Landskapsmat till jul?
Här i Värmland är det viktigt med "Värmlans kôrv" (Äv. kallat "Jolappelkôrv") till jul.
Vad är speciellt från ditt landskap???
Här i Värmland är det viktigt med "Värmlans kôrv" (Äv. kallat "Jolappelkôrv") till jul.
Vad är speciellt från ditt landskap???
Jag som kommer från Ångermanland och har en mamma som kommer från Jämtland....kan berätta att det verkar vara helt från familj till familj, det där med maten. En del av mina grannar pratar om mat jag aldrig hört talas om.....medan en del rätter som jag finner som självklara, har de aldrig hört talas om.
Jag vill allafall ha sötost och kalvdans på julbordet, sedan om det är lokalt just här...det vet jag inte.
sötost och kalvdans??? Vad är det?
Dalarna. Tult. Tunnbröd som du bakar på häll i vedeldad ugn. Underbart gott.
Det är två rätter som jag ätit i Jämtland, Närke, Dalarna, Skåne och Stockholm...så jag vet inte om det är särskilt lokalt....men det är två mjölkrätter allafall.
Kalvdans kallas också ugnsost
Jag vet inte om det är så jätteovanligt, men min mamma och hennes sida av släkten kommer från Halland, och vi/dom har alltid stekt grönkål. Jag tror det kommer därifrån.
knaasen:
Är det något speciellt tunnbröd eller?
Allt tunnbröd är väl gräddat i ugn?
Halland: Grönkål såklart, men den är stuvad och så har man i sirap till jul för den där söta julsmaken.
Annars inga konstigheter i Halland...
Mini78:
Inga konstigheter i Halland?
Grönkål och sirap??
Hm.....låter ....intressant....eller ....hur jag nu ska uttrycka mig...
hemma i lappland hade vi ofta surkål på julbordet. Det är vanlig vitkål som kokas med ättika, socker, kryddor... och får stå och puttra i flera timmar. Fast min mor har berättat att det receptet kommer från en norsk släkting.
Kåldolmar brukar min moster alltid göra
Juniphé: Det låter som brunkålen (vitkål och rödkål) som min pappa gör varje jul. Han är från Skåne och det är tydligen lite speciellt därifrån.
Juniphé:
Men...det där har jag ätit i Berlin.....världen är bra liten.
Surkål är syrad vitkål!
Brunkål är brynt vitkål!
Rödkål görs på rödkål, hur vet jag faktiskt inte
Grönkål är grönkål *ler* Ser mer ut som krusig sallad, krymper liksom spenat vid tillagning. Hackas och kokas länge i grädde på det hallänska julbordet.
Som skåning tycker jag att man lika gärna kan skippa resten också om det inte finns brunkål på julbordet!
Juniphé, ditt recept låter som brunkål. Är det brunt till färgen?
Nej, det är guldgult... det är inte brunkål, det heter surkål. Jag har även ätit det tillsammans med fläskkotlett och potatis på en restaurang i Narvik (Norge).
Det kokas bara... bryns inte.
Det är alltså ett norskt recept från min morfars bror i Norge.
Tror att det finns många olika varianter på surkål. Ni tänker nog på "Saurkraut" (?stavning?)
Receptet är samma som brunkål, fast annat tillagningssätt. Spännande. LÅter jättegott! Hävdar fortfarane att surkål (även om då det finns lokla varianter *ler*) är syrad kål.
"min" surkål är också syrad... även om den kokas Så visst har du rätt...
Jennie Brunflo:
Jag sa ju ANNARS inga konstigheter... *skrattar* Du är välkommen hem till mig för att smaka... hihi