• skogsblomma

    Är Boursin en färskost och ok att äta?

    Är det ofarligt att äta den mjuka vitlöksosten Boursin? Jag tror att det är en färskost och färskostar är väl ok eller...?

  • Svar på tråden Är Boursin en färskost och ok att äta?
  • soraya

    Jag säger ja på båda:
    a) det är en färskost
    och
    b) färskost är ok

  • Ronsa

    Man ska kunna äta alla som är pastöriserade har jag hört. opastöriserat är inge bra för mycket bakterier m,m..

  • Lola Jämtland
    Ronsa skrev 2006-09-17 17:13:33 följande:
    Man ska kunna äta alla som är pastöriserade har jag hört. opastöriserat är inge bra för mycket bakterier m,m..
    Nej. Stämmer inte.

    www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx

    Kopierat från ovan länk:

    "Även ostar av samma typ som helt är framställda av pastöriserad mjölk kan innehålla listeriabakterier."
    //Tama fåglar har en längtan, vilda flyger
  • Lola Jämtland

    Ostarna som det står om är alltså mognadslagrade dessertostar.
    Men hursomhelst så går det inte att säga att pastöriserat är = ok när det gäller alla ostar.


    //Tama fåglar har en längtan, vilda flyger
  • Börnen

    Lola: nej, det är lite fel. Texten du hämtat på syfta tillbaka på mjuka/halvmjuka mognadslagrade dessertostar.

    Detta innebär att alla vanliga färskostar av pastöriserad mjölk (typ Philadelphia, Cantadou osv) är ok. Men däremot inte mögelostar etc även om de är gjorda på pastöriserad mjölk (t.ex. Brie).


    Börnen v. 32
  • Lola Jämtland
    Börnen skrev 2006-09-17 17:20:55 följande:
    Lola: nej, det är lite fel. Texten du hämtat på syfta tillbaka på mjuka/halvmjuka mognadslagrade dessertostar.Detta innebär att alla vanliga färskostar av pastöriserad mjölk (typ Philadelphia, Cantadou osv) är ok. Men däremot inte mögelostar etc även om de är gjorda på pastöriserad mjölk (t.ex. Brie).Börnen v. 32
    Jag klipper in hela stycket där jag hämtat textraden:

    "Listeria har påvisats i mjuka/halvmjuka mognadslagrade dessertostar som tillverkats av opastöriserad mjölk eller som tillförts en liten mängd opastöriserad mjölk vid tillverkningen. Även ostar av samma typ som helt är framställda av pastöriserad mjölk kan innehålla listeriabakterier. Dessa har då smittat osten vid hanteringen. I praktiken innebär detta att gravida bör avstå från alla vit- och grönmögelostar samt kittostar - säljs oftast över disk, fråga om du är osäker - och kanske speciellt sådana som man har köpt under resor i små butiker, vid torghandel eller direkt av tillverkaren i sydligare länder."

    Det jag ville påpeka var att pastöriserat inte alltid innebär att det är ok. Det finns alltså undantag.
    //Tama fåglar har en längtan, vilda flyger
Svar på tråden Är Boursin en färskost och ok att äta?