Fläskkotlett?
Någon som vet ett smarrigt recept för fläskkotletter.. Dom är tunnskivade och jag vet inte va ja ska hitta på för god marinad.. Tips nån?
Någon som vet ett smarrigt recept för fläskkotletter.. Dom är tunnskivade och jag vet inte va ja ska hitta på för god marinad.. Tips nån?
Gröna kotletter
4 portioner
4 fläskkotletter
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk finhackad purjolök
smör eller margarin
1 tsk salt
ca 1 dl buljong
Blanda allt det hackade gröna. Vänd kotletterna i hacket
så det täcker båda sidor. Hetta upp lite fett i en stekpanna
och stek kotletterna på inte alltför stark värme, ca 3 minuter
på varje sida, stek ev två kotletter i taget. Salta. Häll buljongen
i pannan och låt kotletterna eftersteka under lock 5-10 min.
Servera med kokt, gärna pressad potatis och någon grönsak,
t ex broccoli, gröna bönor eller morötter.
Marinerade Fläskkotletter
med grillad paprika
4portioner
4 Fläskkotletter
Marinad:
1/2 citron, saft och rivet skal
1 msk flytande honung
1 tsk kummin
1 tsk koriander
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1/4 kruka persilja
1/4 kruka koriander
3 msk olivolja
2 gula paprikor
Ugnstemperatur 225 grader
Blanda marinaden
Lägg kotletterna i en skål, töm över marinaden och låt stå ett par timmar
i ett kylskåp.
Torka av kotletterna, men spara marinaden. Stek kotletterna i stekpanna,
pensla med marinaden under stekningen.
Dela paprikorna i fyra delar, tag bort kärnorna och lägg paprikorna på en ugnsplåt. Låt stå i ugnen tills skalet blir brunt och bubblar.
Dra bort skalet.
Servera kotletterna med grillad paprika och mos gjort på potatis och rotselleri.
Örtmarinerade kotletter
med mozzarellapytt
4 portioner
4-6 kotletter av gris
smör
salt, peppar
Marinad:
2 msk soja
2 msk olja
2 msk balsamvinäger
1 msk torkade örtkryddor;
basilika, oregano, dragon
eller 3 msk hackade
färska örter
1-2 vitlöksklyftor
Mozzarellapytt:
300 g squash
300 g aubergine
1 röd paprika
1 rödlök
salt, peppar
125 g mozzarella
Blanda marinaden. Marinera kotletterna ca 1 timme. Skärpytten i bitar. Stek grönsakerna i pytten. Salta och peppra. Håll den varm.
Stek kotletterna ca 3 minuter per sida. Salta och peppra.
Blanda ner mozzarellan i den varma pytten. Servera de nystekta kotletterna till den varma mozzarellapytten.
Fläskkotlett på franska
4 Portioner
4 Fläskkotlett Vetemjöl
2 tb Smör
1 cn Champinjoner; stor, skivade
1 dl Creme fraiche
1/2 dl Vatten
1 tb Fransk senap; ev det dubbla
1 Vitlöksklyfta; pressad Salt
Vänd kotletterna i mjöl, skaka av dem och stek dem bruna på båda sidor. Håll dem varma. Fräs upp svampen, häll i vatten och creme fraiche. Krydda med senap och vitlök. Sjud upp. Lägg i kotletterna och lägg på lock. Småkoka ca 5 minuter. Smaka ev av med salt. Bjud dillpotatis eller ris till och en sallad.
