• Ladyn

    Lätta grönsaksrätter?

    Vi är en helt vanlig "husman"familj, köttfärsås o fiskpinnar liksom Nu vill jag ändra på lite matvanor o behöver då eran hjälp! Vill lära mig lite nya rätter med grönsaker, linser bönor mm! Så ge mig era bästaste lättaste goaste recept TACK!

  • Svar på tråden Lätta grönsaksrätter?
  • Nyfiken gul

    nåt som är oerhört gott är ugnsbakade grönsaker!

    rotselleri
    palsternackor
    morot
     
    skär i lämpliga bitar o lägg i ugnsform - ringla över lite olivolja + salt o peppar

    in i ugnen o baka dom tills dom är lagom mjuka..

    äts till maten istället för potatis/pasta/ris

  • AnnaK

    Grönsakslasagne
    Ingredienser

    4 portioiner
    * 16 lasagne plattor, (behöver ej förkokas)

    Spenatsås:
    * 400 g hackad spenat
    * 1 msk flytande margarin
    * 100 g keso
    * salt, peppar, muskotnöt

    Tomatsås:
    * 2 st hackade gula lökar
    * 1 msk flytande margarin
    * 400-500 g krossad tomat, välj gärna tetraförpackning eller KRAV-märkt
    * 2 pressade vitlöksklyftor
    * salt, peppar, basilika
    * 1 dl svarta oliver
    * 1 dl riven ost max 28%

    Tillagning

    1. Tina spenaten och fräs den lätt i flytande margarin.
    2. Krydda med salt, peppar och riven muskotnöt.
    3. Blanda ner keson.
    4. Fräs hackad lök och vitlök i flytande margarin.
    5. Tillsätt krossad tomat och krydda såsen med salt, peppar och basilika.
    Låt såsen koka ca 10 minuter.
    6. Smörj en form som rymmer 4 lasagneplattor i botten.
    Låt varje varv bestå av 4 lasagneplattor.
    7. Lägg lasagneplattor i botten. Varva med spenatsås och tomatsås.
    Låt det första varvet vara spenatsås och det sista varvet tomatsås.
    Lägg de svarta oliverna överst i det sista varvet med tomatsås.
    Strö över riven ost.
    8. Grädda lasagnen i 200 - 225° i mitten av ugnen ca 20 minuter.

  • AnnaK

    Rotfruktsgratäng
    Ingredienser

    Till 4 portioner behövs:
    * 7-8 potatisar (ca 500 g)
    * 1 liten bit kålrot (ca 100 g)
    * 1 palsternacka (ca 100 g)
    * 2 st morötter
    * 2 st gula lökar
    * 2 dl kaffegrädde eller matlagningsgrädde
    * 2-3 dl grönsaksbuljong
    * 1 tsk salt
    * 2 tsk timjan

    Tillagning

    1. Värm ugnen till 225º.
    2. Skala rotsakerna och skiva dem fint.
    3. Skala och skiva löken.
    4. Varva rotsaker och lök. Börja med rotsaker och sluta med rotsaker.
    5. Strö timjan och salt mellan varven. Häll på kaffegrädde eller matlagningsgrädde och en del av buljongen.
    6. Grädda i 225 grader ca 45 min. Titta efter halva gräddningstiden om du behöver tillsätta mer buljong.

  • AnnaK

    Rotsakswok med korv
    Ingredienser

    Till 4 port behövs:
    400 g mager falukorv, svensk
    200 g rödkål eller vitkål, svensk
    2 morötter, svenska
    1 palsternacka, svensk
    1/2 purjolök, svensk
    2 vinteräpplen, svenska
    1 msk rapsolja, gärna KRAV-märkt
    2 msk soja
    1 msk honung, svensk
    1 tsk örtsalt
    1/2- 3/4 tsk chilipeppar

    Tillagning

    1. Skär korven i stavar. Strimla kålen. Skala och skölj rotfrukterna och purjolöken och skär i tunna strimlor. Kärna ur och strimla äpplena.

