Björnbärspaj
Har plockat en massa björnbär och tänkte göra paj på dem. Är det någon som har förslag på vilken sorst paj som passar bäst med björnbär.
Har plockat en massa björnbär och tänkte göra paj på dem. Är det någon som har förslag på vilken sorst paj som passar bäst med björnbär.
www.tasteline.com/default.ns&intChannelID=&lngRID=7817&tlfo=0
tack, den lät god
har du provat??
Japp, det har jag o den blev mums!!! *ler*
ok då blir det björnbärs och limepaj ikväll :)
Ja, hoppas att ni gillar den ni med!
Ta lite vaniljvisp eller grädde eller vanijglass till!
Björnbärspaj
4-6 portioner
Ingredienser
125 g mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krsm salt
1 krm bakpulver
5 dl björnbär
1 msk potatismjöl
Arbetsbeskrivning
Sätt ugnen på 225 grader. Smält mjölkfritt margarin. Blanda samtliga torra ingredienser och rör ned margarinet. Rör ihop.
Tryck ut degen i en pajform. Häll på bären och sockra lätt om det behövs. Häll över 1 msk potatismjöl.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och servera med antingen vaniljglass eller vaniljsås.
Äppel- och björnbärspaj (Blackberry and apple pie)
4 - 5 portioner
Ingredienser
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 syrliga äpplen
1 paket djupfrysta björnbär (225 g)
1 msk potatismjöl
ca 1/2 dl socker
Gör så här
1. Gör först pajdegen. Mät upp mjölet och finfördela margarinet i mjölet med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Lägg den svalt.
2. Skala äpplena. Skär dem i klyftor, kärna ur och skär dem i skivor ner i en låg form
3. Lägg på nästan tinade björnbär. Strö över potatismjöl och socker och skaka lite på formen så att allt blandar sig.
4. Rulla ut ca 1/3 av degen till en fingertjock rulle. Tryck fast den runt formens kant. Kavla ut resten av degen till ett lock.
Fukta degkanten och tryck fast locket. Skär några hack i degen så ångan kan avgå. Garnera med ev överbliven deg.
5. Pensla med mjölk och strö över lite socker.
6. Grädda i 225° ugnsvärme i mitten av ugnen ca 25 min.
Servera pajen ljum med grädde, vaniljsås eller glass.
Björnbärspaj med saffranssås, 4-6 portioner
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör (el. margarin)
1 msk vatten
Fyllning:
150 g björnbär
Sås:
4 äggulor
1/2 dl socker
1 dl sött vitt vin
1/2 krm saffran
Hacka ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, som får vila svalt. Kavla eller platta ut degen och klä en pajform med degen, ca 25 cm i diameter. Färst en folieremsa runt kanten och nagga botten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter i 200 grader. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt de sjuda under kraftig vispning (använd trävisp i aluminiumkastrull) till en pösig tjock sås. Häll fyllningen i pajskalet. Häll såsen över bären och gratinera mitt i ugnen ca 3-5 minuter i 250 grader, eller tills ytan har fått fin färg.
tack
de recepten lät ju också jättegoda
måste nog prova allihopa
tur att det växer mycket björnbär i trädgården :)