• brokig

    Vad göra av rödbetor?

    Jag har just fått 1 kg rödbetor av en god vän. De är färska och ekologiska och håller säkerligen ingen längre tid. Vad ska jag göra av dem? Ni som har goda tips får gärna droppa dem här i tråden för jag är en total nybörjare inom området.

  • Svar på tråden Vad göra av rödbetor?
  • AnnaK

    Potatis och rödbetor i ugn
    6 port
    12 medelstora potatisar
    3 medelstora färska rödbetor
    1 stor lök
    riven pepparrot
    salt
    svartpeppar
    olja
    Skala potatisen och rödbetorna, skär dem i halvor och sedan i bitar tvärsöver. Skala löken och skär den i stora bitar. Blanda potatis, rödbeta och lök med ½ dl matolja. Salta och peppra. Häll allting i en ugnsform, grädda i ugnen på 250 grader i ca 30 min.
    Rör om ibland. Ta ut och riv över lite färsk pepparrot. Servera.

  • AnnaK

    Rostade rödbetor med ostkräm

    Ingredienser
    4 port
    500 g färska rödbetor
    Ostkräm:
    200 g Keso mini, cottage cheese
    1 dl riven Kvibille ädel
    1 litet moget päron
    4 italienska brödpinnar
    Gör så här
    Sätt ugnen på 225º. Skala rödbetorna. Skär dem i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 20-30 min. Blanda cottage cheese och ost. Kärna ur päronet och skär det i mindre bitar. Blanda päron och cottage cheese. Fördela rödbetor och ostkräm på 4 assietter. Servera brödpinnarna till.

  • AnnaK

    Getostgratinerade rödbetor
    Inlagd av: Susanne Inlagd: 2004-08-29
    Ingredienser
    3 rödbetor
    1 getost ca 50 g
    1/2 påse pinjenötter
    honung
    ruccolasallad
    spenat
    olivolja
    balsamvinäger

    Tillagning
    Koka rödbetorna tills de är mjuka. Skala och skiva och placera rödbetorna i två portioner i en ungsfast form. Skär osten i två delar och lägg ovanpå rödbetorna. Ringla lite honung över. Ställ in i ugnen (225 grader och grillfunktion) tills osten är gyllenbrun. Rosta pinjenötterna i en stekpanna. Blanda ruccola och spenat och lägg upp på ett fat. Ringla över olivolja och balsamvinäger. När betorna och osten är klar, lägg upp bredvid salladen och sprid ut pinjenötterna över hela rätten.

  • AnnaK

    Rödbetor
    1 dl persilja grovhackad, ekologisk
    2 msk rosmarin finhackad, ekologisk
    1 msk gourmetsalt

    Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Låt svalna, skala och klyfta. Värm rödbetorna i olivolja och smaka av med örter och gourmetsalt.

  • AnnaK

    Citronmarinerade rödbetor
    4 portioner

    Ingredienser
    ca 500 g rödbetor, kokta späda

    Marinad:
    2 msk citronsaft
    1 msk olja
    1 msk vatten
    ½ tsk socker
    3/4 tsk salt
    2-3 msk gul lök, finhackad

    Tillagning
    Skiva de nykokta varma rödbetorna. Blanda marinaden. Häll den över rödbetorna och låt dem stå kallt någon timme. Är godast nylagade.

    Servera till stekt kött eller korv eller rökt fisk

  • AnnaK

    Kokta rödbetor i kanel och apelsin

    Ingredienser 12 port.:

    6 stora rödbetor
    4 kanelstänger
    5 hela nejlikor
    1 apelsin
    1 1/4 dl ättiksprit
    1 1/2 dl socker
    Så här gör du:
    Borsta rödbetorna, lägg dem i en kastrull och täck nätt och jämnt med lättsaltat vatten. Koka i ca 30 min med kanel, nejlikor och den oskalade tvättade apelsinen i klyftor. Sila av spadet och spara 5 dl. Spara kanelstängerna för dekor. Spola rödbetorna i kallt vatten, skala dem och skär i klyftor. Koka upp spadet och lägg i resterande ingredienser och låt det få ett snabbt uppkok. Tillsätt rödbetorna och låt svalna.

  • AnnaK

    Rödbetor med wasabi

    Ingredienser 4 port.:

    1 kilo små, färska rödbetor
    2 dl crème fraiche
    1/2 tsk salt
    1-2 tsk wasabipasta
    2 msk grovhackad gräslök
    Så här gör du:
    Koka rödbetorna med skalet på tills de är mjuka, 20-30 minuter. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalen. Lägg tillbaka i grytan och rör ner crème fraiche. Krydda med salt, wasabi och gräslök. Låt koka upp. Servera med ris.

  • Nyfiken gul
    Borsjtj - rysk rödbetssoppa



    7 st         rödbetor


    2 st

    gul lök(ar)250 g

    vitkål0,5 kg

    lammbog2 st

    lagerblad6 msk

    gräddfil3 st

    köttbuljongtärning(ar)2,5 msk

    margarin2 st

    morötter1 kruka(or)

    persilja

    salt och peppar1 krm

    svartpeppar1,5 l

    vatten1 msk

    vinäger

    Tillagning:

    1. Lägg undan en rödbeta till sista momentet av receptet. Skala och skär övriga grönsaker inklusive vitkålen i grova strimlor, gärna med hjälp av matberedare.

    2. Fräs alla grönsaker i en rymlig gryta tills de får färg i lite olja, vilket ger en mustigare buljong med fin färg.

    3. Tärna lammbringan i grytbitar och bryn köttet (samt ben om det medföljer) i lite smör separat i en gryta eller stekpanna och lägg sedan ner det tillsammans med grönsakerna.

    4. Tillsätt vatten, buljong och kryddor och låt koka upp. Avlägsna gärna det skum som flyter upp på ytan.

    5. Låt soppan koka i minst 40 minuter, gärna längre. Skala och riv den sista rödbetan och tillsätt den mot slutet, för en mer intensiv röd färg. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

    Servera med en klick gräddfil och klippt persilja. Klassiska ryska tillbehör är smetana och piroger. Smetana är syrad grädde, vilket kan vara lite svårt att få tag på i Sverige. Ett alternativ kan vara att låta kefir rinna av några timmar i kaffefilter.
  • AnnaK

    Inlagda rödbetor - recept på inlagda rödbetor för pyttipannaälskare
    2 kg rödbetor
    3 dl ättiksprit, 12%
    1 liter vatten
    4 dl socker
    1 tsk hel vitpeppar
    Skär av blast och skölj betorna. Koka i små rödbetor i cirka 20 minuter. Större kokas längre upp mot 50 minuter. Testa med provsticka. Skölj dem i kallt vatten och skala dem med händerna. Blanda och koka upp ättika, vatten, socker och vitpeppar. Små betor kan läggas hela i glasburkar medan större betor skivas grovt. Täck med den heta lagen och sätt på lock.

Svar på tråden Vad göra av rödbetor?