    2. Hetta upp en wokpanna. Lägg i vitkål och rotfrukter och fräs ca 4-5 min i oljan.

    3. Tillsätt lök, äpple och korv. Fräs ytterligare 2-3 min.

    4. Tillsätt soja, honung och kryddor och låt allt puttra i 2-3 min. Smaka av.

  • AnnaK

    Het kikärtsgryta
    Ingredienser

    Till 4 portioner behövs:
    * 2,5 dl torkade kikärtor eller 2 burkar konserverade à 400 g
    * 2 st lökar
    * 2 msk rapsolja, gärna KRAV-märkt
    * 1 äpple
    * 1 banan
    * 2 msk sojasås
    * 400-500 g krossad tomat, KRAV-märkt eller tetra förpackning
    * 2 msk tomatpuré
    * 1- 2 klyftor vitlök
    * 1-2 dl vatten
    * 1-2 msk curry
    * 1-2 tsk paprikapulver
    * 1 citron
    * 3-4 dl mild yoghurt

    Tillagning

    1. Fräs den skalade grovhackade löken i lite rapsolja och pudra över curry och paprikapulver. Rör om så att det inte bränner vid.
    2. Lägg i det skivade eller grovhackade äpplet.
    3. Tillsätt de krossade tomaterna med sitt spad. Smaksätt med soja och pressad vitlök. Låt koka under lock ca 25 min.
    4. Häll i de kokta eller konserverade kikärterna och tillsätt den skivade bananen.
    5. Blanda i lite tomat puré. Späd med vatten om det blir för torrt.
    6. Smaka av - kanske behövs det ytterligare vitlök och kryddor. Det går bra att lägga i bananen samtidigt med äpplet men då blir det mer som puré. Klipp lite persilja över grytan.

  • AnnaK

    Grönsaks-pyttipanna
    Ingredienser

    Till 4 poritoner behövs:
    * 7 dl kokta kikärtor eller 2 burkar kikärtor à 400 g
    * 2 gula lökar
    * 1 aubergine
    * 1 liten squash
    * 200 g färska champinjoner
    * 2 msk flytande margarin
    * 1 vitlöksklyfta
    * 1 tsk timjan
    * 2 dl hackad persilja
    * salt, peppar

    Tillagning

    1. Skala löken och hacka den grovt. Skölj aubergine och squash och skär dem i tärningar. Ansa och skär svampen i fjärdedelar.
    2. Fräs löken på svag värme i margarinet i en stor panna. Lägg i resten av grönsakerna och svampen. Pressa ner vitlöken och krydda med timjan. Fräs tills vätskan kokat in.
    3. Rör ner persilja och kikärtor. Värm upp. Krydda med salt och peppar.

  • AnnaK

    Pizzabitar med grönsaker eller bönor/kikärtor
    Ingredienser

    8 bitar
    Pizzabotten
    50 g jäst
    3 dl vatten
    1 tsk salt
    4 msk rapsolja, gärna KRAV-märkt
    9 dl vetemjöl eller 3 dl grahamsmjöl och 6 dl vetemjöl

    Pålägg 1
    4 dl kokta kikärtor/svarta bönor (1,5 dl okokta) eller 1 burk konserverade (ca 400 g)
    1 liten burk mild Ajvar eller tomatsås (ca 350 g)
    2 dl strimlad purjolök
    1 dl majs
    150 g skivade champinjoner
    1 påse (200 g) mager riven ost max 12%
    oregano, basilika eller timjan

    Pålägg 2·
    1 liten burk mild Ajvar eller tomatsås (ca 350 g)
    1 skivad rödlök
    1 liten squash i skivor
    4 dl grovriven morot
    1 paprika skuren i bitar
    1 påse (200 g) mager riven ost max 12%
    ruccola blad

    Tillagning

    1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten.
    2. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Byt gärna en del av mjölet mot grövre mjöl t ex 1/3 grahamsmjöl. Låt degen jäsa övertäckt minst 30 minuter.
    3. Knåda degen smidig på bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut två stora bottnar (ca 25x35 cm) som täcker en bakplåt. Lägg degen på bakplåtspapper på plåten eller smörj plåten före.
    4. Värm ugnen till 225-250° och förbered pålägget.
    5. Bred ut mild Ajvar eller tomatsås över de två bottnarna.
    6. Välj ett av påläggen och fördela det jämt över de två bottnarna.
    7. Fördela den magra osten över bottnarna.
    8. Grädda pizzan i mitten av ugnen 15-20 minuter. Strö över oregano eller dekorera med ruccola blad när pizzan är färdiggräddad. Skär pizzan i mindre delar, 8 bitar per plåt brukar bli bra.

