• JennyL25

    Sugen åp att baka nåt med choklad i, recept mottages tacksamt!

    Hejsan

    Ibland blir man ju lite chokladsugen så här på helgerna eller¨på kvällarna, vill gärna ha recept på goda och snabbt bakade kakor eller kladdkakor ,mm mm.

    tar tacksamt emot alla recept , även på andra goda bakelser elelr kakor.

  • Svar på tråden Sugen åp att baka nåt med choklad i, recept mottages tacksamt!
  • AnnaK

    Chokladpaj

    8 portioner

    Mördegsbotten:
    125 g osaltat smör, mjukt
    3 ½ msk strösocker
    1 ägg, vispat
    1-2 krm vaniljsocker
    4 dl vetemjöl, siktat
    en nypa salt

    250 g mörk choklad, hackad
    2 ägg
    4 äggulor
    4 msk strösocker
    200 g osaltat smör, tärnat
    florsocker, att dofta över

    1. Mördegsbotten:
    Rör smöret och sockret krämigt med en träsked. Blanda ner ägget som blandats med vaniljen, lite åt gången, och vispa väl efter varje gång. (Smeten kan se ut som om den skurit sig något.)

    2. Tillsätt mjöl och salt och blanda lätt tills degen är slät. Överarbeta den inte. Forma den till en boll. Platta till med handflatan till 1 cm tjocklek, vira in den i plastfolie och lägg i kylskåpet i 20 min.

    1. Smörj en krusad springform, 24 x 2 1/2 cm stor. Värm ugnen till 180ºC.

    2. Kavla ut degen på ett mjölat underlag till en cirka 3 mm tjock rundel. Vik ena halvan över kaveln och lyft över den till formen.

    3. Tryck in degen i den krusade kanten på formen med hjälp av en boll av mjölad, överbliven deg som hålls mellan tummen och pekfingret.

    4. Skär bort all överflödig deg med en vass kniv eller rulla kaveln över formens kanter. Kyl formen i 20 min.

    5. Skär ut en 27 cm stor rundel av smörpapper och mjuka upp det genom att skrynkla ihop det till en boll. Veckla ut det och lägg det i formen så att det sticker upp över kanten.

    6. Kläm fast pappret och degen mot kanten med aluminiumfolie, det hindrar degen från att "rinna" ner i formen vid första gräddningen. Grädda i 10 min eller tills skalet är fast. Ta ut formen och ta bort papper och folie. Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda i 5-10 min eller tills mitten börjar få färg. Ta ut formen ur ugnen och låt pajskalet kallna.

    7. Lägg chokladen i en skål, fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp. Dra kastrullen av plattan, ställ skålen ovanpå kastrullen utan att den vidrör vattnet. Låt chokladen långsamt smälta, lyft därefter bort skålen.

    8. Vispa ägg, äggulor och socker i en skål ovanpå samma kastrull. Om nödvändigt, ställ tillbaka kastrull och skål på plattan. Fortsätt att vispa tills smeten är väl blandad, ljusgul och har fyrdubblat sin volym.

    9. Rör ner en smörtärning åt gången i chokladen, vänd försiktigt ner äggsmeten tills allt är väl blandat. Men rör inte för mycket, då minskar volymen.

    10. Häll smeten i pajskalet och grädda i 10 min eller tills mitten precis börjar bli lika fast som kanterna.

    11. Låt pajen svalna något innan den tas ur formen, Låt den kallna och kyl den sedan i 1 timme före serveringen. Dofta florsocker över.

    Servera med whiskyglass eller crème fraîche smaksatt med vanilj.

  • AnnaK

    Chokladkaka

    150 g mörk blockchoklad
    4 ägg
    125 g smör eller margarin
    1 ½ dl socker
    100 g mald mandel
    1 msk potatismjöl

    Garnering:
    kakao eller florsocker och/eller smält blockchoklad
    eller vispad grädde och bär, t.ex. konserverade körsbär

    1. Smörj och bröa en rund bakform, ca 22 cm i diameter. Sätt ugnen på 175-200°C.

    2. Bryt sönder chokladen i en skål eller djup tallrik och sätt den över en kastrull med sjudande vatten tills chokladen smält. Rör ner smör eller margarin i bitar och låt det smälta. Låt chokladsmeten svalna lite.

    3. Skilj på äggulor och vitor. Vispa gulor och socker pösigt. Rör i chokladsmeten. Blanda mald mandel och potatismjöl och rör ner i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd till sist ner det. Häll smeten i formen.

    4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills en provsticka känns torr. Låt kakan stå ca 10 minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler.

    5. Sikta kakao eller florsocker över.

  • AnnaK

    Choklad- och nötmuffins

    De är godast när man serverar dem direkt från ugnen.

