ostfondue
Tänkte göra ostfondue till helgen!
Någon som har ett bra recept att dela med sig på det?
Goda dipper och tillbehör?
Tänkte göra ostfondue till helgen!
Någon som har ett bra recept att dela med sig på det?
Goda dipper och tillbehör?
Ostfondue
(6 portioner)
Ingredienser
600 g lagrad Grevé eller Svecia
1 vitlöksklyfta
4 1/2 dl torrt vitt vin
2 1/2 msk maizenamjöl
salt, peppar och muskotnöt
Att dippa:
tärnat vitt bröd, kokt skalpotatis,
blomkålsbuketter, paprika,
syltlök, saltgurka
Gör så här
Riv osten grovt. Skala och dela vitlöksklyftan. Koka upp vin och vitlök i en gryta.
Sänk värmen och ta upp vitlöken. Ta grytan från plattan och rör ner osten. Ställ tillbaks grytan och fortsätt att röra hela tiden med plattan på låg värme tills osten har smält. Tillsätt maizena utrört i lite vatten. Nu ska fonduen bli "slät", om inte så tillsätt lite mer redning så att det blir en ganska tjock konsistens.
Smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Häll upp fonduen i en fonduegryta och servera tillsammans med tillbehören.
Klassisk schweizisk ostfondue
Ingredienser 4 port.:
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl torrt vitt vin
lite pressad citron
225 g riven gruyèreost
225 g riven emmentalerost
1 msk majsmjöl
2 msk kirsch
1/2 krm salt
1/4 tsk paprikapulver
1/4 tsk riven muskotnöt
Tillbehör:
vitt tärnat bröd
skivade päron
Så här gör du:
Skär vitlöken mitt itu och gnid fonduegrytans insida med halvorna. Häll i vinet och citronsaften (ett tryck på citronen, inte mer) och värm långsamt. Flytta sedan grytan till det tända spritköket. Tillsätt ostarna, lite i taget, och rör hela tiden tills alltsammans smält.
Blanda samman majsmjöl och kirsch och rör ner i grytan när osten börjar bubbla. Sjud i 2-3 minuter under omrörning.
Tillsätt kryddorna, smaka av och servera med brödtärningar att doppa, päronskivor för att pigga upp smaklökarna och en grönsallad.
Mexikansk Ostfondue
4 portioner
1/2 msk Matolja
1 st Gul lök, finhackad
1/2 Grönsaksbuljongtärning
1 dl Räkor
1 dl Taco Sauce hot
1 burk Green Chili
4 dl ( ca 250 g) mild ost, i tärningar
Servera gärna med:
Tortilla chips salted
Vill du ha en mildare variant, byt ut Taco Sauce Hot mot Taco Sauce mild
eller Tacosauce medium
TILLAGNING
Bryn löken i matoljan. Drag pannan av plattan. Tillsätt Taco Sauce, Green Chili, buljongtärning och ost. Blanda väl och häll i en eldfast form. Gratinera i 250°C 5-7 min. Lägg räkorna ovanpå ostfonduen. Servera med varma Santa Maria Tortilla Chips.
Krämig ostfondue
Ett recept ur Guldkorn
4 portioner
1 vitlöksklyfta
3 dl torrt vitt vin
450 g riven Västerbottensost
1 msk maizenamjöl
salt och peppar
Gnid in fonduegrytan med en skalad och delad vitlöksklyfta. Häll i vinet och låt koka upp. Ta grytan från värmen, rör ner osten i vinet och tillsätt maizenamjölet utrört i lite vatten. Sätt tillbaka grytan på svag värme och rör hela tiden tills osten smält och det är en slät massa. Ställ fondeugrytan över en spritlåga. Servera med bitar av vitt bröd, grissini lindade med skinka, bitar av t ex paprika, blekselleri, cocktailtomater och champinjoner.
AnnaK
tusen tack för alla goda recept=) jag älskar fondue!!! har du förslag på goda dippar oxå=) ?