Gott recept med coscos
Och kyckling eller något?
Någon som kan tipsa??
Och kyckling eller något?
Någon som kan tipsa??
Grilla kyckling, hel eller ibitar!
Gör cous-cous med paprika, lök och fetaost!
Servera med en kall sås gjord på creme fraiche!!
Couscous-sallad
4 Portioner
250 g Couscousgryn
2 1/2 dl Vatten
1 tb Olivolja
1 ts Salt
2 ml Peppar
40 g Smör
1 Gul paprika, tärnad
1 Röd paprika, tärnad
1 dl hackad basilika
1 tb Olivolja Salt och peppar
Koka upp vatten, olja, salt och peppar i en kastrull. Tag kastrullen från värmen och töm i couscousgrynen. Låt stå och dra cirka 5 minuter eller tills all vätska sugits upp. Tillsätt smöret och rör om kraftigt med t ex en trägaffel. Blanda ner paprika, basilika och olja, smaka av med salt och peppar.
Marockansk kebab med couscous
4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer, ca 500 g
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk salt
1 krm av vardera malen kanel och kardemumma
1 krm av vardera malen spiskummin och cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl couscous
4 dl JO äppeljuice
50 g mandelspån
2 msk smör
50 g mjuka aprikoser eller russin
Utförande: Dela kycklingfiléerna på längden till smala remsor. Blanda yoghurt, salt,
kryddor och vitlök i en skål. Rör ner kycklingen. Marinera ca 2 tim.
Koka upp äppeljuice och tillsätt couscous.
Lägg på locket, ta kastrullen från plattan och låt grynen svälla 6 min. Rosta
mandelspånen i torr stekpanna ca 1 min. Rör ner smör, mandel och hackade
aprikoser. Trä upp kycklingen på blötlagda spett. Lägg spetten på oljat
grillgaller och grilla runt om i 8-10 min.
Grillade grönsaker med couscous och ädelostsås
Ingredienser
4 port
4 dl grönsaksbuljong
2 msk smör
4 dl couscous
4 färska lökar
3 paprikor i olika färger
1 dl hackade färska örter
1/2 tsk salt
Sås:
125 g Kvibille ädel
2 dl gräddfil Gör så här
Koka upp buljong och smör i en kastrull. Rör ner couscousen, lägg på lock och ställ kastrullen vid sidan om plattan i 5-6 min. Skala löken och dela varje i 8 delar. Grilla grönsakerna över glöden till de börjar få färg. 5-6 min på varje sida. Blanda ner grönsaker och örter i couscousen. Smaksätt med salt. Mosa osten och blanda med gräddfilen. Servera såsen till couscousen.
Chililax med citron-couscous
(4 portioner)
Ingredienser:
100 gram laxfilé per person
3 dl couscous
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd chilifrukt
Citron eller lime
Salt och svartpeppar
Olivolja
ev hackad persilja
Gör så här:
* Koka upp couscous enligt instruktionerna på paketet. Till 3 dl gryn kan du ta 2 1/2- 3 dl vatten, en nypa salt och gärna en skvätt olivolja i vattnet. Koka upp, ta av från värmen, lägg i grynen och låt svälla under lock några minuter. Rör sen ner en matsked smör och fluffa upp grynen med en gaffel. Smöret kan skippas, men grynen blir gärna lite torra utan den extra skvätten matfett.
Krydda med salt, peppar och eventuellt lite chilipulver. Stänk i lite pressad citron efter egen smak (lime funkar också). Strö över hackad persilja om du har (ett tips är att köpa Findus frysta kryddor och alltid ha tillgängligt i frysen).
* Tärna paprikorna, kärna ur och finhacka chilifrukten och skär laxen i centimeterstora kuber. Fräs paprikan och chilin i lite olja och tillsätt sen laxen. Krydda med salt och peppar och stek några minuter tills laxen är klar.
* Vänd ner laxröran i couscousen och dekorera med klyftor av citron.
Servera med:
En grönsallad eller kokt broccoli. Ett glas vitt vin till är heller inte dumt om andan faller på.