    20 stycken

    125 g mörk choklad
    125 g grovhackade skalade paranötter
    3 ½ dl mjöl
    1 tsk bakpulver
    1 dl farinsocker
    2 ¼ dl mjölk
    4 msk solrosolja
    1 tsk vaniljsocker
    1 ägg

    1. Ställ 20 pappersformar på en plåt.

    2. Smält chokladen, lyft kastrullen från värmen och blanda ner resten av ingredienserna.

    3. Fördela blandningen i formarna och grädda i 225ºC 8-10 minuter eller tills de har höjt sig fint och känns fasta när man rör dem.

  • AnnaK

    Chokladkrämspaj

    10 portioner

    Mördeg:
    175 g vetemjöl
    2 tsk kakaopulver
    125 g osaltat smör
    25 g strösocker

    Fyllning:
    4 tsk gelatinpulver
    3 msk kallt vatten
    125 g strösocker
    3 äggulor
    1 msk majsenamjöl
    6 dl mjölk
    2 msk finmalet espressokaffe
    350 g mörk choklad, bruten i bitar

    Garnering:
    3 dl vispgrädde
    stora chokladrullar

    Mördegsform

    1. Smörj en form med vågig kant och löstagbar botten, 20 cm i diameter och 5 cm djup.

    2. Sikta ner mjölet och kakaopulvret i en skål. Tillsätt smöret, skuret i små bitar, och arbeta in det med fingertopparna. Tillsätt sockret och arbeta ihop blandningen till en deg.

    3. Tryck med hjälp av händerna ut degen över formens botten och kanter i ett jämnt lager. Grädda i 175°C i 20 minuter. Låt mördegsformen svalna.

    Fyllning

    4. Strö gelatinet över vattnet i en liten skål och låt dra.

    5. Vispa samman sockret med äggulorna, majsenamjölet och lite av mjölken i en skål. Koka upp resten av mjölken tillsammans med kaffepulvret och häll den över äggsmeten under kraftig vispning.

    6. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm den försiktigt under omrörning tills smeten har tjocknat. Ta av från värmen och vispa i gelatinet tills det har smält.

    7. Tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Låt svalna en aning och häll sedan smeten i mördegsformen. Låt stå några timmar i kylskåpet tills fyllningen har stelnat.

    8. Flytta över mördegspajen till serveringsfat. Vispa grädden tills den är så hård att den håller formen. Bred ut den över formen och strö över rikligt med chokladrullar.

  • AnnaK

    Chokladrulltårta II

    Rulltårtan kommer oftast att spricka så det är inget att bekymra sig över.

    8-10 portioner

    125 g mörk choklad
    4 ägg, delade
    1 ½ dl strösocker
    2 msk kakaopulver

    Fyllning:
    1 ½ dl vispgrädde
    1 msk florsocker
    1 ½ dl yoghurt naturell
    225 g (1 pkt djupfrysta eller 4 ½ dl) hallon

    Hallonsås:
    ca 9 dl hallon
    1 msk kirsch

    Garnering:
    florsocker
    vita choklaspån
    några hallon-, mynta- eller citronmelissblad

    1. Smörj en långpanna, 23 x 33 cm, och klä den med bakplåtspapper och smörj även papperet.

    2. Smält chokladen och låt den svalna lite. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en skål. Vispa ner chokladen. Vispa äggvitorna stela och vänd försiktigt ner dem i chokladblandningen tillsammans med kakaon. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt.

    3. Grädda i 175°C 5-10 minuter eller tills kakan har höjt sig och känns fast.

    4. Medan kakan gräddas lägger du ett bakplåtspapper på ett bakbord och strör rikligt med strösocker över. Vänd upp den på papperet när tårtan är gräddad. Dra försiktigt bort bottenpapperet. Lägg en ren fuktig handduk ovanpå kakan och låt den kallna.

    5. Vispa grädde och florsocker tills det bildas små toppar. Vänd ner yoghurten. Bred grädden över tårtan och strö hallon över. Börja från den smala änden och rulla försiktigt upp rulltårtan med hjälp av papperet. Lägg rulltårtan på ett uppläggningsfat och strö rikligt med florsocker över den.

    6. Pressa hallonen genom en sikt eller kör dem i matberedare till en jämn och kärnfri puré. Tillsätt likören och söta efter smak med florsocker.

    7. Servera rulltårtan dekorerad med florsocker, vita chokladspån och blad samt hallonsåsen.

  • AnnaK

    Cookiebrownies

    ca 25 stycken

    200 g smör eller margarin
    200 g mörk choklad, grovhackad
    4 ägg
    2 dl socker
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    3 dl torrostade jordnötter
    100 g vit choklad, grovhackad
    1 dl russin

    Garnering:
    100 g mörk choklad

    1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 20 x 30 cm.

    2. Smält matfettet på svag värme tillsammans med den mörka chokladen som brutits i mindre bitar.

    3. Ta chokladsåsen från värmen. Rör ner äggen och sockret till en slät smet.

    4. Blanda samman övriga ingredienser och tillsätt dessa. Rör åter smeten slät.

    5. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 15-18 minuter. Kakan ska vara kladdig och inte riktigt färdigbakad.

