• 3 hjärtan

    bröd!! ge mig recept

    Vill ha recept på goda bröd som är goda att äta ett par dagar efter själva baket också =) inte några torra smulhögar alltså =)

    har massor med olika mjöl hemma.. så bombardera mig med goda recept, vita som mörka, sötade som osötade.

  • Svar på tråden bröd!! ge mig recept
  • Kajee

    Mitt ex bakade bröd en gång. Ordentligt skulle det vara påstod han - han startade en kavringsdeg. Men han läste inte receptet innan och fick hålla på i två dagar - han som räknbat med två timmar - så det hade han inte räknat med. Sen är ju sån deg ganska seg... degkrokarna fastnade och han skulle ta tag i degen med händerna istället. Det slutade med att jag fick skrapa loss honom för han satt stenhårt fast. Men gott bröd blev det.

  • 3 hjärtan

    haha, ja, nej, man får väl se till att göra det en helg eller så när mn har tid på sig =)

  • AnnaK

    Filmjölksbröd

    Ingredienser 2 st:

    1 liter filmjölk
    1 1/2 tsk bikarbonat
    2 dl mörk sirap
    1 tsk salt
    6 dl vetemjöl
    3 dl grahamsmjöl
    2 dl rågsikt
    2 dl solrosfrön
    1 dl linfrön
    1 dl russin
    1 dl nötter
    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt. Tillsätt mjölerna, solrosfrön, linfrön, russin och nötter. Rör hastigt ihop degen. Pappra två brödformar och pensla med olja. Fördela smeten i formarna och grädda dem i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Täck med bakplåtspapper mot slutet om de verkar få för mycket färg. Låt bröden svalna innan du skivar upp dem.

  • AnnaK

    Grahamsbullar med fil ( 40 st )

    Ingredienser:

    100 g jäst
    50 g smör
    1 liter filmjölk
    2 tsk salt
    ca 1,5 l grahamsmjöl
    ca 0,5 l vetemjöl

    Gör så här:

    Smula sönder jästen direkt i degbunken.
    Smält smöret i en kastrull.
    Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
    Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig.
    Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet.
    Arbeta ihop allt till en deg.
    Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min.
    Arbeta ihop degen i degbunken.
    Tillsätt ev. lite mer vetemjöl.
    Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
    Dela degen i 4 delar.
    Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar.
    Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar.
    Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
    Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min.
    Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

  • AnnaK

    Grahamsbullar med fil ( 40 st )

    Ingredienser:

    100 g jäst
    50 g smör
    1 liter filmjölk
    2 tsk salt
    ca 1,5 l grahamsmjöl
    ca 0,5 l vetemjöl

    Gör så här:

    Smula sönder jästen direkt i degbunken.
    Smält smöret i en kastrull.
    Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
    Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig.
    Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet.
    Arbeta ihop allt till en deg.
    Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min.
    Arbeta ihop degen i degbunken.
    Tillsätt ev. lite mer vetemjöl.
    Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
    Dela degen i 4 delar.
    Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar.
    Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar.
    Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
    Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min.
    Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

  • AnnaK

    4 st Limpor

    14 dl Filmjölk
    4 dl sirap
    2-3 tsk brödkryddor
    18 dl vetemjöl
    8 dl rågmjöl
    8 tsk bikarbonat

    Rörs ihop
    Lägg i avlånga bakformar
    Platta till med blöt hand

    Gräddas i 150 grader i 1,45min längst ner på falsen.

  • AnnaK

    Borgens grova bröd
    2 Limpor

    6 dl Vatten
    2 tb Smör
    1 1/2 dl Rågkross
    50 g Jäst
    2 ts Salt
    3 dl Grahamsmjöl
    10 dl Vatemjöl; gärna lantvete

    Koka upp vatten och smör och häll det över rågkrosset. Låt svalna till 37°C och smula ned och lös jästen häri. Tillsätt salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet och arbeta till en blank och smidig deg. Täck över och jäs i 30 minuter. Knåda degen och dela den i två delar som formas till runda bullar. Lägg på en plåt och skåra ett rutmönster. Täck med duk och jäs drygt 30 minuter. Grädda i
    ca 25 minuter i 225°C på första falsen, tills brödet låter ihåligt när man knackar på undersidan.

    Bjuds det direkt är skorpan frasig. Ska det sparas låt det svalna under duk.

  • AnnaK

    Tyskt surbröd
    Den dag då surdegen är klar använder man följande ingredienser:
    3 3/4 dl mjölk
    2 msk olja
    3 tsk salt
    3 tsk kummin (kan utelämnas)
    5 dl rågsikt
    4 1/2 - 5 del vetemjöl
    Kör alltsammans i matberedaren
    under ca tio minuter. Baka ut två limpor.
    Jäsning under 20-30 minuter. Skåra dem på ovansidan (lätta snitt). Pensla dem med vispat
    ägg, strö ev. på kummin. Grädda i 200 grader
    under 35 minuter.

    Om man blandar i ett ägg i smeten blir smaken ännu godare.
    Hur gör man surdegen för
    DETTA recept!
    Blanda 5 dl rågsikt med 25 g jäst och 1 1/2 dl vatten. Låt detta stå i rumstemperatur under ETT dygn.

