Squashkaka med choklad
6,25 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk kanel
3 ägg
1,5 dl mjölk
175 g margarin
5 dl socker
2 tsk vanillinsocker
5 dl grovt riven squash
rivet skal från en apelsin
Glasyr till kakan (valfritt):
1 burk kesella, 10%
50 g smör el margarin
0,5?1 dl florsocker
1 tsk vanillinsocker
1. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och vanillinsocker i en bunke.
2. Vispa smör och socker mjukt. Blanda i ett ägg i taget.
3. Rör ned apelsinskalet och squashen med sked.
4. Rör i mjölblandningen och varva med mjölken.
5. Grädda i en 3 liter eller i två 1,5 liters smorda och bröade formar. 175 grader i ca 1 timme så att kakan släpper i kanterna.
6. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den.
Glasyr till kakan (valfritt):
1 burk kesella 10%
50 g smör el margarin
0,5?1 dl florsocker
1 tsk vanillinsocker
1. Smält smöret och låt svalna något.
2. Blanda i övriga ingredienser i smöret.
Samma vecka som jag fick kakreceptet av Bettan, fick jag ett recept på en mycket snarlik kaka från en Amerikansk släkting. Den skilde sig lite och var förutom kakao och kanel smaksatt med kryddnejlika.