Julmust är en svensk läskedryck. Den är svart i färgen och mycket mustig i sin bubblighet och smak. Musten går bra att lagra på glasflaska i ett år, vilket gör den något fylligare.
Under påsken benämns must som påskmust, men det är samma recept. Den finns även året om som must av Apotekarnes. Förr tillverkades Apotekarnes must innan jul och lagrades ett år innan den såldes under beteckningen julmust.
Historia
Essensen till merparten av all must som produceras tillverkas av Roberts AB i Örebro. Receptet till musten fick de ursprungliga ägarna från Tyskland där Harry Roberts hade studerat kemi. 1910 startade de tillverkning i Örebro. Receptet är hemligt och endast en person känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår bland annat malt och humle (numera i extraktform).
Under det tidiga 1920-talet, förbudsomröstningens tid i Sverige, lanserades must (liksom svagdricka) som ett alternativ måltidsdryck till den traditionella mörka ölen.