• 1juni

    LASAGNE

    Är det någon som har ett bra o enkelt recept på lasagne????

  • Svar på tråden LASAGNE
  • jacke83

    Ingredienser 4-6 port 400 g köttfärs
    2 gula lökar
    2 vitlöksklyftor
    smör
    1 burk krossade tomater, ca 400 g
    2 msk tomatpuré
    2 tsk oregano, basilika, timjan
    1 krm svartpeppar
    1 grönsaksbuljongtärning
    9 lasagneplattor
    Ostsås:
    3 msk vetemjöl
    7 dl mjölk
    3 dl Arla Köket riven ost gratäng
    1/2 tsk salt


    Gör så här Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 21/2 dl av osten och smaksätt med salt.Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås. Strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad. Tips! Istället för att laga egen ostsås kan man använda 7 1/2 dl Kelda ostsås.

    http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showDocument&lintDocumentID=2093

    http://home.swipnet.se/~w-57250/pastaopi/lasagne.html
    http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=639
  • softsofie

    om du vill ha det super super enkelt så köper du en färdig påse som du blandar med köttfärsen.
    och sen varvar plattor och köttfärsen.

    annars e det ju ganska enkelt att göra en egen,

    lasageplattor
    köttfärssåsen (krossade tomater,kryddor,köttfärs,lök)
    gör en ostsås

    och varva med plattor köttfärsås och ostsås.

  • The Dreamer

    Baconlasange

    2 pkt bacon
    5 dl ostsås (Kelda)
    1 pkt krossade tomater, med smak av basilika och vitlök
    1 buljongtärning (hönsbuljong)
    Lasangeplattor
    Gratängost

    Skär baconet i bitar, bryn det i stekpannan. Häll i krossade tomater och buljongtärningen. Låt puttra till buljongtärningen är helt upplöst.
    Varva denna "sås" med ostsås och lasangeplattor.
    Häll på gratängost längst upp.

    Ställ in i ugnen 200 grader ca 30 minuter (eller till lasangeplattorna är färdiga)

  • isisisis

    Lasagne är ingen "enkel" mat! Det tar lite tid,och ska göras med känsla! Alla har sitt favoritrecept.
    Vill man ha en enkel lasagne kan man köpa en färdig! Eller en halvfärdig!
    Men de smakar ju givetvis inte hälften så gott som en som är lagad med lite omsorg!

  • jacke83
    isisisis skrev 2006-10-17 15:51:02 följande:
    Lasagne är ingen "enkel" mat! Det tar lite tid,och ska göras med känsla! Alla har sitt favoritrecept.Vill man ha en enkel lasagne kan man köpa en färdig! Eller en halvfärdig!Men de smakar ju givetvis inte hälften så gott som en som är lagad med lite omsorg!
    Så gäller det med all matt, maten smakar bäst när man lägger ner lite tid på den.
  • isisisis

    Mm! Håller givetvis med! Synd att allt färre väljer att laga mat från grunden,utan köper halvfabrikat istället!
    På så vis lär sig inte barn eller barn efter dem att lära sig laga mat öht!

  • 1juni

    Tack för allasvaren!!!
    Den blev jättegod.Gjorde en själv!!

  • annca

    Men - lasange är ju bland det enklaste man kan göra - släng ihop en god köttfärssås, använd färska lasangplattor och fuska med en färdig ostsås! Klart på 20 - 30 min!

    Köttfärssås:
    fräs en finhackad stor gul lök tillsammans med en stor grovhackad vitlöksklyfta.
    Häll över i en stor gryta. Häll i en burk krossad tomat och en buljongtärning. Låt puttra på svag värme.
    Tillsätt en grovriven morot och en burk skivade chanpinjoner.
    Fräs blandfärs i smör i stekpannan. Krydda färsen med svartpeppar och pressad vitlök. Häll över i grytan.
    Krydda med oregano, svartpappar, cayennepepapr och salt.
    Låt puttra en stund.

    Varva köttförs, lasangplattor och ostsås i en avlång ugnsform. Det ska vara tjocka lager köttfärs. Om du vill ta ett lager som är skivade tomater istället för färs.
    SE till att översta lagret är pasta och täck med ostsås.
    Gratinera i ugn 15-20 min.


    ~*~ man önskar att man kunde vara bara tyst & cool (W.Crafoord)~*~
  • sänka

    Ngt. som är jätte gott, är att skiva ner mozarella i ngt av lagren. Mmmmmmm

  • LeWi

    så här gör jag!

    Köttfärssås:

    1-2 Gula lökar
    400-600 g köttfärs
    1-2 msk tomatpuré
    1 burk krossade tomater
    2-3 fint rivna morötter
    Ev lite mjölk för att såsa till det lite...

    Krydda med salt, svartpeppar, vitlökspulver, en köttbuljongtärning och rosmarin (för att få en lite annan smak än den vanliga timjan/oregano köttfärsen...)

    Gör en vanlig Bechamelsås - smör, mjöl och mjölk.
    Krydda med salt, svartpepper och muskot
    Till en långpanna bukar jag göra sås av en dryg liter mjölk.

    Färdiga eller hemmagjorda lasagneplattor...

    Börja med ett lager kött och sås och varava med plattorna.
    Överst lagret ska vara plattor täckta med sås (som de andra säger)

    Gratinera i ung 15-30 min beroende på om det är färskpasta eller inte.

Svar på tråden LASAGNE