blåbärspaj! bästa receptet
vill ha erat bästa blåbärspajs resecpt... nu!!!
vill ha erat bästa blåbärspajs resecpt... nu!!!
låter super men har tyvärr ingen smördeg...
Smulpajdeg:
200 gr margarin eller smör
4 dl mjöl
4 msk socker
Jag lägger bären i botten på formen och sockrar en jävla massa och sen på smuldegen.
Jättegott
Blåbärspaj
1 Paj
Pajbotten
50 g Margarin
3/4 dl Socker
1 Ägg
1 dl Vetemjöl
Fyllning
3 dl Blåbär
1/2 dl Socker
1 dl Matlagningsgrädde
1 Ägg Mandel; hackad
Sätt ugnen på 200°. Vispa margarin och socker pösigt, rör ner ägg och mjöl. Bred ut i en pajform. Lägg i bären. Vispa socker, grädde, ägg och hackad mandel. Slå över bären och grädda pajen i mitten av ugnen
ca 30 minuter.
Blåbärspaj
Antal portioner : 6
Points per portion : 8,5
3 dl vetemjöl
125 gr smör
2 msk strösocker
Fyllning:
5 dl färdig marsankräm gjord på lättmjölk
2 dl ädel visp 20 %
blåbär
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och socker.
Tryck ut degen i en ugnssäker form.
Grädda pajskalet i 225° i cirka 15 minuter.
Låt svalna.
Gör ca 5 dl färdig marsankräm enligt anvisningarna på paketet, använd lättmjölk.
Vispa grädden.
Fyll formen med marsankräm, grädde och bär
Ingegerds blåbärspaj
Ingredienser 4-6 port.:
Mördegsbotten:
3 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
150 g smör
1/2 dl brun farin
2 tsk malen ingefära
Fyllning:
1 liter blåbär
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
1 banan
Så här gör du:
Mixa eller hacka ihop ingredienserna till bottnen. Kavla eller tryck ut hälften av den i en pajform som mäter cirka 24 cm tvärsöver. Stötta eventuellt kanterna med alfolie, pricka bottnen och grädda pajskalet 10 minuter mitt i 225 grader varm ugn. Ta bort folien.
Blanda bären med socker och potatismjöl, fördela hälften av blandningen på pajbottnen. Täck med skivad banan och lägg på resten av bären. Kavla ett lock av resten av degen, täck pajen med det. Pricka degen lite, grädda ytterligare cirka 30 minuter. Börjar pajen bli väl mörk mot slutet av gräddningstiden bör den täckas med alfolie.
Blåbärspaj med kardemummakräm
Ingredienser
125 g smör
1 krm salt
125 g mandelmassa
1 st ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl mandel, finhackad
3 st bittermandlar, hackade
3 st ägg
3 dl strösocker
375 g Kesella
2 tsk bakpulver
0,75 dl vetemjöl
1 paket (275 g) frysta blåbär
1 st citron, rivet skal av
Kardemummakräm:
1,5 dl crème fraîche
1,5 dl matlagningsyoghurt
2 msk florsocker
1 tsk malen kardemumma
Gör så här:
Mördeg:
Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare. Mixa tills att mandelmassan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen för att vila i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Fodra pajformen, var noga med att trycka ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan deg och form. Ställ formen i frysen 10 min. Baka formen direkt från frysen i ca 175 grader tills pajskalet är gyllene. Det tar ca 12-13 min.
Fyllning:
Vispa sockret och äggen tills det vitnar och sockret är löst. Blanda hastigt ihop äggvispet med de övriga ingredienserna. Häll upp fyllningen i det förbakade pajskalet och baka i 175-gradig ugn i ca 30 min.
Kardemummakräm:
Lägg crème fraiche och yoghurt i ett kaffefilter och låt det hänga tills blandningen blivit fast. Det tar 30-40 min. Lägg "osten" i en skål och blanda i florsockret. Smaksätt med kardemumman.
