Mailade Arla och fick följande svar:
"
Alla Arlas ostar tillverkas av pastöriserad mjölk, både i Sverige och i Danmark. Problemet med vit- och grönmögelost uppkommer efter tillverkning, precis som Livsmedelsverket skriver. Kommer det in en Listeriabakterie i osten så har de ostarna högre pH-värde och högre vattenhalt och bakterien kan därför lättare växa till.
Arla kontrollerar noga miljön i sina produktionsanläggningar, lager etc för att det inte ska komma in några oönskade bakterier. Även de färdiga produkterna kontrolleras. Det är därför mycket liten risk att Arlas vit- och grönmögelostar innehåller Listeriabakterier, men vill man vara extra försiktig så ska man undvika även dem under graviditeten. Arlas hårdostar, Apetina fetaost och t ex färskosten Buko är de produkter vi har att erbjuda då.
Jag vet inte vem som har försett Matmagasinet med uppgifterna, men de har alltså i princip rätt. Livsmedelsverket försöker också skriva detta i sin information "i praktiken bör gravida avstå från vit- och grönmögelost...".
Det är givetvis svårt för konsumenten att veta hur det ser ut på olika mejerier och därför är det lättare att ge rådet att undvika all mögelost.
Som gravid vill man väl oftast vara extra försiktig också och det är då bättre att inte äta de här ostarna och slippa känna sig osäker."