• älska livet

    gluten/laktosfri tårta?

    hej...skulle vilja ha ett recept på gluten å laktosfri tårta.har sökt lite men hittar inget bra..

  • Svar på tråden gluten/laktosfri tårta?
  • noemi

    När jag bakar glutenfritt till sonen, brukar jag använda finax glutenfria mjöl - finns även som både gluten- & laktosfritt - och göra en sockerkaksbotten (enl vanligt recept) som jag delar på & fyller som vanlig tårta - byt bara ut grädden mot ngt laktosfritt och fyll med mosade bär/banan så har du en jättegod tårta! Lycka till!

  • Mumin

    Denna gjorde jag till min dotters 3-årskalas:



    Tårtbotten:

    50 gr mjölkfritt smör/margarin
    1 dl kokande vatten
    2 ägg
    2 dl socker
    3 dl fin glutenfri mjölmix
    2 tsk bakpulver
    smaksätt efter tycke
    smör/margarin och glutenfritt ströbröd till formen

    sätt igång ugnen på 175 grader

    1. Smält smöret/margarinet med det kokande vattnet
    2. Vispa ägg och socker pösigt
    3. Blanda mixen med bakpulver och smaksättning och tillsätt
    det i äggsmeten
    4. Tillsätt det smälta smöret/margarinet och vattnet
    5. Häll i en smord och bröad (med glutenfritt ströbröd)
    form
    6. Grädda längst ner i ugnen i ca 30 minuter

    Till denna tårta behövs 2 sådana tårtbottnar.

    Fyllning:

    2 dl tjock marsansås gjord på laktosfri mjölk
    200 g mjölkfritt smör
    200 g florsocker
    1 tsk vaniljsocker
    grön och gul karamellfärg

    Smält smöret och låt det svalna. Gör såsen och ställ åt sidan.
    Blanda i florsocker och vaniljsocker i smöret.  Ringla i marsansåsen under omrörning.
    Färga krämen med gul och grön karamellfärg.

    Smeta krämen mellan tårtbottnarna så det blir två tårtor. Skär dem i 8 delar var och lägg ihop till en orm.

    Dekoration:

    Laktosfri vispgrädde, färgad med karamellfärg
    Karameller till ögon (kolla bara på förpackningen för vissa innehåller gluten, tex Smarties)
    Godisband till tungan (innehåller vetemjöl, ge inte till den glutenintolerante!)
    Pärlsocker, vanligt socker eller kokos som färgats grönt som ryggrad
    smält blockchoklad

    Smeta in hela tårtan med vispgrädden och dekorera med resten av grejerna.

    Vill man inte ha en ormtårta så kan man ju bara ha den rund som den är och behövs det bara en sådan tårta så gör man en tårtbotten och hälften av ingredienserna till fyllningen.

    Du kan i stort sett göra vilken tårta som helst laktos- och glutenfri om du bakar botten med mjölkfritt smör och glutenfri mjölmix. Sen kan du bara göra  valfri laktosfri fyllning genom att använda laktosfria mjölkprodukter.

    Lycka till!


    After all... tomorrow is another day.
  • AnnaK

    Kokosmarängtårta (2005-05-31 av karin undhagen, se profil)

    Ingredienser (2-3 portioner) Instruktioner

    100 g kallt margarin(mjölk-och sojafritt)
    1 dl strösocker
    1 dl majsstärkelse
    1 msk vaniljsocker
    ½ tsk bakpulver
    1 dl kokosflingor sätt på ugnen 175 grader
    Rör margarinet vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt de torra ingredienserna. Konsistensen ska vara så du kan forma två bullar av degen, som du sen kan trycka ut på plåten.
    Lägg bakplåtspapper på en plåt.
    Mjöla noga med majsstärkelse.
    Platta ut 2 runda kakor (ca 2cm tjocka och "CD-skiva-format" storlek)
    Sätt in i mitten av ugnen.
    Ta ut bottnarna så fort de börjar flyta ut och sprida sig.
    Öppna ugnsluckan och stäng av ugnen. Sätt in plåten igen men låt luckan stå öppen!
    Ta ut bottnarna när de känns torra och spröda. Lossna dem försiktigt från plåten.

    Oatlys vaniljglass + en massa bär mellan bottnarna...smarrigt värre!

  • AnnaK

    Tårtbotten (2003-11-05 av Maria Sjöberg, se profil)

    Ingredienser Instruktioner

    3 st Ägg
    1 1/4 dl Socker
    1 dl glutenfri mjölkmix / gluten-mjölkfri mjölmix
    2 msk Kakao eller 1 msk vaniljsocker
    1 tsk Bakpulver (kontrollera innehåll)
    Gör så här

    Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mixen blandad med siktad kakao och bakpulver. Häll smeten i en smord mixmjölad form, (OBS! Smörj ej kanterna) med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter.

Svar på tråden gluten/laktosfri tårta?