Kokt kyckling eller höns 4-5 port
1 kyckling (1- 1 1/4 kg) eller 1 höns (ca 1 ½ kg)
1-2 gula lökar eller 1 liten purjolök
1 morot
1 ½ - 2 liter vatten
2-3 tsk salt
8 vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
1 lagerblad
persiljestjälkar
Currysås:
2 msk margarin eller smör
1 ½-2 tsk curry
3 msk vetemjöl
5 dl buljong
1 äggula
½ dl grädde
Fågeln kan kokas hel eller i halvor.
Skala och skär löken i klyftor eller snitta, skölj och skär purjon i bitar. Skala och skär moroten i bitar.
Kyckling: Koka först vatten, salt, kryddor och grönsaker (här har texten sullats över) men en liten stund. Lägg sedan i kycklingen. Koka under lock på svag värme, hel kyckling 40-50 minuter, halvor 30-35 minuter. Den kortare tiden om kycklingen ska kallna i spadet.
Höns: Koka upp hönset i vatten och salt. Skumma. Tillsätt sedan kryddor och grönsaker. Koka under lock på svag värme tills lårköttet är mört, 1 ½-2 timmar.
Hönset kan även tryckkokas. Vattnet ska då nå upp till hälften av fågeln. Ungefärlig koktid 30-40 minuter.
Ta upp fågeln, ta bort skinnet och dela den i portionsbitar. Sila buljongen, skumma av fettet. Håll köttet varmt och gör såsen.
Såsen: Fräs curryn i fettet i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med buljongen, lite i taget, under omrörning. Koka såsen cirka 3 minuter. Rör ut äggulan med grädden och vispa ner i såsen som sedan inte får koka. Smaka av. Servera.