 dl vetemjöl175g smör ½ tsk bakpulver2 dl socker 2 tsk snabbkaffe/finmalet3 st ägg Toscasmet100 g hasselnötter 2 msk ljus sirap100 g sötmandel 2 msk mjölk100g smör 2 msk vetemjöl 2 dl socker 1 ½ msk kakaopulver Tillbehör: ev vispad grädde GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 23 cm i diameter, gärna löstagbar botten.2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem på svag värme tillsammans med matfettet. Ta från värmen. Tillsätt sockret i chokladblandningen. Blanda därefter ner ett ägg i taget och rör mellan varje.3. Blanda kaffepulver, vetemjöl, bakpulver och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min.4. Gör toscasmeten medan kakan gräddas. Grovhacka nötterna, mandeln. Mät därefter upp resten av ingredienserna i en kastrull och sjud upp blandningen under omrörning.5. Ta kastrullen från värmen och tillsätt nötblandningen. Bred toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen Igen ca 10 min. Kakan behöver inte vara helt genomgräddad utan kan Gärna vara lite kladdig i mitten. Mmmm smakar smaskens…..gott i gott gott -
Rörigt det blev.
CHOKLAD TOSCA KAKA Tid: 25 min + 45 min i ugnen + 10 min i ugnen 200g mörk blockchoklad
2 dl vetemjöl175g smör
½ tsk bakpulver2 dl socker
2 tsk snabbkaffe/finmalet3 st ägg Toscasmet100 g hasselnötter
2 msk ljus sirap100 g sötmandel
2 msk mjölk100g smör
2 msk vetemjöl 2 dl socker
1 ½ msk kakaopulver Tillbehör: ev vispad grädde GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 23 cm i diameter, gärna löstagbar botten.2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem på svag värme tillsammans med matfettet. Ta från värmen. Tillsätt sockret i chokladblandningen. Blanda därefter ner ett ägg i taget och rör mellan varje.3. Blanda kaffepulver, vetemjöl, bakpulver och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min.4. Gör toscasmeten medan kakan gräddas. Grovhacka nötterna, mandeln. Mät därefter upp resten av ingredienserna i en kastrull och sjud upp blandningen under omrörning.5. Ta kastrullen från värmen och tillsätt nötblandningen. Bred toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen Igen ca 10 min. Kakan behöver inte vara helt genomgräddad utan kan Gärna vara lite kladdig i mitten. Mmmm smakar smaskens…..gott i gott gott -
Toscasmeten börjar vid hasselnötterna.
-
Mmmm säg till när den är klar så får du adressen så du kan skicka en bit
-
CHOKLADKAKA MED CHOKLADKRÄM OCH BÄR
8-10 bitar
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 dl siktad kakao
1 tsk vaniljsocker
CHOKLADKRÄM:
2 dl vispgrädde
200 g mörk eller ljus choklad
1 tsk vaniljsocker
GARNERING:
ca 1 l färska bär, tex hallon
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda samman mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret.
4. Häll i smord bröad form (ca 20 cm i diameter), gärna med löstagbar botten. Grädda i ca 25 minuter. Låt den stå och kallna så stelnar den.
5. Värm grädden till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull. Ta den från värmen och tillsätt chokladen i bitar och vaniljsocker. Rör tills chokladen smält.
6. Låt krämen svalna och häll den i en skål. Ställ den i kylen. Rör i den då och då tills den tjocknat till en kräm. Det tar ca 1 tim.
7. Bre chokladkrämen på kakan. Rensa bären och lägg dem på kakan.
-
VIT CHOKLADKAKA
Söt och mäktig - passar perfekt att servera syrlig fjällfil till med ex hallonsmak.
(8-10 pers)
100 g vit blockchoklad
100 g osaltat smör
2 ägg
1/2 citron, rivet skal samt saft
2,5 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1. Smält smöret.
2. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret under omrörning.
3. Rör ner resten av ingredienserna i kastrullen. Häll i en springform eller pajform med bakplåtspapper i botten alternativt smöra formen och strö i kokos.
4. Grädda i 200 grader i ca 15 min. Låt svalna. Serveras rumstempererad med hallonsorbet eller fjällfil med hallon.
-
God och saftig chokladkaka
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 gr smält smör
2 ägg
1½ dl hett vatten
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smör och de lätt vispade äggen. Tillsätt vatten. Grädda ca 45 min i 175 grader.
