Borsjtj - rysk rödbetssoppa
7 st rödbetor

2 st

gul lök(ar)250 g

vitkål0,5 kg

lammbog2 st

lagerblad6 msk

gräddfil3 st

köttbuljongtärning(ar)2,5 msk

margarin2 st

morötter1 kruka(or)

persilja

salt och peppar1 krm

svartpeppar1,5 l

vatten1 msk

vinäger
Tillagning:
1. Lägg undan en rödbeta till sista momentet av receptet. Skala och skär övriga grönsaker inklusive vitkålen i grova strimlor, gärna med hjälp av matberedare.
2. Fräs alla grönsaker i en rymlig gryta tills de får färg i lite olja, vilket ger en mustigare buljong med fin färg.
3. Tärna lammbringan i grytbitar och bryn köttet (samt ben om det medföljer) i lite smör separat i en gryta eller stekpanna och lägg sedan ner det tillsammans med grönsakerna.
4. Tillsätt vatten, buljong och kryddor och låt koka upp. Avlägsna gärna det skum som flyter upp på ytan.
5. Låt soppan koka i minst 40 minuter, gärna längre. Skala och riv den sista rödbetan och tillsätt den mot slutet, för en mer intensiv röd färg. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Servera med en klick gräddfil och klippt persilja. Klassiska ryska tillbehör är smetana och piroger. Smetana är syrad grädde, vilket kan vara lite svårt att få tag på i Sverige. Ett alternativ kan vara att låta kefir rinna av några timmar i kaffefilter.