Couscous med fisk
7 dl couscous
3 st morötter
2 st zucchini
200 gram sockerärter
400 gram sejfilé
1 msk citronsaft
2,5 dl vatten
salt
4 msk paprikapuré (från burk)
0,5 tsk gurkmeja
1 msk smör eller margarin
Tillagning:
1. Häll upp couscousen i en sil och slå hett vatten över den. Låt den rinna av.
2. Skölj och ansa grönsakerna. Skiva morötterna och skär zucchinin i bitar.
3. Skölj fiskfiléerna, torka av dem och skär dem i cirka 3*5 centimeter stora bitar. Lägg upp bitarna på en tallrik och ringla citronsaft över.
4. Häll vatten i en kastrull och salta. Rör ned paprikapurén och koka upp.
5. Tillsätt morötter och gurkmeja. Småkoka i 10 minuter och låt couscousen i silen ånga med hela tiden. Rör i den med en gaffel då och då.
6. Lägg zucchinin och sockerärterna i grytan och späd eventuellt med mer vatten. Småkoka i 10 minuter.
7. Tillsätt fisken och sjud i ytterligare 6 till 7 minuter. Smaka av med mer salt och paprikapuré om det behövs.
8. Lägg upp den färdiga couscousen i en förvärmd serveringsskål. Rör ned smöret med en gaffel. Toppa med grönsaker och fisk.
9. Häll över litet kokspad och servera resten separat.
Räkcouscous
7 dl couscous
2 st färska röda chilifrukter
4 st salladslökar
2 msk smör eller margarin
2 msk olivolja
16 st kokta skalade ishavsräkor
2,5 msk hummerfond (från flaska)
2 msk citronsaft
salt
peppar
1 krm malen koriander
0,5 st buljongtärning
2,5 dl vatten
250 gram paprikapuré (från burk)
Tillagning:
1. Häll upp couscousen i en sil och placera silen över en lämplig gryta.
2. Slå hett vatten över couscousen och täck med lock. Koka upp vattnet och ånga grynen i 30 minuter. Rör om med en gaffel då och då.
3. Skölj chilifrukterna, ta bort kärnorna och finhacka resten. Skölj lökarna och skär dem i tunna ringar.
4. Hetta upp oljan och 1 msk smör i en djup stekpanna och fräs chilin och lökringarna i cirka 5 minuter. Späd med hummerfond och citronsaft och låt småkoka i 5 minuter.
5. Lägg i räkorna och låt dem bli varma. Krydda med salt, peppar och en gnutta koriander.
6. Lös upp buljongtärningen i kokande vatten. Rör ned paprikapurén och ge blandningen ett kort uppkok.
7. Lägg upp den färdiga couscousen i en förvärmd serveringsskål och rör ned resten av smöret med en gaffel.
8. Toppa med räkblandningen. Bjud paprikasåsen till.
Kycklingspett och couscous
Recept för 4 personer.
Ingredienser:
4 kycklingfileér
1 citron
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk pepparmix
margarin
4 dl couscous
3 st scharlottenlökar
4 st vitlöksklyftor
1 st rödpaprika
1 st gulpaprika
1 msk riven färsk ingefära
2 msk thailändsk fisksås
1 tsk gurkmeja
rivet skal och saft av en lime
2 dl matyoghurt
svartpeppar
8 st grillspett
färsk koriander
1 msk olja
1 tsk soja
Ört:
färsk koriander
Kycklingspett i ugn:
4 kycklingfileér
1 citron
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk pepparmix
margarin
8 st grillspett
Couscous:
4 dl couscous
3 st scharlottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1 st rödpaprika
1 st gulpaprika
1 msk riven färsk ingefära
2 msk thailändsk fisksås
1 tsk gurkmeja
rivet skal och saft av en lime
margarin
Vitlöksyoghurt:
2 dl matyoghurt
svartpeppar
2 st pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
Tillagning:
Sätt ugnen på 175*C.
Lägg spetten i blöt.
Vik en bit aluminiumfolie dubbelt och lägg på en plåt, och penlsa med olja och soja.
Dela kyckliingen på längden och trä på spetten.
Lägg spetten på plåten.
Tvätta och dela citronen.
