Hur gör man marsipan??
ja precis som rubriken lyder så skulle jag vilja ha recept på hemma gjord marsipan.
tacksam för svar!
ja precis som rubriken lyder så skulle jag vilja ha recept på hemma gjord marsipan.
tacksam för svar!
Marsipan
Antal portioner
ca 1,6 kg
Ingredienser
1 ½ dl vatten
50 g smör eller margarin (ev mjölkfritt)
1 ½ dl vetemjöl
1 kg mandelmassa
ca 6 dl florsocker
Gör så här:
Koka upp vatten och matfett i en kastrull.
Vispa i mjölet.
Sjud smeten under omrörning med en trägaffel tills den släpper kastrullens botten och blir en stor klump.
Låt den kallna.
Riv mandelmassan på rivjärn eller i matberedare och arbeta ihop den med den kokat smeten och florsockret.
Är mandelmassan riktigt färsk och mjuk, kan man behöva lite mer florsocker för att marsipanen ska bli formbar
marsipan
Smör 50,0 gram
Vatten 1,5 dl
Vetemjöl 1,5 dl
Mandel 300,0 gram
Bittermandel 10,0 styck
Florsocker 700,0 gram
Smält smör och vispa i mjöl och vatten. Värm blandningen på lägsta värme tills massan släpper pannan/kastrullen.
Skålla söt- och bittermandlarna i kokande vatten ca 1 min eller tills skalet släpper.
Häll dem i ett durkslag och snoppa av skalet. Lägg i en skål och låt de torka och bli kalla, annars blir marsipanen grov.
Rigga upp en nötkvarn med en djup tallrik under och mal nötterna fint. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en fast deg. Tillsätt lite extra florsocker om degen är för kladdig.