grillspett: ideér till ingredienser
precis som rubriken lyder, så vill jag gärna få förslag på vad man kan grilla på spetten! så fram med ideérna nu! kram
precis som rubriken lyder, så vill jag gärna få förslag på vad man kan grilla på spetten! så fram med ideérna nu! kram
paprika, fläskfile, champinjoner invirat i bacon som varit i samma marinad som fläsfilen, vad hettere-korv, rödlök,
sånna där adoiii korvar är riktigt goda
Körsbärstomater, Haloumi och Majskolvar...
vad bra! fler förslag!
puff
paprikaskivor, zuccini, olika köttsorter som är marinerade först
Jag brukar ha kyckling, lök, champinjoner och paprika, allt marinerat i en god marinad.
Fruktspett är gott (nektariner, persikor, jordgubbar, äpplen etc)
Och tänk på att inte blanda för mycket olika sorters råvaror på dina spett. Det ska ju bli klart någorlunda samtidigt på hela spettet.
Grillspett
2 Portioner
240 g Grytbitar av fläsk; eller -liknande, orginalreceptet -hade fläskfilé
8 Smålök
6 sl Squash; inte för tjocka
16 Champinjoner; hela, -konserverade
2 Tomat; delas i fyra klyftor -per tomat, ELLER
8 Körsbärstomat
6 Babymajs; delas på mitten
Grillsås
2 ts Olja
1 ts Soja
2 ts Chilisås
1/2 ts Salt Svartpeppar Mexikansk grillkrydda
Tillbehör
3 dl Kokt ris
Kall sås
2 dl Lättfil
20 g Fettfri majonnäs
1 tb Chilisås Salt Mexikansk grillkrydda
Sätt ugnen på grillvärme. Lägg aluminiumfolie på botten av en långpanna och sätt gallret över.
Skär köttet i lagoma bitar, ca 1,5-2 cm i kub. Skala lökarna och förväll dem i 3 minuter i lättsaltat vatten, låt den rinna av. Dela squashskivorna på mitten (lämplig tjocklek på skivorna 3-4 mm, enligt min smak). Dela minimajsen på mitten.
Trä upp ingredienserna på spett (använder du tunna trä/bambuspett så lägg dem en liten stund i vatten först), 2 per person brukar bli lagom. De blir härligt fulla då! ) Jag använder champinjoner som "stoppare" i börjam och slutet av spettet.
Blanda ihop grillsåsen och pensla spetten med hälften av såsen. Grilla spetten nära grillelementen i 8-10 minuter. ta ut dem och vänd dem, pensla på andra sidan med resten av grillsåsen. Grilla spetten ca 8-10 minuter till.
Blanda filmjölken till den kalla såsen med den fettfria majonnäsen, smaksätt med chilisås, mexikansk grillkrydda och salt.
Servera spetten med 1 1/2 dl kokt ris per portion samt den kalla såsen och färska grönsaker.
Färsk ananas e en höjdare !
Annars, räkor, fisk?
Grillspett med jätteräkor och halloumi-ost
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
12 st bambugrillspett , långa
125 st jätteräkor , råa, skalade, med tarmen urtagen
1 st ananas , skalad och skuren i stora bitar
250 g halloumi-ost , skuren i stora bitar
Salsa:
5 st röda chilifrukter, prickade med gaffel
1 st lime, saften och skalet, finrivet
1 tsk socker
5 msk jordnöts- eller majsolja
1 st knippa myntablad , hackade
1 st tomat , skalad, urkärnad och hackad
Gör så här:
Sätt grillspetten i blöt i ca 30 min. så att de inte tar eld på grillen.
Gör salsan: grilla chilifrukterna tills de är svarta, lägg dem i en skål, täck med plastfilm. Skala dem, ta ur kärnorna och riv köttet i strimlor Lägg dem i en ren skål, blanda dem med limeskal och -saft, socker, olja, mynta och tomat.
Trä upp en räka, en ananasbit och en ostbit 2 gånger på varje grillpinne. Avsluta med en räka.
