Smörgåstårta
1 plåt (15-20 bitar)
Fyllning 1
4 dl kokta linser
2 dl kokta kikärtor
1-2 gula lökar
2 msk olivolja
0,75 dl solrosolja
1 dl chilisås
2 msk buljongkoncentrat
1 knippe dill
Hacka och fräs löken i olivoljan. Mixa linser, kikärter, lök, solrosolja och chilisås väl och häll det i en bunke. Blanda i dillen och smaka av med buljongkoncentrat.
Fyllning 2
1 kg champinjoner
olja
2 gula lökar
4 msk grillkrydda
svartpeppar
5 dl soja- eller havregrädde
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk sojasås
4 vitlöksklyftor
Skiva svampen och fräs den med hackad lök i olja. Tillsätt grillkrydda och peppar. Häll i grädde och värm utan att koka. Tillsätt vinäger, sojasås och pressad vitlök.
Fyllning 3
1 sats majonnäs
1 ½ dl bostongurka
3 stora morötter
1 gul lök
olja
1 tsk örtsalt
svart- eller vitpeppar
Riv morötterna fint. Finhacka löken och fräs den i olja. Blanda alla ingredienser i en skål.
Majonnäs
2,5 dl sojagrädde (måste vara ekologisk, annars tjocknar den inte!)
2,5 dl olja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk pressad citron
1 tsk sirap
1 msk senap
1 tsk ättika (24%)
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
Sojagrädden och oljan skall helst ha rumstemperatur. Lägg alla ingredienser förutom oljan i mixern. Häll i oljan i en smal stråle medan du mixar. Till en tårta behöver du 2,5 satser majonnäs.
Tillredning
1,5 satser majonnäs
ca 60 skivor formfranska
huvudsallat
1 burk svart tångkaviar
1 burk röd tångkaviar
körsbärstomater
röda vindruvor
kärnfria oliver
citronskrivor
Rasher
dill
Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg ut rader av formfranska intill varandra på en plåt. Fördela fyllning 1, 2 och 3 mellan lager av bröd och täck ovansidan och kanterna med majonnäs.
Täck kanterna med sallat. Garnera ovansidan med små klickar av kaviar, halva körsbärstomater, halva vindruvor, halva oliver, citronbitar, rullar av Rasher och dillkvistar i fina rader. Garnerningen kan förstås varieras efter smak.
Tårtan blir godast om den tillredes ett dygn i innan servering.