  • AnnaK

    BLOMKÅLSGRATÄNG

    För den som inte vill ha rätten helt vegetarisk går det utmärkt att ha i 2 - 4 skivor bayonneskinka eller annan rökt skinka.

    3 - 4 portioner

    1 stort blomkålshuvud, 600 - 700 g
    1 bit purjolök
    2 msk smör eller margarin
    1 burk krossade tomater, 400 g
    2 msk tomatpuré
    1 tsk italiensk salladskrydda
    3 - 4 dl riven ost

    Dela blomkålshuvudet och koka det knappt mjukt i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Låt rinna av och dela i klyftor. Lägg klyftorna tätt i lätt smord gratängform. Finhacka skinkan om du vill ha i den. Fräs löken lätt, slå på tomatkrosset och rör i puré, ev skinka och kryddor.

    Låt puttra ca 10 minuter. Slå såsen över blomkålen, täck med ost och gratinera 15 - 20 minuter i 250 - 275°.

    Utesluter man skinkan i gratängen är den ett utmärkt komplement till olika kötträtter.

  • AnnaK

    Grönsakscouscous med fetaost

    --------------------------------------------------------------------------------

    4 port

    1 fänkål, ca 350 g
    1 gul paprika
    smör-&rapsolja, oliv
    5 dl tomatjuice
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 pressade vitlöksklyftor
    4 dl couscous
    1 1/2 dl svarta oliver med kärnor
    200 g Apetina smulad feta
    2 dl matyoghurt

    Gör så här
    Strimla fänkålen. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Stek grönsakerna mjuka i smör-&rapsolja i en stor stekpanna. Koka upp tomatjuice, smulad buljongtärning och vitlök i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Blanda ner couscousen i tomatblandningen. Låt den svälla under lock ca 5 min. Rör couscousen fluffig med en gaffel och blanda ner den, oliver och ost i stekpannan. Servera med yoghurt och sallad.

  • AnnaK

    Vegetarisk Moussaka

    6-10 potatisar
    1 aubergine
    1 squash
    1 lök
    1 dl sojagrädde
    sojafärs
    paprika, vitlök
    kanel, muskotnöt, salt, peppar

    Sätt igång ugnen på 200-250 grader. Skala potatisen och skär i centimetertjocka skivor. Tvätta och skiva även squash och aubergine i centemetertjocka skivor. Bred ut de skivade grönsakerna och potatisen på en eller två plåtar, salta och in i ugnen. De ska "grillas"/bakas cirka 20 minuter. Under tiden lägger du sojafärsen i kokande vatten så att den sväller. Hacka lök, paprika och vitlök. Stek sojafärsen tillsammans med löken och paprikan i lite olja i en stekpanna. Krydda med muskotnöt, kanel, salt och peppar. Häll på passerade tomater eller tomatpuré efter smak, det ska bli som en fast färssås. Smörj en form. Lägg i två tredjedelar av potatisen och lite av auberginen och squashen. Häll på sojagrädden, eventuellt blandad med lite vatten. Lägg färssåsen som ett lager. På med resten av grönsakerna och potatisen. Sedan ska det in i ugnen cirka 20 minuter till. Toppa gärna med riven sojaost som får smälta på.

  • AnnaK

    Vardagslåda med gratängsås 8 port

    --------------------------------------------------------------------------------

    500 g vitkål
    3 morötter
    3 palsternackor
    2 gula lökar
    3 msk olivolja
    Skala och skär grönsakerna i bitar
    Fräs dem var för ig i olja till de känns mjuka
    Fördelas jämt i oljad gratängform eller i ugnsplåten med kanter

    Gratängsås (8 port)
    2 msk smör/margarin
    6 msk grahamsmjöl
    6 dl grönsaksbuljong
    2 tsk smulad basilika
    örtsalt efter smak
    Tillred såsen och låt den koka upp några minuter
    Det går bra att vispa lite riven ost i såsen för den som så önskar
    Häll såsen över grönsakerna och gratinera i 200 graders ugnsvärme i 20-25 minuter eller tills lådan fått fin färg.

Svar på tråden Lätta grönsaksrätter?