• hib58

    Hjälp med Förrätt med räkor eller lax

    Hej
    Mina arbetkamrater med familj skall komma hit på fredag.
    Har beställt huvudrätten som är diverse kallskurna rätter av lamm med potissallad och sallad + bröd.
    Nu tycker jag det skulle vara roligt med en förrätt.
    Kan Ni ge mig förslag.

  • Svar på tråden Hjälp med Förrätt med räkor eller lax
  • Vårsolen

    varför inte toast skagen? det är ju gott och inte alls så svårt att göra(-ännu lättare blir det ju såklart om man vill fuska genom att köpa färdig "röra")
    det var iaf ett förslag, återkommer om jag kommer på nåt mer!

  • Mli79

    Här kommer en av mina favoriter med räkor:

    Fräs upp finhackad lök och röd paprika (alt röd peppar) i olja. Smaksätt med salt och chilipulver alt. sambal oelek. När det nästan är klart lägg i skalade räkor så att dom blir varma. Lägg upp detta på indiskt bröd typ Nan som du kan skära till i önskad storlek (ska värmas i ugn först, se paketet) brukar finnas i matvaruaffärer. Dekorera med färsk koriander och en citronklyfta att klämma över. Servera genast!

    Detta kan bli riktigt smarrigt eftersom man kan göra det riktigt starkt, är en indisk förrätt. Tänkte det kunde passa bra om ni skulle äta lamm efter och huvudrätten inte är så stark i sig.

  • mia79

    jag åt en god förrätt i helgen det var en rulle med gravad lag med skagenröra i.

  • hib58

    Tack så mycket .Nu får jag att fundera över.
    Låt gott alltihop. Nu skall man ju bara bestämma sig.

  • PuhTiger

    Lättlagat paradnummer som kan förberedas:

    Kallrökt laxcarpaccio med rödlöksmarmelad och creme fraiche

    Lägg ut tunna skivor kallrökt lax flat på en tallrik (1-2 skivor/person). Vispa creme fraiche (34%) hårt och forma ett ägg, lägg mitt på laxen och toppa med rödlöksmarmelad. Nymalen svartpeppar över och strö gärna över några blad ruccola som dekoration. Bjud med rostat bröd och en välkyld torr sherry till. Mums!!

    Rödlöksmarmelad
    2 stora rödlökar i skivor
    1 msk smör
    3 msk balsam eller rödvinsvinäger
    0,5-1 dl socker

    Fräs löken i smör utan att den tar färg (ska bli glansig och genomskinlig). Tillsätt så vinägern och sockret och låt koka ihop till marmeladkonsistens på svag värme. Skall serveras ljummen för att smakerna skall komma bäst till sin rätt.

    Marmeladen är oxå jättegot att servera till chevré (på toast t ex) eller till grillat kött tillsammans med en gräddig murkelsås t ex.

  • Pokergirl

    Shrimp aioli

    Blanda hackade räkor med dill, pressad vitlök, lite pressad citron, hackad rödlök, gräddfil och majonäs. Servera på rostat bröd. Smarrigt värre!!!

  • bettyboopan

    ÄLSKAR avocado med creme fraiche och räkor!! Bara att ta en halv avokado, lägga c.fraiche och skalade räkor i den + någon "krydda" om man vill eller stenbitsrom.. MUMS!!

  • Mjao

    Laxfavorit

    Ta tunnbröd och bred philadelphia på. Rosta sesamfrön i panna och strö över osten. Lägg på rökt lax och rulla ihop. skär i lagom bitar och servera på en bädd av lollo rosso samt en stor citronklyfta.

  • AnnaK

    Lax- och löjromstårta
    Ingredienser
    12 bitar
    100 g kavring
    50 g smör
    4 gelatinblad
    200 g kallrökt lax
    1/2 dl hackad gräslök
    500 g Arla Köket Kesella kvarg
    2 dl Arla Köket lätt
    crème fraiche 4 peppar&vitlök
    100 g löjrom eller stenbitsrom
    Gör så här
    Mixa brödet. Smält smör och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, Kesella kvarg och crème fraiche. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Rör ner det i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kylen minst 4 tim. Bred över rommen och strö över gräslök.

  • AnnaK

    Fruktiga räkor i glas
    Buffé nr 12 2001, sid 29

    Ingredienser
    Portioner: 6

    500 g räkor (med skal)
    1 papaya
    1 äpple
    ½ gurka
    1 rödlök
    lite rucolasallat eller mâchesallad
    ev några dillvippor

    DRESSING
    3 msk olivolja
    3 msk Sweet chilisås
    3 msk vinäger

    Gör så här
    Skala räkorna.

    Skala alla grönsaker och frukter och skär i små tärningar.

    Blanda alla ingredienser till dressingen.
    Häll den över grönsaker, frukt och räkor.

    Fördela alltsammans i portionsglas eller i små glas till förrättstallriken.

