• soome

    ostfondue

    Tänkte göra ostfondue till helgen!
    Någon som har ett bra recept att dela med sig på det?
    Goda dipper och tillbehör?

  • Svar på tråden ostfondue
  • AnnaK

    Ostfondue
    (6 portioner)

    Ingredienser
    600 g lagrad Grevé eller Svecia
    1 vitlöksklyfta
    4 1/2 dl torrt vitt vin
    2 1/2 msk maizenamjöl
    salt, peppar och muskotnöt

    Att dippa:
    tärnat vitt bröd, kokt skalpotatis,
    blomkålsbuketter, paprika,
    syltlök, saltgurka

    Gör så här

    Riv osten grovt. Skala och dela vitlöksklyftan. Koka upp vin och vitlök i en gryta.

    Sänk värmen och ta upp vitlöken. Ta grytan från plattan och rör ner osten. Ställ tillbaks grytan och fortsätt att röra hela tiden med plattan på låg värme tills osten har smält. Tillsätt maizena utrört i lite vatten. Nu ska fonduen bli "slät", om inte så tillsätt lite mer redning så att det blir en ganska tjock konsistens.

    Smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Häll upp fonduen i en fonduegryta och servera tillsammans med tillbehören.

  • AnnaK

    Klassisk schweizisk ostfondue

    Ingredienser 4 port.:

    1 vitlöksklyfta
    1 1/2 dl torrt vitt vin
    lite pressad citron
    225 g riven gruyèreost
    225 g riven emmentalerost
    1 msk majsmjöl
    2 msk kirsch
    1/2 krm salt
    1/4 tsk paprikapulver
    1/4 tsk riven muskotnöt
    Tillbehör:
    vitt tärnat bröd
    skivade päron
    Så här gör du:
    Skär vitlöken mitt itu och gnid fonduegrytans insida med halvorna. Häll i vinet och citronsaften (ett tryck på citronen, inte mer) och värm långsamt. Flytta sedan grytan till det tända spritköket. Tillsätt ostarna, lite i taget, och rör hela tiden tills alltsammans smält.
    Blanda samman majsmjöl och kirsch och rör ner i grytan när osten börjar bubbla. Sjud i 2-3 minuter under omrörning.
    Tillsätt kryddorna, smaka av och servera med brödtärningar att doppa, päronskivor för att pigga upp smaklökarna och en grönsallad.

  • AnnaK

    Mexikansk Ostfondue
    4 portioner

    1/2 msk Matolja
    1 st Gul lök, finhackad
    1/2 Grönsaksbuljongtärning
    1 dl Räkor
    1 dl Taco Sauce hot
    1 burk Green Chili
    4 dl ( ca 250 g) mild ost, i tärningar

    Servera gärna med:
    Tortilla chips salted

    Vill du ha en mildare variant, byt ut Taco Sauce Hot mot Taco Sauce mild
    eller Tacosauce medium

    TILLAGNING
    Bryn löken i matoljan. Drag pannan av plattan. Tillsätt Taco Sauce, Green Chili, buljongtärning och ost. Blanda väl och häll i en eldfast form. Gratinera i 250°C 5-7 min. Lägg räkorna ovanpå ostfonduen. Servera med varma Santa Maria Tortilla Chips.

  • AnnaK

    Krämig ostfondue
    Ett recept ur Guldkorn

    4 portioner

    1 vitlöksklyfta
    3 dl torrt vitt vin
    450 g riven Västerbottensost
    1 msk maizenamjöl
    salt och peppar

    Gnid in fonduegrytan med en skalad och delad vitlöksklyfta. Häll i vinet och låt koka upp. Ta grytan från värmen, rör ner osten i vinet och tillsätt maizenamjölet utrört i lite vatten. Sätt tillbaka grytan på svag värme och rör hela tiden tills osten smält och det är en slät massa. Ställ fondeugrytan över en spritlåga. Servera med bitar av vitt bröd, grissini lindade med skinka, bitar av t ex paprika, blekselleri, cocktailtomater och champinjoner.

  • soome

    AnnaK
    tusen tack för alla goda recept=) jag älskar fondue!!! har du förslag på goda dippar oxå=) ?

Svar på tråden ostfondue