Vad är/innebär egentligen rötmånad?
Någon som kan förklara det?
Någon som kan förklara det?
Hmmmm, haha, bra fråga! Det är väl när det blir varmare och maten klarar sig kortare tid, från bakterier och mögel. Eller något sånt
I folktron tillskrivs rötmånaden en mängd egenskaper, det sägs bland annat att maten blir skämd och man drabbas av matförgiftning?, vederstygglig?a ting händer, och att människor kan uppföra sig konstigt, jfr rötmånadskalv, rötmånadshistoria.
Vissa av dessa föreställningar har verklighetsbakgrund; t.ex. är juli och augusti statistiskt sett den period under året då klimatet är som varmast och fuktigast, vilket ger goda förutsättningar för bakterietillväxt. Emellertid är rötmånaden i stort sett att beteckna som vidskeplighet?, eftersom det är själva datumet som folk fäster vikt vid, inte klimatet - om så juni månad vore extremt varm och fuktig och juli och augusti kalla och torra så skulle folk tro att maten börjar bli dålig den 23 juli (och ingen skulle förstå varför de drabbades av matförgiftning vid midsommar).
susning.nu
xxmeyaxx: Där fick jag så jag teg- tack
haha ingen fara.