• Tuva83

    Recept på nyttigt bröd

    Jag och min håller på med viktväktarna sen någon månad, det går jättebra -10-11kg på oss båda. Känns skönt. Men nu till det vi undrar. Vi äter ju alltid fiberbröd, eller grovt bröd, men det är ju så dyrt i affären. Så vi undrar om det är någon som har nåt nyttigt, gott brödrecept. Det blir ju så mycket billigare att baka, än fast det är jobbigt ibland, men man tjänar ju verkligen på att ställa sig nån timma och baka.
    Berätta gärna om ni har några andra smaskiga nyttiga recept också. Alltid kul med något nytt.... :)

  • Svar på tråden Recept på nyttigt bröd
  • Lithe

    Tyvärr har jag inget recept, men jag vill gärna säga grattis till er!!!
    Starkt jobbat!

  • Kristin24

    Gör havregrynsgröt med russin och olika frön i...sen kan du lägga det i en form o in i ugnen....det blir jättte saftigt och gott, plus nyttigt. Så gjorde vi alltid med överbliven gröt på ett älderboende.

  • Tuva83

    Lithe: Tack så jättemycket. Man kämpar allt man kan. men ibland är det jobbigt. Men det är värt varje kilo man går ner, så går självförtroendet upp.

    Kristin24: Kanske man kan prova. Har faktiskt aldrig hört det förut. Tack för tipset.

    Nån mer som har nåt gott.... :)

  • Konvaljen

    Jag har ett recept som jag har skapat själv, tyvärr är det med vetemjöl men det enda fettet som är i är olivolja. Ska se om jag kommer ihåg det i huvudet...

    Till 4 limpor (jag gör oftast bullar):

    50 g jäst
    1.2 liter vatten
    1 dl olivolja
    2-3 rivna morötter
    1 dl kokta och mosade röda linser
    1 dl krossat linfrö
    solroskärnor eller annat gott
    30 dl vetemjöl (man kan säkert blanda ut med grahamsmjöl)

    Värm vattnet fingervarmt och blanda i oljan. Slå detta över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i kokta linser, linfrö, solroskärnor och morötter. Rör i mjöl till en degkonsistens, ska vara ganska kladdigt. Jäs i cirka 1 timme under duk.
    Baka sedan ut till bullar eller limpor och jäs 1 timme till under duk. Grädda i cirka 225 grader (250 för limpor i 20 minuter och därefter 200 lite längre ner i cirka 30 minuter). Bullarna gräddas typ 20 minuter tror jag.

    Pensla gärna med rikligt med vatten innan ugnen, så blir det en härligt frasig skorpa

    Brödet blir kanongott.

  • Tuva83

    Xyra: Tack så jättemycket. Ska räkna lite hur mycket points det blir per limpa så kanske jag provar det. Morötter gör ju brödet väldigt saftigt.
    Tack! Tack!

  • Glass

    Jag har inga exakta recept, men jag bakar väldigt mycket på frihand.

    Testa att häll i  linfrön,  torkade vetegroddar (mycket protein och järn), krossad korn, avfettat sojamjöl (protein), morötter, havregryn, hirsflingor, korngryn, kruskakli, vetekli mm.
    Tycker du om russin eller torkadfrukt, så ha i lite sånt. Det blir en skoj överaskning i brödet.
    Är bara vätskan i rätt mängd så kan man exprimentera rätt mycket. Jag brukar bara med vetemjöl special eller vetemjöl special fullkorn. Det är dyrare, men eftersom det jäser så bra så kan jag stoppa i mer "nyttigheter"

  • Konvaljen

    Linserna gör ju att det blir extra proteinrikt, gör man frallor av brödet så står man sig superlänge på en, plus att det blir väldigt saftigt.

  • danitra

    Använd dinkel! Är riktigt nyttigt och gott!

  • snusfia

    delar med mig av ett brödrecept som linda1976 skrev i min GB.
    hon säger att det är jättegott och lätt att göra.
    jag har inte hunnit prova det än

    Linda1976    
    Hejhej! Här kommer det:

    5 dl vatten
    1 pkt jäst
    2 msk rapsolja
    2 msk brödsirap el. honung
    2 tsk salt

    totalt 13 dl mjöl, jag brukar variera mig:
    8 dl siktat dinkel + 5 dl fullkornsdinkel
    13 dl rågsikt
    8 dl vetemjöl special + 5 dl grahamsmjöl
    8 dl vetemjöl special + 5 dl fullkornsdinkel

    ½-1 dl solrosfrön
    ½ dl hela eller krossade linfrön
    (ibland byter jag ut solrosfröna mot russin eller torkade hackade aprikoser)

    Värm vattnet till 37 grader- smula ner jäst i en bunke och tillsätt olja, sirap, salt och vatten. Rör till jästen lösts. Häll i 13 dl mjöl och frö/frukt. Rör ihop till en ganska kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 min. Tryck ut degen i smord långpanna (ca 30*40cm) och låt jäsa 20 min till. Pensla med vatten och grädda sen i ca 20-22 min i 225 grader! Klart!!


    photoshop tips och länkar: www.familjeliv.se/Bloggar-1-15/b3363.html
  • AnnaK

    17 dl vetemjöl, 6.5 dl vetekross, 1 dl linfrö, 4.2 dl grahamsmjöl, 1 liter lättmjölk, 1 dl vatten, 50 g jäst och 2 tsk salt.

    Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll över degvätskan med jästen(37grader).
    Häll i 2 formar. Jäs i en timme. Sätt in limporna i 100 grader och höj direkt ugnsvärmen till 220 grader. Grädda i en timme. Svalna under bakduk.

  • Tuva83

    Tack för massa recept, nu är det bara att prova sig fram... :)

Svar på tråden Recept på nyttigt bröd