  • AnnaK

    Café au lait
    24 st

    2 dl krossad råg
    3 dl vatten
    50 g jäst, vanlig eller för söt deg
    2 msk farinsocker
    ½ dl mörk brödsirap
    2 tsk salt
    ½ dl majsolja
    2 ½ dl mjölk
    2 ½ dl starkt kaffe (mycket starkt, gärna puverkaffe)
    9 dl rågsikt
    3-4 dl vetemjöl (alternativt grahamsmjöl om fiberrikare variant önskas)

    Koka upp krossad råg och vatten. Låt koka i ca 5 min tills rågkornen blir litet mjuka. Ska fortfarande erbjuda ett tydligt tuggmotstånd i den färdiga bullen.
    Blanda jäst, farin, sirap, salt och olja i en bunke. Ljumma mjölk och kaffe, häll det i bunken och rör tills jästen löser sig.
    Tillsätt rågsikten lite i taget. När all rågsikt är iblandad tillsättes den mjukkokta något avsvalnade rågen. Arbeta sedan in vetemjöl tills degen nätt och jämnt släpper bunkens kanter, men den ska inte vara alltför fast.
    Låt degen jäsa övertäckt i bunken 15-20 min.
    Knåda degen lätt på väl mjölat bakbord. Dela den sedan i fyra delar, och varje del i sex bitar.
    Rulla bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30-40 min.
    Grädda i 225° ugnsvärme i mitten av ugnen ca 12 min.
    Låt svalna på galler under bakduk

  • AnnaK

    Danskt rågbröd
    2 st
    Ugn 200°

    25 g jäst
    2 msk salt
    2 msk honung
    2 dl filmjölk eller naturell yoghurt
    1 l ljummet vatten
    2 l grovt rågmjöl

    Rör ihop allt i en degbunke mjölet sist.
    Låt blandningen stå (bunken väl övertäckt med t ex plastfilm) i rumsvärme i 24 - 36 timmar.

    Tillsätt sedan
    12 dl vetemjöl

    Arbeta ihop degen mycket väl i bunken.
    Tänk på att det här är enda gången man bearbetar degen.
    Smörj två 2 liters avlånga brödformar.
    Dela degen i 2 lika delar och lägg ner dom i formarna. Tryck till så att det blir tätt.
    Nagga degen tätt.
    Jäs i formarna 2-3 timmar.
    Grädda på lägsta falsen i ugnen i 70 min.
    Ta ut brödet ur formen och grädda ytterligare 10 min utan form.
    Linda in det varma brödet mycket väl ( Jag brukar använda stora tjocka frotté handdukar som jag rullar in brödet i )
    När bördet har svalnat så lägg in det i plastpåse till nästa dag. ( För att mogna)
    Variant
    Har du surdeg hemma kan du ta 2 dl surdeg i stället för fil eller yoghurt.
    Använd 50 g jäst.
    Låt degen jäsa i minst 5 timmar.

  • AnnaK

    Karibiskt fullkornsbröd
    2 bröd
    Ugn 200°

    Skållning:
    1 dl rågkross
    ½ dl linfrön
    ½ dl vetegroddar
    1 dl kokosflingor
    1 ½ dl russin
    2 dl vatten Deg 2:
    1 banan
    50 g jäst
    4 dl vatten
    1 msk salt
    4 dl rågsikt
    8-10 dl vetemjöl special

    Blanda samman ingredienserna till skållningen i en skål. Koka upp massan i mikrovågsugn på full effekt 2-3 minuter. Rör om efter halva tiden. Massan kan också kokas upp i en kastrull på spisen under omrörning. Låt svalna.
    Mosa bananen och blanda med skållningen.
    Rör ut jästen i fingervarmt vatten, 37°, tillsätt saltet och rör ner det i skållningen.
    Tillsätt mjölet och knåda kraftigt, minst 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter.
    Baka ut degen på mjölat bakbord och forma till 2 limpor. Låt dem jäsa på plåten under duk ca 30 minuter.
    Skåra ev bröden med vass kniv, pensla med kallt vatten och grädda strax under mitten ca 30 minuter.
    Låt bröden kallna på bakgaller.

  • AnnaK

    Karins rågbröd
    1 stor limpa
    Ugn 200°

    Dag l

    ½ paket jäst
    l msk salt
    2 dl naturell yoghurt
    ½ l ljummet vatten
    l l grovt rågmjöl

    Rör ihop allt väl. Tillsätt mjölet sist. Låt blandningen stå i bunken
    täckt med t.ex. plastfolie i rumsvärme 24 - 36 tim.
    Går bra efter 24 tim.

    Dag 2

    3-4 dl vetemjöl
    l-2 msk brödkummin alt fänkål och anis
    l msk honung.

