miasz
Ja, svamp är rätt hårdsmält mat. Svamp innehåller ingefär 90% vatten och 10% torrsubstans (fibersubstans, lite näringsämnen, vitaminer och mineraler).
Svamparnas cellväggar är inte uppbyggda av cellulosa som hos växterna, utan av en kolhydratform som heter kitin (liknar det material som skaldjur är uppbyggda av). Man tror att denna kolhydrat har positiv påverkan på tarmarna, precis som fibrerna i grönsaker/frukt och spannmål...
Svamp innehåller ingen livsnödvändig näring som vi inte kan få genom andra livsmedel. De innehåller i princip inget fett eller spjälkbara kolhydrater. De proteiner som finns i svamp är främst enzymer, som innehåller alla livsnödvändiga aminosyror, och är av bättre kvalitet än många växtproteiner. Karljohan innehåller mycket protein för att vara svamp. Svamp är mager mat, men kräver lite fett i pannan, eftersom smakämnena är fettlösliga.
1 % av svampens färskvikt är minerälämnen. Det är en hög siffra. Förutom höga halter av kalium innehåller svamp kalcium, järn, zink, mangan och selen. Det finns även en del vitaminer, som B-vitaminer och C-vitamin i svamp.
Kort sagt är svamp ingen livsnödvändig föda för oss idag, men svamp är god och mager mat, som har bra fibereffekt på tarmarna och innehåller mycket mineralämnen.