Apelsinkola
Ingredienser
Portioner: ca 50 st
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättiksprit, 12%
rivet skal från 2 apelsiner
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Blanda grädde, socker, sirap och ättika i en gryta. Låt koka häftigt utan lock tills kolan tjocknat. Gör ett knäckprov dvs häll lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Går det att forma smeten till en rund kula har kolan kokat färdigt annars får den koka några min till. Ta grytan åt sidan och blanda i apelsinskalet. Häll upp kolasmeten i en väl oljad liten form, ca 15x15 cm. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar med hjälp av en bakskrapa eller vass kniv. Linda eventuellt in kolan i cellofanpapper.
Man kan smaksätta med annat också typ vanlilj eller varför inte citron eller annat man gillar.