• Ankissen

    Tårta för diabetiker

    Jag ska ordna kalas i morgon och på kalaset ska det finnas en tårta! Problemet är bara att min mor har fått diabetes och det vore ju skoj om hon kunde äta den med. Finns det någon där ute som har ett bra, inte alltför avancerat, recept?

  • Svar på tråden Tårta för diabetiker
  • RosaMonster

    Botten:
    100g hasselnötter
    1 1/2dl (150ml) sötningsmedel
    4 äggvitor

    Äggkrämen:
    4 äggulor
    50g smör (helst osaltat)
    1/2dl (50ml) sötningsmedel
    2dl (200ml) grädde
    1/2 - 1 tsk vaniljsocker

    Dekoration:
    2dl vispgrädde
    rostade hasselnötter

    Gör så här:
    -------------------------------------------------------------------------------------------
    Värm ugnen till 200 grader och klä en bakform med bakplåtspapper

    Mal nötterna och blanda dem med sötningsmedlet.
    vispa äggvitorna tills dem är styva. blanda ner nötterna och sötningsmedlet.
    Häll i bakformen och baka i ugnen i 15-20 minuter
    låt svalna på galler och ta av bakplåtspappret

    Blanda smör, ägg och grädde i en panna på spisen på låg värme tills krämen tjocknat. Vispa hela tiden, krämen bränns lätt vid!
    Ta av från värmen och fortsätt vispa tills krämen kallnat. Blanda i vaniljsockret och sötningsmedlet.
    Bre över kakan och ställ kakan kallt.

    Garnerna med vispgrädde och nötter innan serveringen.

  • RosaMonster

    men jag har inte testat den själv...

  • AnnaK

    Apelsin- och chokladrulltårta

    --------------------------------------------------------------------------------

    14 bitar

    3 ägg
    1 dl strösocker eller
    motsvarande mängd sötningsmedel
    2 msk potatismjöl
    2 msk vetemjöl
    2 msk kakao
    1 tsk bakpulver
    0,5 tsk vaniljsocker
    1 msk vatten

    Fyllning
    1 apelsin
    2,5 dl lättmjölk
    1 äggula
    2 msk potatismjöl

    1.Sätt ugnen på 250 grader. Skilj äggulor och -vitor. Vispa vitorna så hårt att bunken kan vändas upp och ner utan att något rinner ut.

    2.Vänd ner sockret i äggvitesmeten. Blanda i gulorna och vispa försiktigt.

    3.Tillsätt potatismjöl, vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och vatten. Rör till en jämn smet.

    4.Bred ut smeten i en form klädd med bakpapper och grädda mitt i ugnen ca 5 min tills kakan känns klar.

    5.Vänd kakan upp och ner på bakpapper. Pensla ev med lite vatten för att den ska släppa pappret.

    6.Tvätta apelsinen, riv av det orange på skalet och pressa ur saften. Häll skal och saft i en rostfri kastrull.

    7.Tillsätt övriga ingredienser till fyllning. Vispa hela tiden. Sjud på medelstark värme under fortsatt vispning tills krämen tjocknat. Tag genast kastrullen från värmen. Låt fyllningen svalna.

    8.Bred fyllningen på rulltårtan och rulla samman från långsidan.

  • AnnaK

    sockersnål tårta

    --------------------------------------------------------------------------------

    100 gr.mald mandel,100 gr. sötningsmedel(godas med vanligt socker),3 äggvitor.Garnering:Dubbel portion kok marsan,Valfri frukt eller bär lightsaft,gelatinpulver el.blad.1.Vispa vitorna hårt.Blanda i socker och mandel.Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.Låt svalna. 2.Tillred marsanen enligt förpackningen,söta efter smak.Bred krämen över tårtbottnen.Täck därefter med valfria frukter och /eller bär.Använd valfri lightsaft,späd endast med hälften an vattnet som står på flaskan.Saften ska vara stark.Använd 2-3 dl. färdig blandad saft och gör gele efter förpackningen.Skeda gelee't över frukten,ställ kallt att stelna.

  • AnnaK

    sockerfri schwartzwaldbakelse

    --------------------------------------------------------------------------------

    2 dl.hasselnötter,2msk potatismjöl,2msk strösuketter c,4 äggvitor.Mal nötterna och blanda dem med mjölet och sötningsmedlet.Vispa vitorna till hårt skum och blanda dom med hasselblandningen.Smörj en plattlagg och sikta vetemjöl över.Fördela och bred ur hälften av smeten i rundlarna.Grädda i 200 grader i 10 minuter.Lossa kakorna och låt dom svalna på galler.Grädda nästa lagg.Lägg samman kakorna två &två med grädde emellan och spritsa gärna grädden -det ser trevligt ut. sikta kakao över bakelserna.Om det blir kakor över går dom bra att frysa.Tips lägg lite mandariner emellan.

  • AnnaK

    Tårtbotten
    2 ägg
    1,8 dl fruktsocker
    1,3 dl lätt- eller
    minimjölk
    1,5 dl bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    3 dl vetemjöl

    Vispa ihop ägg och fruktsocker. Tillsätt mjölken. Rör samman bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Blanda allt noga. Häll smeten i en smord, bröad tårtform. Grädda i ugn 150° i ca 50 min. Låt kakan svalna under formen. Dela kakan och fyll med mosade bär.

    Gräddersättning
    175 ml lättyoghurt
    125 ml keso
    2 msk kesella
    1/2 tsk citronsaft
    1 1/2 tsk strö Suketter

    Vispa ingredienserna väl i en snabbmixer till dess att konsistensen är jämn och slät. Bred över tårtan. "Grädden" smakar också friskt och gott att servera till frukt och bär.

    Receptet är från www.alltomdiabetes.se/

Svar på tråden Tårta för diabetiker