Hur gör man pepparrotkött?
Är så sugen på det men jag har bara svagt i huvudet hur man gör och vad man behöver.
Hittar såklart inte kokboken heller.
Är så sugen på det men jag har bara svagt i huvudet hur man gör och vad man behöver.
Hittar såklart inte kokboken heller.
Pepparrotskött
4 port
½ kg kokt nötkött
Pepparrotssås:
4 dl buljong av köttkoket
2 msk vetemjöl + 3 msk vatten
½ dl mellangrädde eller vispgrädde
½ tsk salt
½ krm vitpeppar
½-1 dl finriven pepparrot
Den buljong som bildas då man kokar kött tillsammans med grönsaker blir mycket god. Använd den till en sås, i detta fall smaksatt med pepparrot. Pepparrotskött kan även lagas på lamm-, kalv- eller älgkött. Häll 4 dl silad buljong i en mindre kastrull. Rör ut vetemjölet i vatten och vispa ner det i buljongen. Koka upp såsen och låt den sjuda i ca 5 minuter. Tillsätt grädden och smaka eventuellt av med salt och peppar. Krydda allra sist med riven pepparrot. Skär köttet i skivor och servera det med nykokta grönsaker, pepparrotssåsen och kokt potatis.
Pepparrotskött
Recept för 4 portioner.
1 kg nötkött med ben (högrev eller märgpipa)
2 tsk salt per liter vatten
10 (ca) vitpepparkorn
3-4 morötter
1 palsternacka
2 gula lökar
Sås:
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl av köttets kokspad
2 msk nyriven pepparrot
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt salt och koka upp. Skumma noggrant. Lägg i pepparkornen och låt köttet sjuda sakta under lock tills det känns mört. Lägg i de hela morötterna och palsternackan när du tror att cirka en halvtimme återstår av den samlade koktiden. Löken ännu senare. Koktiden brukar uppgå till 1 1/2-2 timmar. Sila buljongen till såsen. Fräs fett och mjöl. Späd med buljongen under omrörning och låt koka i 5 min. Smaksätt med pepparroten.
Det i skivor eller bitar uppskurna köttet serveras med grönsakerna, såsen och kokt potatis. En extra skål med ny- och finriven pepparrot - denna underbara smaksättare - brukar innerligt uppskattas.
Tack så mycket.