-
Chokladkaka
Ingredienser
10 bitar
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
200 g färskost, BUKO Yoghurt naturell
Garnering:
florsocker
physalis Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med färskosten. Häll smeten i en smord bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Låt kakan kallna. Pudra över lite florsocker och dekorera med physalis. -
Smal Chokladkaka
Ingridienser
-250 g kesella
-2 krm salt
-2 tsk vaniljsocker
-3/4 dl kakao
-1/2 tsk bakpulver
-1 dl vetemjöl
-2 1/2 dl strösocker
-3 ägg
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Blanda ner äggsmeten tilsammans med kesellan.
Häll det i en smord form. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 C i 25 min.
När den kallant; strl på florsocker.
Serveras med grädde.
-
Chokladkaka
OBS! Måste göras en dag i förväg innan servering. Den ska stå i frysen över natten.
2,5 dl pinjekärnor och skalad sötmandel blandat
200 g smör eller margarin
2 dl socker
250 g mörka chokladpellets eller blockchoklad i små bitar
1 dl espresso
1 msk kakao
4 ägg
Rosta pinjekärnor och mandel tills de fått en gyllenbrun färg. Brygg 1 dl dubbel espresso. Häll över kaffet i en kastrull och låt stå på svag värme. Rör ner chokladpelletsen och rör tills de smält.
Tillsätt smör och socker växelvis, rör så att det blandas väl. Tag kastrullen av plattan och rör ned ett ägg i taget i smeten. Tillsätt nötterna. Smaka av med kakaon.
Häll smeten i en form som du förberett med bakplåtspapper i botten och sedan smort med smör. Grädda i 115 grader ca en timme. Låt svalna innan du ställer den i frysen över natten. Den är godast riktigt kall, och det blir den först om den får stå i frysen över natten... då hinner den även stelna och få fin konsistens.
Blanda torrvarorna först. Vispa ägget och häll i det med matolja och mjölk bland torrvarorna. Använd en 20 x 20cm stor smord form. Lägg degblandningen i formen. Grädda i 200grader i 20-30 minuter. -
Chokladkaka med italiensk marängs
12 portioner
Ingredienser
Mördeg:
200 g mjöl
100 g smör
50 g strösocker
1/2 ägg
Chokladfyllning:
150 g choklad
100 g smör
100 g socker
1 ägg
50 g mjöl
Maräng:
4 äggvitor
200 g socker
Tillagning
Mördeg:
Gör kakbottnen genom att blanda samman ingredienserna för mördegen till en fast deg som sedan placeras i kylskåpet under minst 1 timme, men högst 2 dagar.
Kavla ut degen tunt. Klä in en bakform (gärna med löstagbar botten) med degen.
Lägg en bit bakplåtspapper ovanpå den inklädda bakformen. Det kan vara lämpligt att hälla lite ris på papperet för att stabilisera kanterna under gräddningen, i annat fall kan de falla ner.
Grädda bottnen i 15 minuter i 175 grader.
Chokladfyllning:
Låt choklad och smör smälta över ett varmt vattenbad.
Vispa samman ägg och socker till en fast smet. Tillsätt därefter den smälta chokladmassan samt mjölet.
Häll sedan blandningen i bakformen med den i förväg gräddade mördegen, och låt alltsammans stå i kylen tills chokladen har stelnat. Gör marängerna under tiden.
Maräng:
Vispa äggvitorna hårda i en absolut ren skål ? om det finns minsta lilla droppe vatten eller chokladrest så blir de inte riktigt hårda. Därefter tillsätts sockret lite åt gången.
Ta ut chokladkakan ur kylen, och kontrollera att den har stelnat helt.
Bred ut marängsmeten över kakan så att den bildar ett tättslutande lock. Du kan använda en sked och mer eller mindre lyfta upp äggvitorna, så du till sist får något som liknar "Elvis-hår".
Grädda färdigt kakan i 160 grader i 35 minuter.
Förvara inte kakan kallt, utan övertäckt i rumstemperatur. På det viset kan den lätt hålla sig i en vecka.
-
Chokladkaka
Ingredienser 12 st.:
250 g smör
250 g mörk choklad (Valrhona)
4 dl florsocker
cirka 1 3/4 dl vetemjöl
3 stora ägg
3-4 msk konjak, rom eller någon likör
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär chokladen i mindre bitar och lägg den i en kastrull med smöret i bitar. Placera den i varmt vattenbad på spisen och rör om tills chokladen smält. Rör i florsockret. Ta upp kastrullen ur vattenbadet.