Knäckig och lättlagad blåbärspaj med chokladrasp
Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 st ägg
Till formen:
2 msk smör
lite mjöl
Fyllning:
1 l blåbär, färsk eller frysta
2 tsk potatismjöl
75 gram smör
2 dl havregryn
1,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
Till servering:
hyvlad mörk choklad
2 dl vispad grädde
Tillagning:
Gör så här:
PAJDEGEN:
1. Blanda samman de torra ingredienserna, Klicka ner smöret och blanda till en smulig deg. Knäck sedan ner ägget och blanda till en smidig deg. Det går bra att blanda degen i mixer med kniven isatt.
2. Smörj en ugnsfast form, cirka 20x30 cm, med smör och slå över lite mjöl. Tryck sedan ner degen i formen.
FYLLNINGEN:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dofta potatismjölet över bären rör runt och häll ut bären över degen.
3. Smält smäret och blanda med havregryn, socker och vaniljsocker. Fördela blandningen över bären.
4. Grädda i cirka 20-30 minuter eller tills det knapriga knäcktäcket blivit gyllenbrunt.
5. Servera med vispad grädde eller mjukrörd vaniljglass rikligt toppad med hyvlad mörk choklad.
Tips:
Smakar bäst med blåbär men även andra bär går bra. Glöm inte att smörja formen med smör och lite ströbröd eller mjöl innan du trycker ner degen i formen, allt för att du ska kunna skära fina bitar av pajen
BlåbärspajPajen är godast ljummen med vaniljsås eller glass till.
Pajskal:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
100 g smör
1 st ägg
Fyllning:
200 g frysta blåbär
socker
Smuldeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 dl socker
1 st ägg
1/2 dl flagad mandel
Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajskalet i en matbredare. Pressa ut degen i en pajform. Ställ pajskalet i frysen i ca 30 minuter.
Blanda smuldegen med fingrarna.
Lägg blåbären och sockret i pajskalet och täck med smuldeg. Ställ in i ugn i 200 grader i 25 minuter
Blåbärspaj
Ett recept ur Guldkorn
Kvantitet:
4 portioner
Beskrivning:
Baka en mumsig plåbärspaj utan pajskal så blir den lite smalare.
Ingredienser:
2 dl Matlagningsgrädde
2 ägg
1/2 dl strö- eller fruktsocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk frysta blåbär
Instruktioner:
Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop grädde, ägg, socker och vaniljsocker. Lägg blåbären i botten på fyra smorda portionsformar. Slå på äggsmeten. Grädda i 15 minuter eller tills smeten stelnat.
Blåbärspaj
Ingredienser 4-6 port
Mördegsbotten:
3 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
150 g smör
1/2 dl brun farin
2 tsk malen ingefära
Fyllning:
1 liter blåbär
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
1 banan
Så här gör du:
Mixa eller hacka ihop ingredienserna till bottnen. Kavla eller tryck ut hälften av den i en pajform som mäter cirka 24 cm tvärsöver. Stötta eventuellt kanterna med alfolie, pricka bottnen och grädda pajskalet 10 minuter mitt i 225 grader varm ugn. Ta bort folien.
Blanda bären med socker och potatismjöl, fördela hälften av blandningen på pajbottnen. Täck med skivad banan och lägg på resten av bären. Kavla ett lock av resten av degen, täck pajen med det. Pricka degen lite, grädda ytterligare cirka 30 minuter. Börjar pajen bli väl mörk mot slutet av gräddningstiden bör den täckas med alfolie.
Serveras med vaniljglass, grädde eller marsansås
Annorlunda blåbärspaj
2001-07-26
Pajbotten:
1 ägg
50 gr smör eller margarin
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
Fyllning:
1 burk lätt crème fraiche
2 msk vaniljsocker
Pajbottensingredienserna blandas och trycks ut i en väl smord pajform (pajen fastnar om man glömmer att smörja formen). Grädda i 200 grader i 17?18 minuter.
Blanda fyllningen försiktigt och bred över avsvalnad pajbotten. Strö över blåbär.
Blåbärspaj från Finland
150 g smör
1 ¼ dl socker
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahammjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl blåbär
2 dl gräddfil
1 ägg
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda i ägget och de torra ingredienserna. Bred ut degen på bottnen i en pajform och längs kanterna. Strö blåbären över degen. Rör ner i gräddfilen ägg, socker och vaniljsocker. Grädda pajen i 200° 20-25 minuter.