    Garnera med salladsblad samt ev lite dillvippor

  • AnnaK

    Lax- och räkceviche
    Buffé nr 1 2006, sid 14

    Ingredienser
    Portioner: 8

    800 g laxfilé (fryst minst 2 dygn)
    7 limefrukter (ca 2 dl juice)
    2 tsk salt
    2 rödlökar
    500 g räkor med skal
    3 gröna chilifrukter, t ex spansk peppar eller jalapêno
    3 tomater
    1 dl färsk hackad koriander
    lime i klyftor till servering
    Gör så här
    1.Bena ur den halvtinade laxen och skär bort skinnet. Skiva laxen tunt med en vass kniv.
    2.Riv skalet av 4 limefrukter och pressa juicen ur samtliga.
    3.Blanda lax med salt och limeskal från 2 frukter och halva juicemängden. Ställ kallt i 2 ?3 timmar. Vänd försiktigt fisken några gånger så att allt fiskkött kommer i kontakt med marinaden.
    4.Skala och strimla löken fint, blötlägg den i lätt saltat vatten några minuter så att den mjuknar och blir av med lite av den skarpa smaken. Låt rinna av.
    5.Skala och hacka räkorna. Skölj,kärna ur och finhacka chilifrukterna. Kärna ur och klyfta tomaterna.
    6.När fisken är färdigmarinerad, häll av spadet. Blanda laxen med räkorna,resten av limejuicen och -skalet, det mesta av koriandern, tomaterna och löken. Garnera med resten av koriandern. Lägg upp på värmda vetetortillas.

  • AnnaK

    Ägg- och räkröra med gravlax
    Buffé nr 10 2002, sid 30

    Ingredienser
    Portioner: 10

    2-3 ägg
    2 burkar räkor i lake à 360 g
    1/2 kruka gräslök
    1 tsk wasabipasta (eller pepparrot på tub)
    2 dl hovmästarsås

    10 skivor kavring
    10 skivor gravlax, ca 300 g
    50-100 g forellrom

    Gör så här
    Förbered 1 dag i förväg:
    1. Hårdkoka äggen i ca 7 minuter. Kyl och skala. Häll av räkorna och pressa ut lite av vätskan. Grovhacka räkor och ägg. Finhacka gräslöken.
    2. Blanda ägg, räkor, gräslök, wasabi och hovmästarsås. Smaka av med salt och peppar. Lägg blandningen i en lufttät burk. Ställ kallt.

    Servering:
    1. Ta fram ägg- och räkröran så att den inte serveras kylskåpskall. Smaka av. Tillsätt ev mer wasabi.
    2. Lägg kavringskivorna på tallrikar. Täck dem med gravlax. Skeda på räkblandingen. Garnera med forellrom.

  • AnnaK

    Bruschetta med aioli och räkor

    Ingredienser 10-12 st.:

    500 g djupfrysta räkor med skal
    1 butiksbakad halvbaguette
    ca 1 1/2 dl majonnäs
    1-2 pressade vitlöksklyftor
    ca 1/2 dl majs- eller rapsolja
    en handfull persiljeblad
    Så här gör du:
    Tina och skala räkorna. Skär baguetten i ungefär centimetertjocka skivor. Blanda majonnäsen med pressad vitlök. Kör olja och persiljeblad i matberedare eller mixer så att oljan blir fint grön. Rör ner den i majonnäsen.
    Bred den gröna majonnäsen på baguetteskivorna och lägg upp dem på fat eller ett bräde. Fördela räkorna rättvist på brödskivorna.

  • AnnaK

    Chips med röriga räkor

    Ingredienser 20 st:

    1 dl tomatketchup
    1 msk olja
    3 krm chilipulver
    1-2 msk brunt farinsocker
    1/4-1/2 tsk salt
    1 liten purjolök (50-100g), fin-
    strimlad
    20 stora skalade räkor
    20 chips
    Så här gör du:
    Rör ihop ketchup och olja. Smaka av med chilipulver, farin och salt. Rör ner purjolöken. Låt stå kallt någon timme. Fördela röran och räkorna på chipsen.

  • AnnaK

    Lax- och räkcocktail i glas

    Ingredienser 6 portioner\n:

    1 1/2 msk skånsk senap
    1 msk honung
    1 tsk balsamvinäger
    1/2 dl rapsolja
    1 msk vatten
    salt och svartpeppar
    3 tomater
    1 gurka
    200 g räkor utan skal (ca 600 g med skal)
    200 g gravad lax i strimlor
    2 msk hackad dill
    3 skivor formfranska, skurna i stavar
    matolja eller smör
    dill, rucolasallad och citronklyftor till garnering

    Så här gör du:
    Rör ihop senap, honung, vinäger, olja och vatten till en dressing. Smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan.
    Snitta tomaternas skal. Doppa dem 15-20 sekunder i kokande vatten. Spola dem med kallt vatten och dra av skalet. Dela och kärna ur, tärna tomatköttet.
    Skölj och skala gurkan randig, dela den på längden och skrapa bort kärnorna med en sked. Tärna även gurkan.
    Blanda grönsakerna med räkor, lax, dill och dressingen. Bryn några stavar formfranska i en stekpanna med het olja. Lägg upp i glas och garnera som på bilden.

  • Brevdruvan

    Om ni har möjlighet att grilla är det jättegott att marinera räkor med skal i massor av vitlök, olja och en gnutta soja eller honung. Eftersom skalen är kvar behöver de marinera länge. Trä upp på spett och släng på grillen. Det måste vara riktigt varmt eftersom de inte ska ligga på så länge. Bara någon minut på vardera sida, annars blir de sega. Hur gott som helst!

Svar på tråden Hjälp med Förrätt med räkor eller lax