Har rensat i källaren idag så här kommer receptet:
150 gr smör
5 dl socker
2 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1 msk bikarbonat
1,7 liter vetemjöl
Smält smöret i en kastrull. Rör samman, smör, socker, sirap och vatten. Tillsätt kryddor och bikarbonaten. Arbeta in mjölet, häll sedan ut degen på bakbordet och knåda tills den känns smidig, det vill säga tills den känns lätt att arbeta med. Låt degen vila över natten i kylskåpet.
Grädda i ca 250 grader när de har blivit lagom bruna så är de klara svårt att säga exakt tid då olika stora bitar tar olika lång tid. Ett tips är att försöka grädda lika stora bitar tillsammans. Om man gräddar små och stora tillsammans är det lätt att de stora inte blir klara, eller så blir de små brända.
Ett tips när du ska skära ut delar är att när du kavlat ut degen lägga den på bakplåtspapper och sen skära, dra sedan över bakplåtspappret på plåten försiktigt då slipper man att bitarna blir sneda. När man sedan ska sätta ihop huset så är det bra att ha ett rivjärn som man kan hyvla lite försiktigt med om någon bit inte passar så bra..
Lycka till!