Vänd ner vetemjölet och rör sedan i äggen, ett i taget.
Smaksätt smeten med konjak, rom eller likör. Smörj och bröa formarna i en muffinsplåt av teflon med 12 formar. Fyll dem till drygt hälften. Grädda chokladkakorna mitt i ugnen 10-12 minuter eller tills kakorna känns fasta, men fortfarande är lite lösa inuti. Prova med sticka. Låt svalna i formen. Servera med vaniljglass.
-
Knaprig chokladkaka
Buffé nr 12 1998, sid 21
Ingredienser
100 g smör
3 msk ljus sirap
2 msk kakao
3 dl cornflakes (gärna k-flingor, som är knapriga)
1 dl grovhackade nötter (gärna sötmandel)
½ dl solrosfrön
1 dl russin (s k sultanas)
100 g ljus eller mörk choklad
Gör så här
Fodra en liten långpanna (ca 20x30 cm) med smörgåspapper.
Smält smör och sirap i en kastrull. Rör först ner kakaon och sedan övriga ingredienser utom chokladen. Häll röran i långpannan och platta till det hela med en sked.
Smält chokladen i en djup tallrik/skål över en kastrull med sjudande vatten, eller mikra den på halv effekt i 2 minuter.
Bre ut den smälta chokladen över kakan och låt den sedan stelna i minst 30 minuter i kylen.
Kakan håller sig minst 1 vecka i kylen.
-
Detta är en totalt överlägset god kaka! Muscovadosockret (måste vara ljust) finns på Coop och ICA vid baksakerna och mascarponen vid mjukostarna.
Saftig chokladtårta
En trelagerskakaKakan Glasyr400g ren choklad 3 dl vispgrädde
175g osaltat smör (rumstempererat) 250 g mascarpone
3 dl ljust muscadavosocker
4 ägg Kräm
1,75 dl mjöl 2 dl vispgrädde
1 tsk bakpulver ca 125 gr. Mörk blockchoklad
1 dl kakao
Lite ströbröd
Gör såhär:1. Smörj en rund bakform och bröa den. Smält 250 g choklad med 3/4 dl vatten i en liten skål.
2. Rör samman smör och socker till en krämig massa. Vispa ner äggen, ett i taget. Ev kan lite mjöl röras ner så det blir en slätare smet. Rör ner chokladen.
3. Sikta resten av mjölet med bakpulver och kakao över smeten. Vänd försiktigt ihop smeten.
4. Häll över smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i 160 grader i ca en timme eller tills kakan höjt sig och just börjat kännas fast (den ska fortfarande kännas kletig i mitten, detta handlar om minuter när den är färdig, några minuter för länge och den blir för fast och mycket av saftigheten försvinner). Låt svalna i formen.
5. Sätt på en stor skärbräda. Skär kakan i tre bottnar med en lång kniv (varning, de faller lätt sönder!).
6. Koka samman krämens blockchoklad och grädde, smeta ut mellan lagren.
7. Smält resten av chokladen i en liten skål.
8. Vispa upp mascarponen med 1 msk kokande vatten. Rör ner chokladen och bred över kakan. Ta två stekspadar och lyft över kakan på ett serveringsfat.
-
gott gott
-
Jag kan ha fel, men det verkar nästan som om AnnaK tycker om chokladkakor
-
tack for alla fina recept:)
-
God kladdig chokladkaka
Blir 1 kaka med nougattäcke
Du behöver:
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
50 g mörk choklad (minst 60 % kakao)
Kokos till formen
Cirka 100 g Odense nougat
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med kokos.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Vispa samman ägg och socker, det går bra med handvisp.
5. Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
6. Tillsätt det smälta smöret och vispa väl.
7. Krossa den mörka chokladen och blanda ner i smeten.
8. Häll all smet i formen och grädda 17?22 minuter beroende på din ugns effekt. För att vara säker på att få en kladdig konsistens bör du känna med en sticka redan efter 15 minuter. När smeten inte längre fastnar på stickan är kakan klar.
