• Indianica

    Vad göra med hjortronen?

    har fått ett kilo hjortron

    Har dock provat att göra sylt på det förr och jag är inte bra på det så det vågar jag inte ge mig på igen...

    Har funderat på smulpaj, borde funka? Och bara värmd med socker till glass? Fler tips?

    En till fråga, hur förvarar man hjortron? Ska man frysa ner dem eller kan de stå i kallskafferiet utan konserveringsmedel?

  • Svar på tråden Vad göra med hjortronen?
  • lena ekman

    Smulpaj med hjortron är jättegott. Gör sylt geonm att koka med lite vatten och socker, den håller inte så länge men det gör inget för den tar ändå slut så fort.

  • abedissa

    frysa ner dem går bra men ha på lite socker. varför lyckades inte sylten? Man brukar få ha pektin i för att den inte ska bli rinnig. Annars kan jag rekommendera fryscerto där du rör bär, socker och fryscerto, alltså inte kokar, häller i lämpliga byttor och fryser in. Kanongott och det behövs inte lika mycket socker heller. Socker konserverar som du kanske vet.

  • AnnaK

    Chokladtryfflar med hjortron
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    180 g mörk choklad, minst 60% kakaohalt
    125 g hjortron
    20 g socker
    2 msk smör
    2 dl kakao

    Gör så här:
    Finhacka choklad och lägg i en djup skål. Värm hjortron tillsammans med socker i en kastrull, mosa lätt med en gaffel. Häll ner hjortronen i chokladen. Rör ner rumstempererat smör.

    Häll över allt i en plastbytta och ställ in i kylskåpet över natten. Skopa upp chokladen med ett kuljärn, forma till kulor och rulla dem i kakao. Servera.

  • AnnaK

    Krispig paj med Västerbottensost, hjortron och rabarber

    150 g smör
    3-4 msk socker
    2,5 dl vetemjöl
    2 dl havregryn

    Gör så här;
    Blanda ihop ingredienserna i matberedaren.
    Tryck ut i en pajform och grädda i 225 grader ca 10 minuter.

    Fyllning
    ca 1 dl hjortron
    4 skivade rabarber
    ca 0,5-1 dl strösocker eller gelésocker
    ca 2 dl riven Västerbottensost
    glass eller grädde

    Gör så här;
    Skölj och skär rabarbern.
    Koka rabarber, socker och hjortronen till en ganska fast kräm.
    Blanda i riven Västerbottensost.
    Häll smeten i pajskalet.
    Gratinera i 225 grader 5-10 minuter.
    Serveras kall eller ljummen med glass eller grädde.

  • AnnaK

    Lätt hjortronmousse
    Ett recept ur Guldkorn

    Kvantitet:
    4 portioner

    Beskrivning:
    Himmelsk efterrätt med smak av vildmark och sommar. Servera gärna i vackra glas och formar. Dekorera med hjortron.

    Ingredienser:
    250 g färska eller frysta hjortron
    3 blad gelatin
    1 msk vatten
    ev 1 kvist färsk rosmarin
    3 dl Mild Yoghurt Vanilj

    Instruktioner:
    Tina ev. frysta hjortron. Spara några hjortron till garnering. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 5 minuter. Koka upp vatten och rosmarin i några minuter. Lägg i urkramade gelatinblad och smält dem. Låt svalna något och blanda med hjortronen. Rör i yoghurten och fördela moussen i portionsglas eller formar. Låt stelna i kyl ca. 1 timme. Ta gärna ut dem ur kylen 30 minuter före servering. Då blir moussen extra krämig.

  • AnnaK

    Vit choklad panacotta med hjortron
    4 portioner

    3 gelantinblad
    4 dl vispgrädde
    1 dl mjölk
    1 vaniljstång
    60 g socker
    150 g vit choklad
    varma hjortron

    1. Blötlägg gelantinbladen ca 5 minuter.
    2. Koka upp grädde, mjölk, skårad vaniljstång och socker.
    3. Hacka chokladen och blanda ner den.
    4. Krama ur gelantinet och smält ner den i vätskan.
    5. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
    6. Blanda ner i vätskan.
    7. Häll upp i portionsformar och ställ kallt i några timmar.
    8. Servera tillsammans med varma hjortron.

