• staff

    jordgubbar

    jordgubbar innehåller ju massor av järn, men jag undrar om man kokar egen jordgubbskräm försvinner järnet då? någon som vet?

  • Svar på tråden jordgubbar
  • iolanthe

    Vitaminer försvinner ju till viss del när man upphettar maten, men hur det är med järn vet jag inte.

    Men gör krämen först och mosa jordgubbarna och sätt i efteråt. Så gör jag när jag gör havtornskräm då man inte ska koka dem. Kokar alltså upp vatten och socker, rör i potatismjöl tills det är tjockt och häller i saften efteråt. Funkar hur bra som helst, men kan vara lite svårt att veta hur tjock krämen blir.

  • lata kocken Johanna

    jordgubbar innehåller tyvärr inte så mkt järn som man gärna vill tro... däremot folsyra

    mineraler (som järn kalcium etc) försvinner, förstörs eller förändras inte med tillagning (om man inte häller bort vätska från maten)

    däremot vitaminer kan förändras och förstöras i värme

  • staff

    Min barnmorska sa att jordgubbar innehåller massor av järn, så nu har jag ätit massor med gubbar men det är ju gott iallafall.

  • TorpSara

    Ja, staff, det skadar ju inte, jordgubbar är både mumsigt och nyttigt! Men hon är lite fel ute om järnet din bm! 0,6 mg per 100g är definitivt inte mycket. Blodpudding innehåller nästan 20 mg för att jämföra. Då får du med andra ord smaska på rätt bra för att få någon effekt...

  • lata kocken Johanna

    och det är hemjärn i blodpuddingen som tas upp 3-20ggr bättre så skillnaden är ännu större egentligen...

  • iolanthe

    Snälla Johanna, kan vi inte få tro att jordgubbar är bättre?

    Blodpudding är liksom inte i samma division.

  • lata kocken Johanna

    jordgubbar är oooooslagbara som folsyrakälla och det är superviktigt för gravida

Svar på tråden jordgubbar