Fläskkotlett Pizzaiola
4 Portioner
4 Fläskkotlett Olivolja; till stekning Salt Peppar
Sås
1/2 kg Tomater; ELLER
400 g Krossade tomater
2 Vitlöksklyfta; hackade, upp -till det dubbla
1 tb Olivolja; upp till det dubba
2 tb Tomatpuré
1 ts Oregano
2 dl Vitt matlagningsvin; ELLER
2 dl Grönsaksbuljong Salt Peppar
Skålla, skala och hacka de färska tomaterna, eller använd krossade tomater på burk. Hetta upp olja i en stekpanna. Bryn kotletterna, tag upp dem och krydda. Fräs vitlöken i olja. Rör ner tomaterna, tomatpuré och oregano. Häll över vin eller buljong, koka upp och smaka av med salt och peppar. Lägg kotletterna i såsen och låt puttra under lock ca 15 minuter. Servera med klyftpotatis.
Fläskkotlett med lyxig svampsås
Ett recept ur Guldkorn
Ingredienser:
4 fläskkotletter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g färsk
eller torkad svamp
en klick Svenskt Smör
3 dl Vispgrädde
1-2 tsk soja
en skvätt portvin, Madeiravin eller balsamvinäger
salt, peppar
Hasselbackspotatis:
8 stora potatisar
Svenskt Smör
2 msk ströbröd
Instruktioner:
Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen. Skär tunna skåror tvärs över varje potatis med en vass kniv. De skall dock hålla ihop i botten. Pensla med smält smör och stek i mitten av ugnen tills de är mjuka ca 30-45 minuter. Pensla gärna med extra smör under stektiden. Strö på ströbröd efter halva tiden. Salta före servering, gärna med flingsalt. Skala och finhacka lök och vitlök, skiva svampen. Fräs först löken i smör utan att den tar färg, fortsätt sedan med svampen. Häll på grädden och låt det hela puttra på svag värme i 10 minuter. Smaka av med soja, portvin, salt och peppar. Stek kotletterna ca 3-5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera med en grönsallad.
Grillad fläskkotlett med paprikasalsa
4 portioner 25 min.
4 fläskkotletter
2 tsk pepparmix
1 msk olja
1 gul lök
2 paprikor
1 dl marinerade soltorkadetomater
1 liten zucchini
Snitta kotletterna längst fettkanten, krydda och pensla med olja.
Grilla i grillpanna eller grill. Skär lök, paprika och zucchini i tärningar.
Fräs grönsakerna i lite av marinaden från tomaterna i en kastrull.
Dela och tillsätt tomaterna, pensla ev. kotletterna med resten av
marinaden. Fräs salsan ca 10 min smaka av med salt och peppar.
Servera salsan varm eller kall till köttet.
Bakad potatis eller grillade potatis halvor passar bra till.
Fläskkotlett med cidersås
4 portioner
4 fläskkotletter
1 liten gullök hackad
1 vitlöksklyfta finhackad
70 g bacon finhackad
1/2 dl ströbröd
2 kärnfria katrinplommon
2 msk finhackad gräslök
2 stora fasta äpplen
1 1/2 dl äppelcider
2 tsk grönpeppar krossad
3 dl grädde
1 msk kalvfond
salt, peppar
1. Fräs lök, vitlök och bacon tills baconet är knaprigt.
2. Blanda ner ströbröd, hackade katrinplommon och hälften av gräslöken.
3. Kärna ur äpplena och pressa ner blandningen i hålet.
4. Ställ i en ugnsfast form.
5. Stick några hål i skalet och pensla med smält smör.
6. Stek i 200 grader 15 minuter.
7. Salta och peppra kotletterna.
8. Stek dem hastigt i panna.
9. Lägg över i äppelformen.
10. Täck med aluminiumfolie stek ytterligare 15 minuter.
11. Ta upp äpplena och kotletter, håll dem varma.
12. Vispa ur formen med cider och sila ner i en kastrull.
13. Tillsätt grönpeppar och fond.
14. Koka sakta till lagom simmighet.
15. Tillsätt resten av gräslöken och smaka av.
16. Dela äpplena och lägg på tallrikar.
17. Lägg på kotletterna och häll såsen över.
18. Servera med potatis.
Tack för alla smarriga tips Anna.. Nu har jag så att jag klarar mig hela veckan ;) Hehe