• mia6622

    blåbärspaj! bästa receptet

    vill ha erat bästa blåbärspajs resecpt... nu!!!

  • Svar på tråden blåbärspaj! bästa receptet
  • Nyfiken gul
    färdig smördegsockrade blåbärmandelmassa - rivenTryck ut smördegen i en pajform o förgrädda den ca 10 min.... riv mandelmassa och strö ut försiktigt över pajens botten - ta mandelmassa efter smak. häll sedan på blåbären o scoker.... täck med remsor av färsk smördeg...Servera med vaniljglass!!!MUUUUMS!
  • Nyfiken gul
    Nyfiken gul skrev 2006-08-13 19:04:15 följande:
    färdig smördeg sockrade blåbär mandelmassa - riven Tryck ut smördegen i en pajform o förgrädda den ca 10 min.... riv mandelmassa och strö ut försiktigt över pajens botten - ta mandelmassa efter smak. häll sedan på blåbären o scoker.... täck med remsor av färsk smördeg... Servera med vaniljglass!!! MUUUUMS!
    ja det ska ju sjävklart gräddas också!!!
  • Monica H

    Smulpajdeg:

    200 gr margarin eller smör
    4 dl mjöl
    4 msk socker

    Jag lägger bären i botten på formen och sockrar en jävla massa och sen på smuldegen.

    Jättegott

  • AnnaK

    Blåbärspaj
    1 Paj

    Pajbotten

    50 g Margarin
    3/4 dl Socker
    1 Ägg
    1 dl Vetemjöl

    Fyllning

    3 dl Blåbär
    1/2 dl Socker
    1 dl Matlagningsgrädde
    1 Ägg Mandel; hackad

    Sätt ugnen på 200°. Vispa margarin och socker pösigt, rör ner ägg och mjöl. Bred ut i en pajform. Lägg i bären. Vispa socker, grädde, ägg och hackad mandel. Slå över bären och grädda pajen i mitten av ugnen
    ca 30 minuter.

  • AnnaK

    Blåbärspaj

    Antal portioner : 6
    Points per portion : 8,5

    3 dl vetemjöl
    125 gr smör
    2 msk strösocker
    Fyllning:
    5 dl färdig marsankräm gjord på lättmjölk
    2 dl ädel visp 20 %
    blåbär

    Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och socker.
    Tryck ut degen i en ugnssäker form.
    Grädda pajskalet i 225° i cirka 15 minuter.
    Låt svalna.
    Gör ca 5 dl färdig marsankräm enligt anvisningarna på paketet, använd lättmjölk.
    Vispa grädden.
    Fyll formen med marsankräm, grädde och bär

  • AnnaK

    Ingegerds blåbärspaj

    Ingredienser 4-6 port.:

    Mördegsbotten:
    3 dl vetemjöl
    1/2 dl havregryn
    150 g smör
    1/2 dl brun farin
    2 tsk malen ingefära
    Fyllning:
    1 liter blåbär
    1 dl strösocker
    1 msk potatismjöl
    1 banan
    Så här gör du:
    Mixa eller hacka ihop ingredienserna till bottnen. Kavla eller tryck ut hälften av den i en pajform som mäter cirka 24 cm tvärsöver. Stötta eventuellt kanterna med alfolie, pricka bottnen och grädda pajskalet 10 minuter mitt i 225 grader varm ugn. Ta bort folien.
    Blanda bären med socker och potatismjöl, fördela hälften av blandningen på pajbottnen. Täck med skivad banan och lägg på resten av bären. Kavla ett lock av resten av degen, täck pajen med det. Pricka degen lite, grädda ytterligare cirka 30 minuter. Börjar pajen bli väl mörk mot slutet av gräddningstiden bör den täckas med alfolie.

  • AnnaK

    Blåbärspaj med kardemummakräm
    Ingredienser
    125 g smör
    1 krm salt
    125 g mandelmassa
    1 st ägg
    3,5 dl vetemjöl

    1 dl mandel, finhackad
    3 st bittermandlar, hackade
    3 st ägg
    3 dl strösocker
    375 g Kesella
    2 tsk bakpulver
    0,75 dl vetemjöl
    1 paket (275 g) frysta blåbär
    1 st citron, rivet skal av

    Kardemummakräm:
    1,5 dl crème fraîche
    1,5 dl matlagningsyoghurt
    2 msk florsocker
    1 tsk malen kardemumma

    Gör så här:
    Mördeg:
    Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare. Mixa tills att mandelmassan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen för att vila i ca 1 tim.
    Sätt ugnen på 175 grader.

    Ta ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Fodra pajformen, var noga med att trycka ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan deg och form. Ställ formen i frysen 10 min. Baka formen direkt från frysen i ca 175 grader tills pajskalet är gyllene. Det tar ca 12-13 min.

    Fyllning:
    Vispa sockret och äggen tills det vitnar och sockret är löst. Blanda hastigt ihop äggvispet med de övriga ingredienserna. Häll upp fyllningen i det förbakade pajskalet och baka i 175-gradig ugn i ca 30 min.

    Kardemummakräm:
    Lägg crème fraiche och yoghurt i ett kaffefilter och låt det hänga tills blandningen blivit fast. Det tar 30-40 min. Lägg "osten" i en skål och blanda i florsockret. Smaksätt med kardemumman.

