Palt recept önskas
Jag är så sugen på palt men det finns ju många sätt att göra det på.
Ni får gärna dela med er av era palt recept.
Jag är så sugen på palt men det finns ju många sätt att göra det på.
Ni får gärna dela med er av era palt recept.
Ja palt är ju super gott.Så här gör jag iallafall.
Råriver så mycket potatis jag behöver(rund potatis)
Saltar med finsalt.
Tillsätter vetemjöl så att smetsen blir fast,kan behöva mer mjöl när jag ser hur den går att forma.
Maler rimmat sidfläsk.
Kokar upp vatten o salt i en stor paltgryta.
Blöter händerna i vatten för varje palt som ska formas,
går ju med mjöl också men det har jag aldrig provat.
Mäter upp med en matsked i handen hur mycket smet jag vill ha
trycker dit en klick med fläsk o formar den till en rund boll
o sen ner i det kokande vattnet.
Låter dom sen koka i en timme ungefär.
Serverar med smör o lingonsylt.
Hoppas du förstår det jag skrivit annars får du väl säga till.
Lycka till!!!!!!!!
MMmmm vad gott! Men bara vetemjöl???
Man kan sätta till rågmjöl oxå om man vill.Det gör jag iallafall
Nej man kan sätta i lite grahamsmjöl också om man vill det gör min mamma,men jag vill ha så äkta pitepalt man kan komma.
Gammal Pitebo... men sätter nog i lite grahamsmjöl eller råg ändå
Åh, nu blev jag toksugen på palt. Men sist jag gjorde det här nere i söder vart jag mobbad på jobbet när jag hade med palt i lunchlådan...
Jag gjorde det igar..blev jättegott
Idispidis; förlåt men jag kan inte låta bli
Bjud dom på palt/dom blir omvända
Haha, jag får oxå många konstiga blickar på mina osmakliga gråa bitar i matlådan här nere... "Å jävlar va smööör du taar!!!" Är en annan vanlig kommentar...Visst är det kul?
Egentligen ska det ju vara kornmjöl i äkta palt, men det har jag aldrig. Jag brukar ta vetemjöl. I övrigt är mitt recept väldigt likt det som jrf besrkiver. Mums!
Mmmmm, visst är palt gott?!
Hemma har vi alltid ätit med smör och sirap som man rör i hop. Onyttigt?! JA. Gott?! JA
Stekt palt (dagen efter) är ju sååå gott med lingonsylt! Då skulle de få mobba mig bäst de ville på jobbet
Kan ju lägga till att som mamma gör det så är det riven potatis och vetemjöl. Sedan formar hon hyfsat stora klumpar som kokas. Till det serverar vi sky, stekt fläsk och smör. Inget fläsk i palten alltså
Hemma hos mamma utanför Gällivare gör vi palten som följer:
Massor med skalad potatis + 3-4 kalla kokta potatisar
(Rives eller males i köttkvarn)
1 stor gul lök
(Rives eller males i köttkvarn)
Salt
(ca 1 msk)
Vetemjöl/Dinkelmjöl
(blandas med potatisen och löken tills konsistensen är såpass tjock att paltsmeten inte rinner mellan fingrarna... men inte heller för hård så att man kan rulla bollar som behåller formen)
Rimmat sidfläsk i tärningar
Lägg paltsmet i handen, lite sidfläsk i mitten, vik uppkanterna och forma till en lös boll. Lägg genast ner i kokande saltvatten (Mycket salt ska det vara!) med hjälp av träslev. Låt sleven sakta föras till botten och där låter du palten försiktigt rulla av.
Rör ej om i vattnet... palten är ömtålig.
Serveras med stekt sidfläsk, äkta smör (kallt) samt lingonsylt.
MUMS!!!
ett litet tips är att krama ut mesta av vattnet ur den rivna potatisen först, för annars får man tillsätta så mycket mjöl så paltarna lätt får en "stampig" konstistens.
Äter ni inte blodpalt? Det är gotta-mums...
jag gillar paltbröd och fl´äsl med vitsås! Inte samma sak ju!
Men gott!
följer receptet bak på kornmjöls förpackningen fast vi steker sidfäsket först innan vi fyller palten. (så gör min far å jag iallafall, å hans mor osv)
fast degen skall vara fortfarande lite kladdig för att om den blir för hård så blir palten så.. (hittar inte rätt ord, inte riktigt seg men de är nog de bästa jag kan komma på).
River potatis, tillsätter salt, ägg och mjöl i smeten.
Steker tärnat bogfläsk och hackad lök, sätter lite grann i varje palt.
Kokar ca 20 -30 min
Voila!