  • AnnaK

    HJORTRON PARFAIT

    3 äggulor
    75 gr socker
    0,5 liter grädde
    1 cl cognac
    hjortron efter behag
    knappt en msk glykos

    Vispa äggulorna hårt tillsammans med sockret tillsätt konjaken och hjortronen, vispa grädden och blanda ner den i hjortron smeten tillsätt glykosen, häll upp i formar som är plastade lägg ner i frysen.

  • AnnaK

    MJUK PEPPARKAKA MED HJORTRON

    Kaka:

    150 gr smör

    3 ägg

    3,5 dl socker

    4 dl mjöl

    3 tsk bakpulver

    2,25 dl gräddfil

    2 tsk malda kryddnejlikor

    2 tsk kanel

    2 tsk malen ingefära

    Glasyr:

    100 gr philadelphiaost

    0,5 dl mjukt smör

    2.25 dl florsocker

    1 tsk vaniljsocker

    hjortronsylt

    Gör så här:

    Smält smöret och låt det svalna, vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör och gräddfil i äggvispet. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten. Grädda i väl smort och bröad form 50-60 minuter i 175 C. Låt svalna. Vispa ihop philadelphiaost, smör, flor- och vaniljsocker med elvisp och bred den över den helt avsvalnade kakan. Bred över hjortronsylten.

  • AnnaK

    Ostkaka med hjortron
    Ingredienser
    5 liter mjölk
    1 dl mjöl
    2 msk ostlöpe
    1 dl mandel, finhackad
    2 st bittermandlar
    4 st ägg
    4 dl grädde
    1,5 dl socker

    4 dl hjortron
    2 msk honung
    Färsk mynta

    Gör så här:
    Ostkakan:
    Sätt ugnen på 175 grader. Sätt en kastrull på spisen, häll i 4,9 liter av mjölken och värm upp den till 37 grader. Häll resten av mjölken (1 deciliter) i en skål, blanda i mjölet och rör ihop till en redning. Rör ner redningen i den fingerljumma mjölken tillsammans med löpen. Dra kastrullen från plattan och låt mjölkblandningen stå en timme under lock och ysta sig.

    Sätt en sil över en bunke, lägg en kökshandduk som silduk i silen och lyft försiktigt i ostmassan med hjälp av en hålslev. Låt ostmassan stå och rinna av till dess att det mesta av vasslan runnit ner i skålen och konsistensen på ostmassan blivit fastare, ca 60 minuter.

    Knäck äggen i en skål, lägg i sockret, vispgrädden mandeln samt bittermandeln och vispa ihop detta till en smet. Rör ner ostmassan i äggblandningen , vispa försiktigt och häll över smeten i en smörad form. Baka i ca 40 - 45 minuter.

    Hjortronen:
    Värm hjortronen under svag värme, de skall inte koka, smaksätt med honungen och den färska myntan.

  • abedissa

    det va attans va flitig du var nu på morgonen!!!!

  • AnnaK

    hjortronssalt

    10 kg hushållssalt
    3 liter färska hjortron
    2 msk bikarbonat

    Mosa hjortronen till en slät puré.
    Låt stå kallt i kylen ett par timmar
    i en täckt bunke.

    Smeta ut hjortronspurén på tre
    noggrannt rengjorda bakplåtar.
    Strö över saltet i ett jämnt lager.
    Pudra över bikarbonatet.

    Värm ugnen till 300 grader.
    Ställ in plåtarna. Låt torka i
    fem och en halv timme.
    Ta ut plåtarna och låt svalna.
    Slutligen stöts allt i mortel
    till pulver. Klart!

  • AnnaK

    HjortronsuffléPelle avslutar med en efterrätt som bär en norrländsk touche.
    Ingredienser

    4 äggvitor
    1 äggula
    2 msk kesella
    1 tsk vetemjöl
    2 msk hjortron, avrunna
    4 cl hjortronlikör (kan uteslutas)

    Gör så här:
    Pensla fyra suffléformar med smält smör och sockra insidan. Häll av överflödigt socker.

    Vispa äggvitorna hårt och ställ dessa kallt. Blanda äggula, kesella och vetemjöl till en jämn smet.

    Fördela hjortronen i formarna och häll ev. 1 cl likör över. Blanda försiktigt ned kesellasmeten i äggvitorna och fördela sufflésmeten jämt i formarna.

    Baka av suffléerna i 225 grader (bara undervärme), i cirka 7-8 minuter. Servera suffléerna rykande heta.

Svar på tråden Vad göra med hjortronen?