Café au lait
24 st
2 dl krossad råg
3 dl vatten
50 g jäst, vanlig eller för söt deg
2 msk farinsocker
½ dl mörk brödsirap
2 tsk salt
½ dl majsolja
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl starkt kaffe (mycket starkt, gärna puverkaffe)
9 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl (alternativt grahamsmjöl om fiberrikare variant önskas)
Koka upp krossad råg och vatten. Låt koka i ca 5 min tills rågkornen blir litet mjuka. Ska fortfarande erbjuda ett tydligt tuggmotstånd i den färdiga bullen.
Blanda jäst, farin, sirap, salt och olja i en bunke. Ljumma mjölk och kaffe, häll det i bunken och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt rågsikten lite i taget. När all rågsikt är iblandad tillsättes den mjukkokta något avsvalnade rågen. Arbeta sedan in vetemjöl tills degen nätt och jämnt släpper bunkens kanter, men den ska inte vara alltför fast.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken 15-20 min.
Knåda degen lätt på väl mjölat bakbord. Dela den sedan i fyra delar, och varje del i sex bitar.
Rulla bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30-40 min.
Grädda i 225° ugnsvärme i mitten av ugnen ca 12 min.
Låt svalna på galler under bakduk