Läfsa
Hej
Är det någon som kan hjälpa mig med receptet på brödet " Läfsa"
Tror att det har funnits i en gammal " Vår kokbok eller Hemmets Kokbok" Är sugen på att baka det.
Hej
Är det någon som kan hjälpa mig med receptet på brödet " Läfsa"
Tror att det har funnits i en gammal " Vår kokbok eller Hemmets Kokbok" Är sugen på att baka det.
Kanske finns där
Jag antar att det är matbrödsvarianten du är ute efter. I ICA-förlagets Stora bakbok finns nämligen en matbrödsvariant och en kakvariant.
ca 6 dl matbrödsmjöl av vete
1/2 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk nystött anis
1 tsk nystöttfänkål
50 gram smör el margarin
1 ägg
2 1/2 dl filmjölk
Blanda mjöl, salt, hjorthornssalt och kryddor.
Smält matfettet, låt svalna något, och blanda det med filmjölken.
Arbeta raskt ihop mjölblandningen med vätskeblandningen samt med ägget.
Låt vila övertäckt i kylskåp.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 14 lika stora delar. Kavla ut varje bit till en tunn, rund kaka. Använd först vanlig kavel, därefter kruskavel. Eller nagga kakorna tätt med en gaffel eller brödnagg.
Grädda kakorna i medelvarm torr stekpanna några minuter på varje sida. Låt svalna under bakduk, på galler. Lägg dem gärna ovanpå varandra så håller de sig mjuka.
Bör ätas dagsfärska. Håller sig i brödburk eller plastpåse 1-2 dagar.
...och ska du göra kakor av dem (kallas läfsor där jag kommer ifrån) blandar du ihop smör, socker och kanel och brer över - lägg läfsa över och skär i trekanter.