Brödrecept utan margarin?
Åh.. har inget smör hemma, men visst borde det finnas brödrecept utan fett i? Kan man byta ut det mot något annat, typ.. mjölk? Nej.. kanske inte.. Men lite recept skulle inte sitta fel!
Åh.. har inget smör hemma, men visst borde det finnas brödrecept utan fett i? Kan man byta ut det mot något annat, typ.. mjölk? Nej.. kanske inte.. Men lite recept skulle inte sitta fel!
du kan byta ut margarinet mot olja.. går alldeles utmärkt! det gör jag i vissa recept.
Vilken sorts bröd vill du baka?
Åh.. har ingen olja heller.. hittade "slarvbullar" på tasteline? Vatten, havregryn, mjöl, salt, jäst.. hm.. får ha mkt pålägg på dom. men kanske blir gott.
Det här är jättegott! Förutsätter dock att man har kikärtor eller något av alternativen hemma....
Kikärtsbröd (12 småbröd eller 2 limpor)
250 g avrunna och skjöljda linser, kikärtor eller sojabönor
ca 4 1/2 dl vatten
50 g torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
Mixa bönorna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt retsen av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
Värm degvätskan till 42 grader, häll jästen i en bunke och häll vätskan över och blanda.
Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i 30 min.
Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i 2 delaroch rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 min.
Grädda bröden i ca 15 min, 225 grader, mitt i ugnen.
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 25 min.
Har du olja så kan du byta ut 100 gr margarin=1dl olja
Musli: helst en limpa eller småbröd. tror jag har hittat ett bra recept nu.. kanske nåt sånt här: 2,5 dl
vatten
grahamsmjöl
jäst
salt
ljus sirap
vetemjöl
Ja, så får det bli! Fanns ju ganska många recept faktiskt.. trodde inte det?
Jag ska köpa olja, har aldrig det hemma.. men det är ju bra att ha bägge och när det ena tagit slut!
Tack melim! Får se om jag gör det.. vet inte om jag gillar kikärtor så mkt men kanske i brödform?
Jodå, det finns en hel del bröd utan margarin... Sen finns det en flock utan jäst också där man har bikarbonat istället och t.ex. filmjölk... Så det finns att välja på om man vet vad man har hemma! Lycka till med brödet!
Har du bregott el liknande hemma? Klutta i lita sånt isåfall. Du behöver inte ta lika mycket som i receptet. Fettet är inte nödvändigt men gör att brödet får en bättre struktur och blir lättare att baka ut, å så blir det godare smak, fett är ju smakbärare...
I min hemkunskaps finns ett jättegott bröd och det går så snabbt.
5dl fingervarmt vatten
1pkt jäst
1/2 dl sirap
1tsk salt
7dl rågsikt
7dl vetemjöl
smula ner jästen i vattnet och rör ut.. tillsätt allt annat. arbeta snabbt ihop en deg (max 3 min i hushållsmaskin) Ta upp degen på mjölat bord.. dela i 2 bitar forma 2 limpor.
sätt in i KALL ugn på nedersta falsen sätt ugnen på 225 grader låt limporna gräddas i 30 min..
ta ut dem och lägg på galler,, vill man ha mjuk skorpa rullar man i bröden i bakduk.
OBS... bröden ska alltså inte jäsa. Snabbt och gott bröd
Anime: Upptäckte det idag att det smakar ju faktiskt limpa UTAN smör också! Blev som delikatesslimpa samma dag men formfranska idag! Superbra. Till å med sambon gillade det och han är verkligen kräsen.. gillar inte en massa konstigt bröd utan enbart delilimpa man köper...
men han rynkade på näsan när han skulle provsmaka.. sa sen: mm...? MMM!! MERA SÅNT!
beckisen: tacktacktack!! Älskar när det går fort! Slängde in gårdagens i en form så då slapp man utbaket. Nu kan jag baka bröd OFTA.
Det jag gjorde är samma ingredienser som det du skrev. Ska testa det och se om det blir lika!