Pressa citronsaft över kycklingspetten och lägg citronhalvorna runt spetten.
Krydda spetten med salt, paprikapulver samt pepparmix.
Sätt in i ugnen i ca 15 min till kycklingen är genomstekt och fått färg.
Blanda matlagningsyoghurt, 2 pressade viltlöksklyftor, salt och peppar i en skål.
Ställ den sedan kallt.
Couscousen tillagas enligt info på paketet, men utan salt.
Värm upp en stekpanna.
Skala och hacka lök och vitlök.
Strimla paprikorna och riv ingefäran.
Fräs lök, vitlök och ingefära i margarin i stekpannan.
Tillsätt paprikan.
Rör ned couscousen och rör så att det inte klumpar sig.
Blanda fisksås, gurkmeja och lime i en skål.
Rör sedan ner det i couscousen.
Servera couscousen med kycklingspetten och yoghurten.
Garnera med färsk koriander.
böngryta med couscous
Ingredienser 4 port.:
1 morot
1 schalottenlök
1 stånd broccoli, 250 g
2 1/2 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller 1 tärning grönsaksbuljong
1 burk (420 g) favabönor (stora bruna bönor)
1/2 stark chilipepparfrukt, konserverad saft av 1/2 lime
1 msk olivolja
Servera till:
1 paket (250 g) couscous med soltorkade tomater och Medelhavskryddor
rivet limeskal att strö på
Så här gör du:
Skala och tärna moroten. Skala och skiva löken. Skölj broccolin. Skär av topparna och lägg åt sidan, klyv och skiva stjälkarna. Koka upp vatten med fond eller buljongtärning. Lägg i morot, lök och skivad broccoli. Koka under lock 8 minuter. Häll spadet av bönorna och spola dem under kallvattenskranen. Lägg bönorna och broccolitopparna ovanpå grönsakerna i kastrullen. Koka 5 minuter ytterligare tills broccolitopparna är knappt mjuka.
(Tillaga under tiden couscous enligt anvisning på förpackningen)
Sås: Skeda upp knappt 1/3 av grönsaksbönblandningen i en mixer. Sila över allt spadet ur kastrullen. Tillsätt chilipeppar och limesaft. Mixa 2 minuter till en verkligt slät sås. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock. Tillsätt oljan och mixa in den med momentknappen. Smaka av med salt.
Couscous med skinka och aprikoser
4 portioner
Ingredienser
3 dl couscous
3 dl buljong av fond eller tärning
1 gul lök
ca 100 g torkade aprikoser
300-400 g kokt skinka
1 msk smör eller margarin
½ tsk spiskummin
½ tsk koriander
½ tsk kanel
1 dl russin (ca 50 g)
1 dl mandelspån, rostade (ca 25 g)
Tillagning
Mät upp couscousen. Koka upp buljongen. Ta den från värmen och blanda i couscousen. Lägg på lock och låt stå medan resten lagas. Skala och hacka löken. Skär aprikoserna i små bitar. Skär skinkan i stavar eller tärningar.
Hetta upp lite fett i en panna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Blanda i kryddorna och bryn dem snabbt. Tillsätt skinka, aprikoser, russin och mandelspån och låt allt bli riktigt varmt. Blanda samman allt med couscousen
Tack AnnaK!!! Du verkar vara en hejare på couscos
Gjorde denna "blandning" på bulgur, men det går säkert bra med couscous också
Koka Bulgur med en grönsaksbuljongtärning
Grilla paprika och rödlök
Rosta pinjenötter i torr stekpanna
Hacka grönsakerna i bitar och vänd ner i bulguren, och strö rostade pinjenötter över.
Jag gjorde till detta en kall sås på creme fraiche, sambal oelek, farinsocker, pressad vitlök, salt och peppar.
Till detta hade jag även grillad haloumiost samt grillad fläskfilé, supergott
Skulle tillägga att vi hade fläskfilé men att kyckling passar nog minst lika bra till om inte bättre...
Här, den här är jättegod och alla som ätit den hos oss vill ha receptet:
www.city.se/ArticlePages/200602/22/20060222124100_470/20060222124100_470.dbp.asp