• Misa79

    Björnbärspaj

    Har plockat en massa björnbär och tänkte göra paj på dem. Är det någon som har förslag på vilken sorst paj som passar bäst med björnbär.

  • Svar på tråden Björnbärspaj
  • Misa79

    tack, den lät god
    har du provat??

  • KarinoAlex

    Japp, det har jag o den blev mums!!! *ler*

  • Misa79

    ok då blir det björnbärs och limepaj ikväll :)

  • KarinoAlex

    Ja, hoppas att ni gillar den ni med!
    Ta lite vaniljvisp eller grädde eller vanijglass till!

  • AnnaK

    Björnbärspaj
    4-6 portioner

    Ingredienser
    125 g mjölkfritt margarin
    3 dl vetemjöl
    1½ dl strösocker
    2 tsk vaniljsocker
    1 krsm salt
    1 krm bakpulver
    5 dl björnbär
    1 msk potatismjöl

    Arbetsbeskrivning
    Sätt ugnen på 225 grader. Smält mjölkfritt margarin. Blanda samtliga torra ingredienser och rör ned margarinet. Rör ihop.

    Tryck ut degen i en pajform. Häll på bären och sockra lätt om det behövs. Häll över 1 msk potatismjöl.

    Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och servera med antingen vaniljglass eller vaniljsås.

  • AnnaK

    Äppel- och björnbärspaj (Blackberry and apple pie)
    4 - 5 portioner

    Ingredienser
    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    125 g margarin
    3 msk kallt vatten

    Fyllning:
    3 syrliga äpplen
    1 paket djupfrysta björnbär (225 g)
    1 msk potatismjöl
    ca 1/2 dl socker

    Gör så här

    1. Gör först pajdegen. Mät upp mjölet och finfördela margarinet i mjölet med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Lägg den svalt.

    2. Skala äpplena. Skär dem i klyftor, kärna ur och skär dem i skivor ner i en låg form

    3. Lägg på nästan tinade björnbär. Strö över potatismjöl och socker och skaka lite på formen så att allt blandar sig.

    4. Rulla ut ca 1/3 av degen till en fingertjock rulle. Tryck fast den runt formens kant. Kavla ut resten av degen till ett lock.
    Fukta degkanten och tryck fast locket. Skär några hack i degen så ångan kan avgå. Garnera med ev överbliven deg.

    5. Pensla med mjölk och strö över lite socker.

    6. Grädda i 225° ugnsvärme i mitten av ugnen ca 25 min.

    Servera pajen ljum med grädde, vaniljsås eller glass.

  • AnnaK

    Björnbärspaj med saffranssås, 4-6 portioner

    Pajdeg:
    2 1/2 dl vetemjöl
    2 msk socker
    100 g smör (el. margarin)
    1 msk vatten

    Fyllning:
    150 g björnbär

    Sås:
    4 äggulor
    1/2 dl socker
    1 dl sött vitt vin
    1/2 krm saffran

    Hacka ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, som får vila svalt. Kavla eller platta ut degen och klä en pajform med degen, ca 25 cm i diameter. Färst en folieremsa runt kanten och nagga botten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter i 200 grader. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt de sjuda under kraftig vispning (använd trävisp i aluminiumkastrull) till en pösig tjock sås. Häll fyllningen i pajskalet. Häll såsen över bären och gratinera mitt i ugnen ca 3-5 minuter i 250 grader, eller tills ytan har fått fin färg.

  • Misa79

    tack
    de recepten lät ju också jättegoda
    måste nog prova allihopa
    tur att det växer mycket björnbär i trädgården :)

Svar på tråden Björnbärspaj