    Arbeta in vetemjöl och brödkryddor i degen från första dagen. Knåda ihop allt omsorgsfullt i bunken - det får inte bli s.k mjölfickor. Den här degen knådas inte på köksbänken.
    Smörj och mjöla 1 stor brödform.
    Klicka ner den kladdiga degen i formen. Strö över lite vetemjöl. Pressa ut degen så jämnt som möjligt med en slickepott.
    Nagga till sist degen ganska tätt med en gaffel. Jäs brödet i formen i l-2 tim. Värm ugnen till 200°. Grädda i ca l timme, tippa brödet ur formen och grädda det sedan liggande upp och ner i ytterliggare l0 min. utan form
    Linda in det nygräddade brödet ordentligt. i dubbla handdukar. Så att det inte torkar medan det svalnar.
    Lägg sedan det kalla brödet i en rejäl plastpåse, knyt till påsen och låt brödet mogna l- 2 dygn.

  • AnnaK

    Mörka landbrödskakor
    24 st
    Ugn 200°

    50 g jäst
    5 dl filmjölk
    1 ½ tsk salt
    2 tsk ättiksprit
    1 tskfinstött anis
    1 tsk finstött fänkål
    ca 1 liter mörkt lantbrödsmjöl

    Pensling: vatten

    Garnering: mjöl

    Smula ner jästen i en degbunke.
    Ljumma filmjölken till 37°. Häll lite av den över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av filmjölken, saltet, ättikspriten, de stötta kryddorna och det mesta av mjölet.
    Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk ca 1 tim.
    Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet.
    Baka ut degen till små runda kakor ca 8 cm i diameter. Det går lättast att få dem lika stora om man först formar en längd och sedan skär den i jämnstora delar. Platta ut varje del med handen.
    Lägg kakorna på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min.
    Pensla kakorna med vatten. Strö över lite mjöl.
    Grädda dem mitt i ugnen i 200°, ca 20 min.
    Låt dem kallna på galler, täckta av bakdukar

  • AnnaK

    Saftiga röda bröd
    Ca 20 st
    Ugn 275°

    Rårivna rödbetor i degen gör bullarna både saftiga och goda.
    Morötter kan användas på samma sätt. Bröden är godast varma eller nyrostade.

    3 dl vatten
    1 ½ dl vetekross
    2 färska rödbetor
    25 g färsk jäst
    2 ½ dl ljummet vatten
    2-3 tsk salt
    3 dl grahamsmjöl
    ca 8 dl vetemjöl special

    Koka upp vattnet. Tillsätt vetekrosset. Låt det koka några minuter och sedan svalna i kastrullen.
    Skala och finriv rödbetorna.
    Smula jästen i degbunken, rör ut den med ljummet vatten.Rör sedan ner vetekrossgröten och övriga ingredienser.
    Arbeta sist in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda.
    Vetemjöl special ger bästa resultat om degen arbetas kraftigt i minst 5 minuter.
    Jäs degen i bunken ca 35 minuter.
    Knåda degen på mjölat underlag 5-10 minuter.
    Rulla ut två längder 4-5 cm tjocka och dela i ca 20 bitar.
    Lägg dem med snittytan upp på plåt med bakpapper. Jäs i ca 20 minuter.
    Grädda bullarna mitt i ugnen i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200° och grädda bullarna klara 5-10 minuter.
    Låt dem svalna på galler. Frys in dem som inte går åt genast och tina efter hand.

  • AnnaK

    Söt kavring
    Ugn 100° - 150°

    1,5 l filmjölk
    1 påse brödkrydda
    5 dl mörk sirap
    6 tsk bikarbonat
    3 tsk bakpulver
    ca 1,5 l rågsikt

    Blanda allt väl gärna med maskin, smörj en långpanna och häll i smeten.
    Strö på havregryn.
    Grädda längst ner i ugnen.
    Först 1 timme 100°
    Sedan 1 timme 150°
    Stäng av ugnen låt kavringen stå kvar på efter värme i 15 minuter.
    Låt kavringen svalna i långpannan.
    Av njut gärna med Kaviar.

  • AnnaK

    Typisk svensk limpa
    Ugn 175°
    2 st

    50 g smör
    5 dl vatten
    50 g jäst
    ½ msk ättiksprit
    2 tsk salt
    1 dl mörk sirap
    1-2 msk brödkryddor ( anis, fänkål och kummin )
    7 dl rågmjöl
    cirka 8 dl vetemjöl, gärna special

    Smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet och värm till 37°.
    Smula sönder jästen i en bunke. Rör ur med lite av degvätskan.
    Tillsätt resten av degvätskan, ättikan, saltet, sirapen, brödkryddorna, rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en fast och smidig deg.
    Jäs under duk i cirka 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
    Dela degen i två delar och forma till släta längder.
    Om degen först plattas eller kavlas och sedan rullas ihop blir limporna lite högre.
    Lägg limporna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under duk i cirka 45 minuter.
    Grädda i nedre delen av ugnen 60 minuter.
    Låt kallna på galler under duk.

  • Majsan81

    Oj, Anna K har du bakat efter alla dessa recept nångång? jisses vad med recept! Nu ska jag också baka bröd :) Tackar jag med!

Svar på tråden bröd!! ge mig recept