LASAGNE
Är det någon som har ett bra o enkelt recept på lasagne????
Är det någon som har ett bra o enkelt recept på lasagne????
TA bara vanlig köttfärs och gör en vitsås varva med plattor
Ingredienser 4-6 port 400 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano, basilika, timjan
1 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
9 lasagneplattor
Ostsås:
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl Arla Köket riven ost gratäng
1/2 tsk salt
om du vill ha det super super enkelt så köper du en färdig påse som du blandar med köttfärsen.
och sen varvar plattor och köttfärsen.
annars e det ju ganska enkelt att göra en egen,
lasageplattor
köttfärssåsen (krossade tomater,kryddor,köttfärs,lök)
gör en ostsås
och varva med plattor köttfärsås och ostsås.
Baconlasange
2 pkt bacon
5 dl ostsås (Kelda)
1 pkt krossade tomater, med smak av basilika och vitlök
1 buljongtärning (hönsbuljong)
Lasangeplattor
Gratängost
Skär baconet i bitar, bryn det i stekpannan. Häll i krossade tomater och buljongtärningen. Låt puttra till buljongtärningen är helt upplöst.
Varva denna "sås" med ostsås och lasangeplattor.
Häll på gratängost längst upp.
Ställ in i ugnen 200 grader ca 30 minuter (eller till lasangeplattorna är färdiga)
Lasagne är ingen "enkel" mat! Det tar lite tid,och ska göras med känsla! Alla har sitt favoritrecept.
Vill man ha en enkel lasagne kan man köpa en färdig! Eller en halvfärdig!
Men de smakar ju givetvis inte hälften så gott som en som är lagad med lite omsorg!
Mm! Håller givetvis med! Synd att allt färre väljer att laga mat från grunden,utan köper halvfabrikat istället!
På så vis lär sig inte barn eller barn efter dem att lära sig laga mat öht!
Tack för allasvaren!!!
Den blev jättegod.Gjorde en själv!!
Men - lasange är ju bland det enklaste man kan göra - släng ihop en god köttfärssås, använd färska lasangplattor och fuska med en färdig ostsås! Klart på 20 - 30 min!
Köttfärssås:
fräs en finhackad stor gul lök tillsammans med en stor grovhackad vitlöksklyfta.
Häll över i en stor gryta. Häll i en burk krossad tomat och en buljongtärning. Låt puttra på svag värme.
Tillsätt en grovriven morot och en burk skivade chanpinjoner.
Fräs blandfärs i smör i stekpannan. Krydda färsen med svartpeppar och pressad vitlök. Häll över i grytan.
Krydda med oregano, svartpappar, cayennepepapr och salt.
Låt puttra en stund.
Varva köttförs, lasangplattor och ostsås i en avlång ugnsform. Det ska vara tjocka lager köttfärs. Om du vill ta ett lager som är skivade tomater istället för färs.
SE till att översta lagret är pasta och täck med ostsås.
Gratinera i ugn 15-20 min.
Ngt. som är jätte gott, är att skiva ner mozarella i ngt av lagren. Mmmmmmm
så här gör jag!
Köttfärssås:
1-2 Gula lökar
400-600 g köttfärs
1-2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2-3 fint rivna morötter
Ev lite mjölk för att såsa till det lite...
Krydda med salt, svartpeppar, vitlökspulver, en köttbuljongtärning och rosmarin (för att få en lite annan smak än den vanliga timjan/oregano köttfärsen...)
Gör en vanlig Bechamelsås - smör, mjöl och mjölk.
Krydda med salt, svartpepper och muskot
Till en långpanna bukar jag göra sås av en dryg liter mjölk.
Färdiga eller hemmagjorda lasagneplattor...
Börja med ett lager kött och sås och varava med plattorna.
Överst lagret ska vara plattor täckta med sås (som de andra säger)
Gratinera i ung 15-30 min beroende på om det är färskpasta eller inte.