• Ulli

    Hjälp med recept på en "krämig" potatisgratäng.

    Som jag skrev i rubriken vill jag ha hjälp med en krämig potatisgratäng, mina brukar bli ganska torra. Är det en ide att förkoka potatisen kanske? Vilken sorts potatis och lök är bäst. Vad använder ni för kryddning? Gör ni på grädde, mjölk eller vad?

    Tack för hjälpen.

  • Svar på tråden Hjälp med recept på en "krämig" potatisgratäng.
  • Full av förhoppning

    1 kg potatis skalas och tunnskivas

    1 purjolök strimlas och fräses i olja med ca
    3 pressade vitlöksklyftor
    (Ska inte få någon färg utan bara bli mjukt)

    Blanda ihop i stor kastrull med den skivade potatisen och blanda i
    5 dl mellangrädde och
    5 dl standardmjölk.

    Salta och peppra tills den NÄSTAN smakar LITE för salt.

    Låt koka ihop....
    Stärkelsen från potatisen binder samman resten av ingredienserna så det blir riktigt krämigt....

    När det är tjockt så häller du det i en ugnsfast form och sen in i ugnen
    225 grader tills det fått lite färg på ytan.

    Världens godaste potatisgratäng!!!

  • Ulli

    Låter jättegott.
    Tack så mycket.
    Helt otroligt men jag har allt jag behöver hemma så jag kan sätta igång direkt. Tack tack.

  • Ladyn

    Mmm, vad hungrig jag blev nu då
    Låter otroligt gott, ska testa jag med!

  • Full av förhoppning

    Ulli... shit vilken välsorterad kyl du har.... vilket sortiment hahaha jag är impad!!!
    jag är också sugen och ska nog också göra den ikväll.. men jag behöver däremot handla ALLT utom vitlöken hahahahaha
    Lycka till!

  • Wirre

    jag kör bara fet varianten.

    Potatis ca 10 st
    Vitlök (i massor)
    Salt och peppar
    Smör (till formen)
    Grädde (3 dl)
    mjölk (1 dl)
    Ost (efter behag)

    Smörj formen
    skala och skär potatisen
    varva potatis och vitlök (ost) samt salt och peppar
    häll på grädden och fyll på med mjölken
    ställ sedan in i ugen på 175 g i ca 45 minuter
    lägg sedan över ett till lager ost på med alluminiumfolie och in i ugnen i ca 30 minuter eller tills all grädde slutat "bubbla".

    Smakar mums men det är inget för den som bantar

  • ickelpicka

    Jag tycker att potgratäng lätt kan bli 'rinnig', jag gillar när såsen blir lite tjockare, och det är inte alltid potatisens stärkelse räcker till för att binda ihop det hela.

    Lösningen på detta har jag hittat i att göra en (lite tunnare) bechamelsås som jag häller över. där kan man också välja hur fet man vill göra den.

  • uniMog

    äh... jag är jättetråkig och onyttig och gör på endast potatis och grädde..

  • Ulli

    Full av förhoppning.

    Nog bara en lyckoträff, igår fick jag skicka ut sonen att handla två ggr när jag skulle prova på ngns recept på daimgrottor. Är för tillfället i full gång med att skiva potatis. Hihihihi, men man måste ju ha koll på vad som händer här oxå..............

    Återkommer med betyg på din gratäng.

  • Full av förhoppning

    Handlade ingredienserna idag till gratängen men var för trött när jag kom hem så det blev mackor hahaha
    Men jag ska göra den någon gång i veckan iallafall det är en sak som är säker

    Hoppas den var god

  • Ulli

    Full av förhoppning

    Jag får ge betyget MVG på gratängen, den var verkligen krämig och god. Tack tack.

  • Full av förhoppning

    Härligt härligt

    Det är faktiskt Tinas recept... kocken på tv i programmet Mat.
    Receptet fastnade på mitt minne för att det lät så gott... sen har jag använt det sedan dess

  • Connemara

    Nu var jag tvungen att springa och kolla i frysen, men nästa gång ni åker till Danmark så köp hem Cheasy 3% (en sås) vitlök med örtkryddor,
    eller Karolines mornay sauce.
    Jag köper hem sådana förpackningar och fryser in dem.
    Det är otroligt gott att göra potatisgratäng på dessa två såser.

    Cheasy 3%, är en smal och god variant och passar utmärkt till den lite magrare potatisgratängen.

    Bara ett litet tips.

  • Sarasnaran

    *dammar av tråden*

    Har precis skrivit av FaF's gratängrecept..
    Ska bli kul att göra ikväll!

    Men VAD ska man äta till?? *rynkar pannan*

  • flowergirl

    jag har alltid pepparbiff, bernaissås, stekta kantareller och kokt brocolli på sidan killens favorit

  • Meli

    "Fransk potatisgratäng"

    Denna tycker jag är absolut godast.

    Skala och koka potatisen, skär den i skivor, lägg i en form, häll över vanlig Beshamelsås (stavas det så, vit grundsås står det i vissa recept) och vitlök om du gillar det. Och sist, men inte minst, massor av riven ost på.

    In i ugnen, 175 grader, och ta ut när osten är gyllenbrun. Mums!
    Kram

  • bambigirl

    Jag brukar göra på matlagningsgrädde och lärrmjölk. När man kokar skivad potatis i det så blir gratängen krämig ändå och inte lika fet (vilket gör att man kan äta det oftare, mums!)

  • piffan

    Denna e underbar

    Potatis
    Ost
    Matlagningsgrädde
    Grillkrydda
    svartpeppar
    Aromat

    Det jag gör e att bara varva lagren hela tiden tills formen e full...
    tex potatis,ost,kryddor osv hela tiden.
    Å avsluta med matlagningsgrädde sen in i ugnen tills den e klar ca 50.60 minuter....

    Kladdig o helt underbart god å inte ett dugg nyttig...*ler*

  • mejram

    Jaha, nu måste man ju göra potatisgratäng idag - SUGEN!!

  • Sarasnaran

    HJÄLP!!

    Full av Förhoppning!!

    HUR länge ska det koka ihop på spisen??

    AKUT!!

    Har den på plattan as we speak!

Svar på tråden Hjälp med recept på en "krämig" potatisgratäng.