Grilla på het grillplatta tills räkorna är klara och ananasen och osten är lite brynta, 5-8 min. Servera med rikligt med salsa.
lax, räkor, bitar av lök och paprika penslade med sweet chilisås som är blandad med riven ingefära.. supergott
grilla INTE kött och grönsaketr på samma spett!!!
köttet ska grillas längre!
Grillspett med fläskfile och grönsaker
Buffé nr 9 1997, sid 12
Ingredienser
Portioner: 4
KÖTTSPETT:
500 g fläskfilé (ca)
1 liten burk ananasringar (à 220 g inkl spadet)
1 pkt bacon (à 140 g)
GRÖNSAKSSPETT:
½ liten squash
½ citron
8 champinjoner
8 körsbärstomater
PENSLING:
3 msk olivolja
3 krm vitlökspeppar
Gör så här
Ta bort hinnor och fett från köttet. Skär filén i decimeterlånga bitar. Dela varje bit längs med.
Dela ananasringarna och vira bacon runt dem.
Skär squashen i bitar och citronen i klyftor. Ansa och skölj champinjoner och tomater.
Trä upp köttet, ananas- och baconrullarna samt alla grönsaker på olika grillspett eller blötlagda blompinnar.
Smaksätt olivoljan med vitlökspeppar och pensla spetten. Grilla spetten på en rejäl glödbädd
INDONESISKA GRILLSPETT - 4 portioner
Med ostris och pepprig sås
--------------------------------------------------------------------------------
600 gr fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl jordnötter
3 msk soja
OSTRIS
2 dl långkornigt ris + 5 dl vatten
3,5 dl pastasås
SÅS
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl hönsbuljong
1 msk sambal oelek
1 tsk salt
Koka riset. Sätt ugnen på 250°C. Skär fläskfilén i kuber och trä dem på spett. Krydda med salt och peppar. Grilla i ugnen ca 5 min. Vänd efter halva tiden.
Finhacka vitlöken och fräs den i smör i en gryta. Tillsätt mjölet. Häll över buljongen och låt sedan koka några minuter. Tillsätt sambal oelek och smaka av med salt.
Blanda det varma riset med ost. Servera spetten med jordnötter, soja, ostris oc pepprig sås.
Skär ett äpple i bitar och linda bacon runt.
Grillspett med feta
Ingridienser
-12 små färskpotatisar
-250 g cottage cheese, fetaoliv
-8 små färska lökar
-1/2 zucchini
-1 röd paprika
-1 tsk salt
-1 krm svartpeppar
-1 tsk timjan
-2 msk smält smör
Gör så här:
Koka potatis och lök nästan mjuka i lättsaltat vatten.
Kärna ur paprikan och skär den i bitar.
Skär zucchinin i skivor.
Sprid ut allt på fyra spett, pensla med smör, krydda med salt, svartpeppar och timjan.
Grilla ca 5 minuter.
Servera med cottage cheese.
Till 4 personer
Grillspett med potatis, lök och paprika
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
0,5 liter potatis
2 st röda paprikor
8 st schalottenlökar
4 st träspett
Gör så här:
Lägg träspetten i blöt i en halvtimme för att undvika att de tar eld på grillen. Koka potatisen i saltat vatten till dess den blir riktigt mör. Häll av och låt kallna. Skala och förväll schalottenlöken i saltat vatten i ett par minuter.
Dela ned paprikan i mindre bitar. Varva potatis, lök och paprika på spetten. Pensla grillspetten med lite olivolja eller grillmarinad och salta och peppra dem. Grilla dem ca 3-4 min på varje sida.
Frukt & marschallowspett (4 pers)
10 st jordgubbar
2 st bananer
4 skivor ananas
10 st marshmallows
0,5 l vaniljglass
kokosflingor efter smak
1 dl flytande honung
Skiva bananerna i ganska stora bitar. Skär ananasringarna i fyra bitar. Varva frukten på grillspett med marshmallows. Grilla hastigt tills marshmallowsen fått lite färg. Servera med glass. Om du vill kan du ringla honung över spettet och strö över kokosflingor.
Vi gjorde grillspett av:
Entrecoute (ja, detta med stavning)i allroundmarinad och gul paprika, färska champinjoner, lök och körsbärstomater insmorda i olivolja. Vi hade allt på samma spett och det blev jättesmarrigt.