  • AnnaK

    Knäckig och lättlagad blåbärspaj med chokladrasp

    Pajdeg:
    4,5 dl vetemjöl

    1,5 dl socker

    1 msk bakpulver

    150 gram smör

    1 st ägg

    Till formen:
    2 msk smör

    lite mjöl

    Fyllning:
    1 l blåbär, färsk eller frysta

    2 tsk potatismjöl

    75 gram smör

    2 dl havregryn

    1,5 dl råsocker

    1 tsk vaniljsocker

    Till servering:
    hyvlad mörk choklad

    2 dl vispad grädde
    Tillagning:

    Gör så här:
    PAJDEGEN:
    1. Blanda samman de torra ingredienserna, Klicka ner smöret och blanda till en smulig deg. Knäck sedan ner ägget och blanda till en smidig deg. Det går bra att blanda degen i mixer med kniven isatt.
    2. Smörj en ugnsfast form, cirka 20x30 cm, med smör och slå över lite mjöl. Tryck sedan ner degen i formen.

    FYLLNINGEN:
    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Dofta potatismjölet över bären rör runt och häll ut bären över degen.
    3. Smält smäret och blanda med havregryn, socker och vaniljsocker. Fördela blandningen över bären.
    4. Grädda i cirka 20-30 minuter eller tills det knapriga knäcktäcket blivit gyllenbrunt.
    5. Servera med vispad grädde eller mjukrörd vaniljglass rikligt toppad med hyvlad mörk choklad.

    Tips:
    Smakar bäst med blåbär men även andra bär går bra. Glöm inte att smörja formen med smör och lite ströbröd eller mjöl innan du trycker ner degen i formen, allt för att du ska kunna skära fina bitar av pajen

  • AnnaK

    BlåbärspajPajen är godast ljummen med vaniljsås eller glass till.

    Pajskal:
    3 dl vetemjöl
    3 msk socker
    100 g smör
    1 st ägg

    Fyllning:
    200 g frysta blåbär
    socker

    Smuldeg:
    3 dl vetemjöl
    150 g smör
    1 dl socker
    1 st ägg
    1/2 dl flagad mandel

    Gör så här:
    Blanda ingredienserna till pajskalet i en matbredare. Pressa ut degen i en pajform. Ställ pajskalet i frysen i ca 30 minuter.

    Blanda smuldegen med fingrarna.

    Lägg blåbären och sockret i pajskalet och täck med smuldeg. Ställ in i ugn i 200 grader i 25 minuter

  • AnnaK

    Blåbärspaj
    Ett recept ur Guldkorn

    Kvantitet:
    4 portioner

    Beskrivning:
    Baka en mumsig plåbärspaj utan pajskal så blir den lite smalare.

    Ingredienser:
    2 dl Matlagningsgrädde
    2 ägg
    1/2 dl strö- eller fruktsocker
    1 tsk vaniljsocker
    4 msk frysta blåbär

    Instruktioner:
    Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop grädde, ägg, socker och vaniljsocker. Lägg blåbären i botten på fyra smorda portionsformar. Slå på äggsmeten. Grädda i 15 minuter eller tills smeten stelnat.

  • Jannamia

    Blåbärspaj

    Ingredienser 4-6 port

    Mördegsbotten:
    3 dl vetemjöl
    1/2 dl havregryn
    150 g smör
    1/2 dl brun farin
    2 tsk malen ingefära

    Fyllning:
    1 liter blåbär
    1 dl strösocker
    1 msk potatismjöl
    1 banan
    Så här gör du:
    Mixa eller hacka ihop ingredienserna till bottnen. Kavla eller tryck ut hälften av den i en pajform som mäter cirka 24 cm tvärsöver. Stötta eventuellt kanterna med alfolie, pricka bottnen och grädda pajskalet 10 minuter mitt i 225 grader varm ugn. Ta bort folien.
    Blanda bären med socker och potatismjöl, fördela hälften av blandningen på pajbottnen. Täck med skivad banan och lägg på resten av bären. Kavla ett lock av resten av degen, täck pajen med det. Pricka degen lite, grädda ytterligare cirka 30 minuter. Börjar pajen bli väl mörk mot slutet av gräddningstiden bör den täckas med alfolie.
    Serveras med vaniljglass, grädde eller marsansås

  • AnnaK

    Annorlunda blåbärspaj

    2001-07-26

    Pajbotten:
    1 ägg
    50 gr smör eller margarin
    1,5 dl socker
    1,5 dl mjöl

    Fyllning:
    1 burk lätt crème fraiche
    2 msk vaniljsocker

    Pajbottensingredienserna blandas och trycks ut i en väl smord pajform (pajen fastnar om man glömmer att smörja formen). Grädda i 200 grader i 17?18 minuter.
    Blanda fyllningen försiktigt och bred över avsvalnad pajbotten. Strö över blåbär.

  • AnnaK

    Blåbärspaj från Finland

    150 g smör
    1 ¼ dl socker
    1 ägg
    1 ½ dl vetemjöl
    1 ½ dl grahammjöl
    ½ tsk bakpulver
    Fyllning:
    2 dl blåbär
    2 dl gräddfil
    1 ägg
    ½ dl socker
    1 tsk vaniljsocker

    Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda i ägget och de torra ingredienserna. Bred ut degen på bottnen i en pajform och längs kanterna. Strö blåbären över degen. Rör ner i gräddfilen ägg, socker och vaniljsocker. Grädda pajen i 200° 20-25 minuter.

Svar på tråden blåbärspaj! bästa receptet