recept på indisk böngryta?
Jag är på jakt efter någon form av böngryta med typ spiskummin och gurkmeja. Någon som har några goda recept att dela med sig?
Tack i så fall ;)
Jag är på jakt efter någon form av böngryta med typ spiskummin och gurkmeja. Någon som har några goda recept att dela med sig?
Tack i så fall ;)
1,5 dl mungbönor.
1 dl basmatiris.
1 l vatten.
2 stora lökar.
1/8 - 1/4 dl hackad färsk ingefära.
1 matsked gurkmeja
4 hackade vitlöksklyftor.
1 tesked garam masala.
1 tesked chilipulver.
Kardemumma och svartpeppar efter egen smak.
En Indisk böngryta som traditionellt använts för att rena kroppen. Grytan är fylld av nyttiga livsmedel som lök, gurkmeja, fullkorn och bönor. Måltiden har ett bra GI-värde.
Mängden bönor har ökats något medan mängden ris minskats för att höja näringsvärdet.
Skölj bönor och ris. Koka bönorna i ca 20 min och lägg sedan i riset.
Hacka löken, vitlöken och ingefäran.
Stek lök, vitlök och ingefära i olja tills de mjuknat. Tillsätt övriga kryddorna under omrörning. Häll i grytan.
Servera med kokt broccoli, morötter och ärtor tillsammans med matlagningsyoghurt, tamari och soya.
Indisk böngryta
I Meny vecka 37 2005
2 port
½ rödlök
1 msk olja
1 tsk curry
1 msk curry garam masala
2 dl kokta borlottibönor
2 dl kokta kikärter
100 g haricots verts
salt
1 tsk socker
2 krm spiskummin
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk hackad färsk mynta
Den här kryddstarka grytan är särskilt god tillsammans med vitlöksbakad paprika och bröd. Ris passar också bra som tillbehör. Skiva rödlöken och fräs den i olja tillsammans med curry. Skölj bönorna och kikärterna i vatten, dela haricots verts på mitten och tillsätt allt till grytan. Krydda med salt, socker och spiskummin. Låt alltsammans fräsa i några minuter. Rör ner yoghurten och toppa med lite hackad mynta.
Böngryta 1
2 dl kokta pintobönor
2 dl kokta kidneybönor
3 vitlöksklyftor
1 hackad lök
½ tsk kummin
L krm koriander
2 krm oregano
L krm chilipulver
L krm kanel
2 krm carob
2 dl majs
½ chilipeppar
1 brk tomatkross
Blanda de kokta bönorna med alla kryddor och puttra i ca 10 minuter. Servera till ris.
Böngryta 2
2 dl vita bönor
Olivolja
1 stor gul lök
2 morötter
1 purjolök
Rotselleri
3-4 tomater
1 pressad vitlök
Vitpeppar
Salt
Persilja
Timjan
Oregano
1 grönsaksbuljongtärning
1 l vatten
Blötlägg bönorna i vatten över natten. Koka dom mjuka dagen efter i samma vatten. Skala alla rotfrukter och skär dem i bitar. Koka alla grönsaker mjuka och blanda i bönorna. Blanda ner olja och alla kryddor. Servera till grovt lantbröd.
oj tack för alla recept AnnaK! JÄttefint!
Söker även ett recept på en kikärtsgryta med spiskummin och gurkmeja. Alltså inga andra bönor får ingå förutom kikärterna. Något mer förslag kanske?
Den här kanske? Visserligen inte indisk men marockansk. Sen är det kyckling i den, vet inte om du är ute efter vegetariskt? Nåja, grytan är asgod hur som helst!
Marockansk Kycklinggryta
500 g kycklingfilé
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 finhackad röd chilipeppar
2 lagerblad
2 gula lökar
2 tomater
2 vitlöksklyftor
1½ msk kycklingfond
1 msk färsk riven ingefära
2½ dl matlagningsgrädde
1 burk kikärtor
1 röd paprika
1 burk ananas i juice
Gör så här:
Dela kycklingen i små bitar och bryn dem. Häll på alla kryddorna utom ingefäran och pressa på vitlök. Hacka lök, tärna tomat och blanda i det. Tillsätt fonden och ingefäran. Späd med juicen från ananasen och grädden. Koka på svag värme i 20 minuter. Rör till sist ner ananasbitar (om man vill), paprika i tärningar och avrunna kikärtor.
Servera med ris.
Tack Dino! Det ska jag testa!