    6. Låt den nygräddade kakan svalna och ställ den därefter kallt att stelna över natten.

    7. Skär upp den kalla kakan i rutor. Bryt chokladen till garneringen i mindre bitar. Smält dem i vattenbad eller i mikrovågsugn. Bre lite choklad på varje kaka. Låt stelna.

  • AnnaK

    Drömgod rulltårta

    1 styck

    3 ägg
    1 ¼ dl socker
    1 ¼ dl potatismjöl
    2 msk kakao
    1 tsk bakpulver

    Chokladsmörkräm:
    2 äggulor
    1 ½ dl socker
    1 dl vatten
    200 g smör, rumsvarmt
    100 g mörk blockchoklad, smält

    1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och rör ner det i smeten. Bred ut den på bakpapper på en plåt.

    2. Grädda i 225°C ca 7 minuter. Strö lite socker över ytan, lägg på ett bakpapper och vänd kakan upp och ner. Lossa det översta papperet (som tidigare låg på plåten) och låt kakan svalna.

    3. Vispa äggulor och socker med vattnet. Rör ner smör och choklad.

    4. Bred krämen över den kalla kakan och rulla försiktigt ihop den från långsidan. Rulla papperet om och låt den ligga en stund i kylen.

  • AnnaK

    Falsk Tosca

    20-30 stycken

    Kladdkaka:
    175 g smält margarin
    4 ägg
    6 dl socker
    3 dl mjöl
    2 tsk bakpulver
    8 msk kakao
    2 tsk vaniljsocker
    2 krm salt

    Glasyr:
    75 g smält margarin
    2 dl socker
    1 ½ dl grädde
    1 dl sirap
    1 påse kokosflingor (ca 200g)

    1. Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och socker med elvisp tills det blir vitt och pösigt.

    2. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Häll äggsmeten över och rör ihop väl. Rör sedan ner margarinet.

    3. Häll smeten i en smord långpanna och grädda 12-15 minuter.

    4. Häll alla ingredienserna till glasyren i en tjockbottnad kastrull. Låt koka 2-3 minuter under omrörning.

    5. Ta ut kladdkakan ur ugnen och bred glasyren jämnt över hela kakan. Grädda ytterligare 10 minuter.

    6. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna lite. Använd en vass kniv och skär kakan i fyrkanter.

  • AnnaK

    Godismuffins

    18-20 st

    2 ägg
    2 ½ dl socker
    1 ½ dl vetemjöl
    4 msk kakao
    1 krm salt
    1 tsk vaniljsocker
    100 g smält smör eller margarin

    Fyllning:
    100 g smör eller margarin
    2 tsk vetemjöl
    4 msk socker
    4 tsk kakao
    1 dl mjölk
    1 dl vispgrädde

    1. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölet blandat med kakao, salt och vaniljsocker. Rör sist ner det smälta smöret.

    2. Skeda ner smeten i aluminiumformar eller dubbla av papper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter eller tills smeten börjar sjunka.

    1. Fyllningen:
    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker och kakao och rör till en slät smet. Häll i mjölk och grädde och koka ihop tills det tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna.

    2. Fyll chokladformarna med röran och sätt in dem i frysen. Servera halvtinade till kaffet.

  • AnnaK

    Irish coffee-rulle

    Bottnen måste kallna innan fyllningen läggs på, annars smälter krämen. Låt svalna under fuktad duk, då torkar inte bottnen och den kan rullas.

    3 ägg
    1 ½ dl strösocker
    ¾ dl potatismjöl
    2 msk kakao
    1 tsk bakpulver

    Fyllning:
    2 dl vispgrädde
    4 msk florsocker
    3 tsk kaffepulver
    1 ½ msk whisky

    Garnering:
    1 msk florsocker
    ½ tsk kakao

    1. Sätt ugnen på 250°C. Vispa ägg och socker mycket pösigt.

    2. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner och blanda det med äggvispet.

    3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Bred ut smeten. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

    4. Stjälp upp på en lätt fuktad handduk. Pensla bakplåtspapperet med kallt vatten, dra bort det. Låt bottnen kallna under fuktad duk.

    5. Vispa grädden fast med florsocker och kaffepulver.

    6. Droppa whiskyn över bottnen. Bred över grädden, rulla ihop och låt den ev. ligga rullad i paper en liten stund. Sikta över florsocker och kakao inför serveringen.

    Alternativ till Irish coffee-fyllning:
    Gör en fyllning med punsch och grädde: vispa 2 dl grädde med rivet skal från 1 apelsin och 1 krm mald ingefära. Droppa punsch över bottnen, fyll och rulla ihop.

Svar på tråden Sugen åp att baka nåt med choklad i, recept mottages tacksamt!