Recept på syskonkaka?
Blev så sugen på att baka det, men jag hittar inget recept i mina kokböcker eller på nätet. Kan någon hjälpa mig?
Blev så sugen på att baka det, men jag hittar inget recept i mina kokböcker eller på nätet. Kan någon hjälpa mig?
vad är det för typ av kaka??
läste på nätet: Butterkaka = Syskonkaka, systerkaka, små bullar av fin vetedeg, gräddade tillsammans i form eller stekpanna.
är det en butterkaka??
Rosenkaka med vanilj
ca 12 bitar
Ugn 200°
En butterkaka som ger mersmak.
25 g jäst för söta degar
1 1/2 dl mjölk
75 g smör eller margarin
1 ägg
1/2 dl strösocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning 1:
1 dl ganska lös vaniljkräm t ex marsan
Fyllning 2:
50 g smör
50 riven mandemassa
1/2 dl florsocker
2 msk korinter
Pensling:
1 ägg
strö på hackad mandel eller mandelspån
Lös upp jästen i mjölken som värmts med smöret.
Rör i ägg och socker. Arbeta sedan i så mycket mjöl att det blir en blank deg.
Låt den jäsa ca 30 min under handduk.
Arbeta igenom degen och ta undan ca 1/3.
Kavla ut den biten till en rund kaka och lägg den i en smord form med lös kant ca 25 cm i diameter.
Bred på vaniljkrämen. Kavla ut resten av degen till en ca 50x25 cm stor kaka.
Blanda och bred på fyllning nr 2.
Rulla ihop från långsidan och skär i ca 16 tjocka skivor.
Ställ dessa tätt intill varandra på bottnen med vaniljkräm.
Jäs under handduk ca 30 minuter, på inte för varm plats.
Pensla med ägg och strö på mandelspån.
Grädda ca 30 minuter, skydda ytan med papper mot slutet så att den inte bränns.
Butterkaka
2 st
100g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
0.5 tsk salt
ca 1.5 dl vetemjöl
fyllning:
2 tsk kanel
3 msk margarin
3 msk socker
Smät margarinet, häll i mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i degvdtskan. Blanda i vetemjölet. Låt jäsa ö,vertäckt i ca 10 min.
Knåda degen och kavla ut den till en rektangulär platta. Bred fyllningen över allt utom de sista 5cm av bakkanten. Rulla samman, skär i bitar och ställ tätt i smorda formar. Ställ och jäsa.
Grädda i 225 grader i ca 20 min
Oj, det receptet lät gott! Men jag skulle nog ha specifierat mig lite mer.
Kakan jag menar är gjord med två mördegsplattor med sylt mellan och doppad i socker och kanel. Den kanske heter finsk syskonkaka? Funderar om den är mycket svårare än en vanlig mördeg. Kanske behövs det inget recept?
www.webline.dk/kogebog/opskrifter/1192.html
www.recept.se/100.0.html&g_alpha=E&g_sort=photo
Tack för länkarna. Nån som har receptet på svenska. Min danska är obefintlig!
Här kommer en översättning:
25 gr smör/margarin
25 gr jäst
400 gr vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 tsk socker
SNASK
100 gr smör/margarin
1 ½ tsk kardemumma
3 msk socker
Fyllning
Apelsinmarmelad
20 gr hackad mandel
25 gr smör/margarin
4 msk socker
Smält smör och ha i mjölken (antar att amn ska värma till 37 grader), rör i jästen. Tillsätt mjöl oh socker. Jäs till dubbel storlek ca 30 min.
Rör ihop ?snasket? och slå in i degen. Gör 32 lika stora bullar. Gör en fördjupnin gi varje bulle, ha i en tsk apelsinmarmelad. Stäng igen hålet över fyllningen. Vänd bullarna i smör och därefter i hackadmadel och socker. Lägg i en smord långpanna och jäs i ca 15 min.
Nja, det var inte heller rätt tyvärr. Som sagt så tror ajg kakan görs med mördeg... Någon annan som vet vad jag menar?
Jag vet vilken du menar.Min mamma brukar baka dom.Ska dit senare idag då kan jag ta receptet på dom.
www.recept.se/100.0.html
Skall vara receptet på "Engelsk systerkaka" men nu ser jag att det fattas en hel del ingredienser... Den skall analyseras först läste jag i den gröna rutan. Receptet kommer inom kort...
Sorry
Tackar! Jag håller tummarna att receptet dyker upp inom kort då!
Här kommer receptet.
Sysonkakor:
100 gr marsanpulver(2 dl)=8 påsar
75 gr strösocker
190 gr vetemjöl
200 gr margarin ( mjukt)
Vänd kakorna direkt efter gräddningen i kanel o socker,
låt dem kallna.
Fyll sedan med sylt.
Grädda i 200 gr.
Mjölet får man kanske minska ner lite.
Lycka till.
Precis rätt recept! Ska testa det så snart som möjligt!
Detta låter gott!