vad göra med Dillkronor
Jag har en massa dillkronor i mitt trädgårdsland och jag undrar vad man kan göra med dem.
Tänkte att man kanske kunde göra nån lag att lägga kräftor som varit frysta i. Tänker inte koka egna!
nån som har nåt förslag?
Jag har en massa dillkronor i mitt trädgårdsland och jag undrar vad man kan göra med dem.
Tänkte att man kanske kunde göra nån lag att lägga kräftor som varit frysta i. Tänker inte koka egna!
nån som har nåt förslag?
japp.kräftlag!
med vatten,öl o salt o massa dill o lite socker!
Koka upp o låt kallna,o lägg sen i kräftor.låt de ligga över natten o ät sen.
tack lät jättegott
Fiskwok med fänkål och dillkronor
Ingredienser 2 portioner:
200 g torskfilé i portionsbitar
1/4 citron
1 fänkålsstånd (300 g)
1 bit purjo (60 g)
1 msk olja
1 1/2 dl vatten
1/2 tärning fiskbuljong
1 repad dillkrona eller
1/2 tsk dillfrön
salt och vitpeppar
solrosskott (20 g)
2 msk creme fraiche
Så här gör du:
Lägg upp fiskbitarna så att de tinar något under tiden grönsakerna tilllagas. Droppa på lite citron.
Finstrimla sköljd fänkål och sköljd purjo. Fräs dem en minut i olja i wokpanna eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärning. Lägg i dill och rör om. Sjud under lock cirka 5 minuter.
Lägg ner fiskbitarna bland grönsakerna och sjud under lock cirka 5 minuter tills fiskbitarna är genomkokta. Smaka av med salt och peppar, lägg i solrosskotten och klicka på creme fraiche. Servera med ris eller snabbnudlar.
Mor Annas skivade gurka
5 kg små inläggningsgurkor
7 dl ättikssprit
4 dl vatten
1 kg socker
1 bit pepparrot (skalad)
salt
hel vitpeppar
gult senapsfrö
dillkronor
Ättika socker och vatten kokas upp och får kallna. Gurkorna tvättas och skäres i 0,5 cm tjocka skivor. Skivorna varvas ner i ett fat och saltas något mellan varven. Lägg press över och låt stå i 2-3 timmar, häll därefter av lagen som bildats. Gurkskivorna lägges i rena burkar med vitpeppar, senapsfrö, dillkronor och någon skiva pepparrot mellan varven samt flera skivor överst för den konserverande effekten. Häll över den kalla lagen och skruva på lock. Bör stå i 4-5 dagar innan avsmakning. Om förvaringsplatsen inte är tillräckligt sval kan man tillsätta 1 tsk av något i handeln förekommande konserveringsmedel.
Enkel smörgåsgurka
2 kg inläggningsgurka
1 påse senapsfrö
10 dillkronor
1 kg socker
2,5 dl ättiksprit
ca 1,5 dl salt
1 bit pepparrot (skalad)
Borsta rent gurkorna och lägg dem i en bunke med vatten. Strö över saltet och låt stå kallt ett dygn. Slå bort saltvattnet. Skiva gurkorna och varva dem i bunken med socker, senapsfrö och dillkronor. Slå sist över ättiksspriten och låt alltsammans stå kallt till nästa dag. Packa gurkorna i rengjorda glasburkar. Lägg några skivor pepparrot överst i varje burk. Slå över lagen (det brukar bli lag över) och skruva åt locken. Ställ burkarna kallt. Efter en vecka är gurkan klar för avsmakning.
Torskfilé med smak av kräftor
Ingredienser 4 port.:
ca 600 g färsk torskfilé eller djupfryst koketorsk
6 dl vatten
2 tsk salt
8-10 vitpepparkorn
6-8 färska dillkronor eller 2 msk torkade dillfrön (från burk)
250-500 g djupfrysta räkor med skal
Sås:
ca 2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
rikligt med hackad dill
Att äta till:
grönsallad och tomater
nykokt färskpotatis
Så här gör du:
Skär stora torskfiléer i mindre bitar (koketorsk har redan bra format) och dra bort synliga ben. Blanda vatten, salt, pepparkorn och dillkronor (eller dillfrö) i en låg, vid kokpanna och låt spadet koka cirka 5 minuter. Sila bort dillfröna. Lägg fisken i spadet, låt den sakta sjuda färdigt och sedan kallna i spadet (med kokpannan nedsänkt i kallt vatten). Skala räkorna.
Lägg upp den kalla fisken med strimlad sallad och tomatklyftor bredvid. Samt med räkor och dillkvistar på fiskbitarna.
Blanda gräddfil och majonnäs med hackad dill och servera såsen till.
Kräftströmming
Ingredienser
4 port
600 g strömmingsfilé
1 tsk salt
6 dillkronor eller 2 tsk dillfrö
4 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skölj strömmingen hastigt i kallt vatten. Klipp bort ryggfenan och lägg ut filéerna. Salta och rulla ihop. Lägg rullarna tätt i en smord ugnssäker form. Lägg dillkronorna ovanpå eller strö över dillfröna. Rör ut tomatpurén i vattnet och häll det över fisken. Täck över med aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Räksoppa med kräftsmak
4 Portioner
1/2 kg Räkor; skalet från
1 l Vatten
1 Scalottenlök; el 1 gul lök
1/4 Purjolök; ca 5 cm
1 Morot
2 tb Olja
1 1/2 tb Tomatpuré
2 tb Dillfrö; eller 6 dillkronor Persilja; några stjälkar
5 Vitpeppar; hela korn
Soppan avslutas med
1 tb Smör
1 tb Mjöl
2 pn Salt; ca
2 tb Konjak
2 dl Vispgrädde
Lägg räkskalen samt ev avrunnet spad i en kastrull och häll på vatten. Koka upp och sjud ca 20 minuter. Finhacka lök, purjo och morot och fräs det i olja utan att låta det ta fräg. Tillsätt tomatpuré, dillfrö eller dillkronor, persilja och pepparkorn. Häll över räkskalen med sin buljong, eller bara silad buljong, och koka alltsammans utan lock ytterligare 20 minuter. Sila. Avsluta soppan genom att fräsa smör och mjöl och sedan vispa ner buljongen. Sjud, och smaka av sältan. Vispa grädden mycket löst och häll soppan i förvärmd skål. Tillsätt konjaken och vänd ner grädden med några stora tag så att soppan blir gräddstrimmig. Garnera ev med dillkrona.
Kokt Dilltorsk
1 knippe dillkrona
2-3 msk flingsalt
1 st chili
1,5 liter vatten
600 g torsk
1 citron
Koka upp vattnet med dillkronor, hackad chili, salt och skivad citron.
Låt koka i ett par minuter.
Dela torsken i stora bitar och lägg ner i grytan.
Stäng av värmen och låt torsken dra färdigt i 15-20 minuter.
Rimmad bringa med rotsaker i krondillsbuljong
Ingredienser 10 port
100 port
Rimmad bringa, med sky 1,5
Rotsaker i krondillsbuljong 10 port
Potatis 1,5 kg
Kålrötter 0,5 kg
Morötter 0,5 kg
Rotselleri 0,3 kg
Scharlottenlök, små 10 st
Dill, färsk
Lagerblad
Peppar
Gör så här
Ingredienser
Skiva och värm bringan i skyn.
Rotsaker i krondillsbuljong
Skala potatis och rotsaker, skär i bitar. Koka ihop skyn från bringan med dillkronor, späd ev med vatten, sila. Förväll potatis och rotsaker i dillskyn, tillsätt lagerblad och svartpeppar. Garnera med dillkronor.