9. Ta ut kakan och låt svalna i cirka 5 minuter innan du hyvlar på ett ca 1 mm tjockt lager nougat. Nougaten smälter och när den har stelnat är kakan färdig att servera med vaniljglass eller vispgrädde.
Mikrokladdkaka
Blir 1 kaka med touche av lime
Du behöver:
50 g Fazer vit blockchoklad med limesmak
100 g margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Smörj en pajform, 25 cm i diameter, med lite matolja.
2. Hacka blockchokladen i mindre bitar.
3. Smält margarinet.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
6. Blanda i de torra ingredienserna i den vispade smeten.
7. Häll i det smälta margarinet och blanda smeten väl.
8. Häll smeten i pajformen och strö över den hackade blockchokladen.
9. Grädda kladdkakan i mikrovågsugnen på full effekt i cirka 8 minuter.
10. Låt kakan svalna lite innan du serverar den.
Inas nötkladdkaka
Blir 1 kaka som avnjuts bäst i små bitar
Du behöver:
100 g margarin
2 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
200 g Marabou schweizernöt chokladkaka
1 dl grovhackade nötter och/eller mandel
Ströbröd till formen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält margarinet och låt svalna något.
3. Vispa ägg och socker luftigt.
4. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, salt, bakpulver, hackad choklad och hackade nötter i en bunke.
5. Häll mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen och vispa i cirka 2 minuter.
6. Tillsätt det smälta margarinet och vispa till en slät smet.
7. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant.
8. Häll i blandningen i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 20?25 minuter. Kakan kan verka lös när man tar ut den, men stelnar fort när den kommit ut.
Chokladkaka med himmelsk glasyr
Blir 1 kaka med chokladglasyr
Du behöver:
KAKA:
100 g smör
2 ägg
2 rågade dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
GLASYR:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4?6 msk kakao
4 dl florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret, ställ åt sidan.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Häll smöret i äggsmeten och rör om.
5. Blanda mjöl, kakao och vanilj-socker för sig. Rör ner detta i kaksmeten.
6. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen.
7. Grädda kakan i ugnen i exakt 24 minuter om formen är 20 cm i diameter eller 21 minuter om formen är 23 cm. Grädda ej för länge, då blir kakan trist.
8. Låt stå i tre timmar före servering.
GLASYR:
1. Lägg philadelphiaost i en skål med smör, vaniljsocker och kakao. Mosa med en gaffel tills det blir en slät smet
2. Sikta ner florsocker.
3. Bred glasyren på den avsvalnade kakan.
Systrarna Perssons frestelse
Blir 1 kaka med mintsmak
Du behöver:
KLADDKAKA:
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
4,5 msk kakao
150 g smält smör
2 ägg
Ströbröd till formen
GARNERING:
135 g Fazer mint crisp
100 g Marabou mjölkchoklad
Gör så här:
KLADDKAKA:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen.
3. Häll smeten i en smord bröad form med löstagbar kant, cirka 1,5 liter. Grädda i ugnen i 20?25 minuter. Kakan ska vara lite lös och kladdig inuti.
4. Låt svalna i formen.
GARNERING:
1. Smält chokladen i vattenbad.
2. Blanda chokladen, smeta den över tårtan och låt stelna.
Chocolat gateau fantastique
Du behöver:
KAKA:
300 g smör
300 g mörk choklad
1,5 dl vit baksirap
1 vaniljstång
1 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
4 ägg
1/2 dl starkt kallt kaffe
GLASYR:
100 g smör
150 g choklad
50 g honung
Gör så här:
KAKA:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och chokladen tillsammans. Blanda i sirap.
3. Dela vaniljstången och skrapa ner kornen i en kastrull med vispgrädden. Lägg också i själva stången och koka upp. Ställ åt sidan att svalna.
4. Fiska upp stången och häll i kaffet i grädden. Blanda med choklad- och smörblandningen.
5. Knäck i äggen, rör och tillsätt mjölet. Rör försiktigt tills allt är blandat.
6. Häll blandningen i en form med löstagbar kant och grädda i cirka 20 minuter. Kakan krackelerar eventuellt på ytan, men det gör inget.
7. Ta ut kakan och låt den svalna och mogna i kylskåp, helst till nästa dag.
GLASYR:
1. Smält ingredienserna i en kastrull. Låt svalna något och skeda generöst över kakan.
2. Ställ kakan i kylen i en halvtimme och servera den med vispad grädde eller glass.