• Villhabääbis

    recept på godis tack=)

    önskar recept på godis nyttigt som onyttigt , massor med olika så länge det inte är jordnötter i så är alla recept välkommna tack på förhand

  • Svar på tråden recept på godis tack=)
  • teja

    Rischoklad på mitt sätt:

    smällt blockchoklad och blanda i rispuffar ,klicka ut på ett smörpapper låt stelna.
    dom blir goda, men lite hårda

  • Jennie Brunflo

    Chokladkola

    4 dl mjölk
    2 dl grädde
    2½ dl strösocker
    200 gr glukos
    40 gr smör
    60 gr mörk choklad

    Hacka choklad och lägg alla ingredienser i en rymlig kastrull. Koka till smeten är 118 grader. ( Eller till kulprov.) Häll upp i smörad form och låt stelna. Skär i bitar och slå in i smörpapper.

    Brända mandlar

    250 gram mandel
    250 gram strösocker
    ¾ dl vatten

    Lägg allt i stekpannan. Ställ på högsta värmen.
    Värm till massan bubblar och rör under tiden.
    Sänk värmen till vattnet förångas och sockret börjar bli
    till kristaller.
    Sockret ska sedan smälta delvis så det lägger sig i klumpar runt mandlarna.
    RÖR HELA TIDEN!

    När det blivit klumpar häll ut på bakplåtspapper så de ligger en och en och låt sedan svalna.

    Chokladkola II

    100gr smör
    3 msk kakao
    3½ dl socker
    1 msk vaniljsocker
    1 dl sirap
    2 dl grädde

    Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll ner resten och rör om väl. Koka utan lock på svag värme, men det måste koka. Kolan är klar vid kulprov.

    Limekola

    100gr smör
    2 dl grädde
    3 dl socker
    1 dl ljus sirap
    1 tsk vaniljsocker
    rivet skal från 2 limefrukter

    Smält smöret i en kastrull. Häll i allt utom limen. Rör väl. Koka utan lock. 15 minuter om du har en smal kastrull, 30 minuter om du har en vid kastrull. (eller till kulprov)
    Häll ner limen och koka 2 minuter.

    Marknadsgodis

    6 dl mjöl
    5 dl socker
    4 dl florsocker
    1 dl kakao
    125 gr kokosfett
    1,75 dl vatten
    100 gr margarin

    Blanda socker, vatten, koksfett och margarin i en kastrull och värm till allt är smält. Blanda det andra i en bunke och häll sedan över sockerlagen. Blanda väl och häll i lite långpanna. Låt stelna svalt och skär i bitar.

    Matildas fudge

    1 dl sirap
    3 dl socker
    2 dl grädde
    3 msk kakao
    1 msk vaniljsocker
    2 msk smör

    Häll allt utom smör och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka till kulprov. Häll ner vaniljsocker och smör.
    Ta plattan från värmen och rör om häftigt. Häll ut smeten på bakplåtspapper.

    Ett supergott recept på hemmagjord mjölkchokladkola:

    1 dl socker
    1 dl sirap
    1 dl grädde
    1 msk kakao
    1 krm ättikssprit
    8 bitar mjölkchoklad
    3/4 dl hackade hasselnötter

    * Blanda ihop alla ingredienser utom mjölkchokladen och hasselnötterna i en tjockbottnad gryta, koka tills du kan göra kulprovet. Kulan ska vara ganska mjuk.
    * Rör i nötter och mjölkchoklad
    * Häll i smord form ca 20*20 cm
    * Ställ att svalna i kylskåp och skär sedan i bitar
    * Vik ev. in dom i smörpapper
    * Förvaras svalt

    Mormors fudge

    3 dl socker
    3 msk smör
    2 dl grädde
    1 msk vaniljsocker
    2 msk kakao

    Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och koka till kulprov.

    Äppelmarmeladgodis

    3 kg äpplen
    2 dl äppelcider

    5 dl socker / liter puré

    Skölj och dela äpplena till mindre bitar och lägg dom i en stor kastrull. Häll i äppelcidern och koka under lock en bra stund tills allt blivit mosig, hjälp till med en träsked.
    Passera moset genom en sil, mät upp hur mycket det blev och tillsätt rätt mängd socker.

    Koka massan till den blir riktigt tjock en aning mörk. Häll en klick på ett tefat och ställ i kylen någon minut. Blev det stelt är det klart...annars fortsätter du kokandet.
    Täck en form med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt i den. Låt den stelna. Skär i små kuber och rulla i strösocker. Mums! Eller skippa strösockret och ät kuberna på en ostbricka.

  • Splach

    åå marknadsgodis är jätte gott, du vet sådana där, öhm vad kallar folk dom, nogat godis?

    6.5 dl mjöl
    4 dl florsocker
    1dl kako

    Blanda ihop detta i en skål

    koka sedan
    120g kokosfett
    5dl socker
    1 1/4 dl vatten

    Sedan rör du fort ihop alls, för det stelnar fort, så rör ihop allt fort och ha ut det i en långpanna, låt svalan och skär i bitar, sedan är det bara o äta

  • Splach
    jennie brunflo har varit med förrFlört
  • Villhabääbis

    jennie. hur vet man rätt mängd socker? Passera moset genom en sil, mät upp hur mycket det blev och tillsätt rätt mängd socker.?

Svar på tråden recept på godis tack=)