• Fille Fjonkan

    Recept på vegetarisk smörgåstårta? (ovo-lakto)

    Jag älskar smörgåstårta! Åtminstone gjorde jag det förr om åren när var allätare. Sedan jag blev vegetarian har jag inte råkat på någon smörgåstårta jag velat äta

    Snälla, ge mig massor av tips och/eller recept på ovo-lakto-vegetariska smörgåstårtor!


    / Fille med Kisen, 3½ år, Tösen, 1½ år och Pysen i magen, v 26
  • Svar på tråden Recept på vegetarisk smörgåstårta? (ovo-lakto)
  • Fille Fjonkan

    Puff!


    / Fille med Kisen, 3½ år, Tösen, 1½ år och Pysen i magen, v 26
  • AMA68

    Det får ju bli med olika ostlager (ädelost/mjukost/fårost) och ägg/majonäs typ?
    För du äter väl inte t.ex. kaviar, räkor, böcklingpastej eller?

  • NattravN

    Jag brukar följa köttreceptet (Fick vääärldens tristaste från affären när jag tog studenten, hur fan kan man sätta frukt och sånt på smörgårtårta???) men jag byter ut leverpastejjen mot tartex och så improviserar jag med resten och tar det jag hittar som påminner om resten av ingredienserna. Tex. så har jag för mig att jag gjorde med hackat ägg i gräddfil/majonnäsblandningen efter ett recept sist!

  • NattravN

    det finns ju tex vegankorv i skivor i välsorterade affärer osv...

  • Turran

    Olika roror som jag gillar i smorgastartan...

    *finhackad rodlok med creme fraiche och lite Holiday dipmix
    *mosad avocado med salt, citronpeppar och creme fraiche
    *Tartex blandat med lite creme fraiche
    *kokta, hackade agg med majonas, graddfil och finhackad attiksgurka

  • Fille Fjonkan

    Mmm, det låter väldigt smaskigt alltihop! Jag älskar ost av alla de slag, men är begränsad på ostätarfronten just nu eftersom jag är gravid. Men alla dessa tips tillsammans kan nog bli mer än en läcker smörgåstårta!

    Tack för era svar!

    Jag tar gärna emot fler svar. Jag har inte ätit smörgåstårta på 12 år eller mer. Jag har en del att ta igen

  • AnnaK

    Vegetarisk regnbågstårta
    6 pers

    3 halvor Hönökaka.
    Bordsmargarin
    Sallad
    3 dl vispad grädde eller gräddfil
    1 msk senap
    ½ tsk salt
    1 stor burk fruktcocktail (utan spad)
    2 hackade äpplen
    2 skivor ananas i bitar

    Till garneringen:
    2 stora tomater
    1 bit färsk gurka
    1 hg vindruvor
    2 kiwifrukter
    2 rädisor
    ½ citron i skivor

    Lägg brödet i skivor på varandra och skär rakt igenom
    till c:a 6 bitar. Detta gör tårtan lättare att servera
    senare. Smöra skivorna.
    Vispa grädden, smaksätt med senap och salt, blanda ned frukten
    Lägg salladen mellan brödhalvorna och bred ev. lite gräddfil på ytan.
    Skölj och skiva grönsaker och frukt och garnera med dom

  • AnnaK

    Smörgåstårta
    1 plåt (15-20 bitar)

    Fyllning 1

    4 dl kokta linser
    2 dl kokta kikärtor
    1-2 gula lökar
    2 msk olivolja
    0,75 dl solrosolja
    1 dl chilisås
    2 msk buljongkoncentrat
    1 knippe dill

    Hacka och fräs löken i olivoljan. Mixa linser, kikärter, lök, solrosolja och chilisås väl och häll det i en bunke. Blanda i dillen och smaka av med buljongkoncentrat.

    Fyllning 2

    1 kg champinjoner
    olja
    2 gula lökar
    4 msk grillkrydda
    svartpeppar
    5 dl soja- eller havregrädde
    2 msk äppelcidervinäger
    1 tsk sojasås
    4 vitlöksklyftor

    Skiva svampen och fräs den med hackad lök i olja. Tillsätt grillkrydda och peppar. Häll i grädde och värm utan att koka. Tillsätt vinäger, sojasås och pressad vitlök.

    Fyllning 3

    1 sats majonnäs
    1 ½ dl bostongurka
    3 stora morötter
    1 gul lök
    olja
    1 tsk örtsalt
    svart- eller vitpeppar

    Riv morötterna fint. Finhacka löken och fräs den i olja. Blanda alla ingredienser i en skål.

    Majonnäs

    2,5 dl sojagrädde (måste vara ekologisk, annars tjocknar den inte!)
    2,5 dl olja
    1 tsk äppelcidervinäger
    1 tsk pressad citron
    1 tsk sirap
    1 msk senap
    1 tsk ättika (24%)
    1 tsk salt
    2 krm cayennepeppar

    Sojagrädden och oljan skall helst ha rumstemperatur. Lägg alla ingredienser förutom oljan i mixern. Häll i oljan i en smal stråle medan du mixar. Till en tårta behöver du 2,5 satser majonnäs.

    Tillredning

    1,5 satser majonnäs
    ca 60 skivor formfranska
    huvudsallat
    1 burk svart tångkaviar
    1 burk röd tångkaviar
    körsbärstomater
    röda vindruvor
    kärnfria oliver
    citronskrivor
    Rasher
    dill

    Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg ut rader av formfranska intill varandra på en plåt. Fördela fyllning 1, 2 och 3 mellan lager av bröd och täck ovansidan och kanterna med majonnäs.

    Täck kanterna med sallat. Garnera ovansidan med små klickar av kaviar, halva körsbärstomater, halva vindruvor, halva oliver, citronbitar, rullar av Rasher och dillkvistar i fina rader. Garnerningen kan förstås varieras efter smak.

    Tårtan blir godast om den tillredes ett dygn i innan servering.

  • AnnaK

    Fin smörgåstårta (lakto-ovo-veg.)

    Ingredienser
    12 landgångsbröd (skär bort ev. kanter)
    150 g ostcrème
    Keso
    Champinjoner
    Purjolök
    Ägg
    Gräddfil
    Majonnäs
    Gurkmix

    Garnering: grönsaker, ost, champinjoner, sparris, soltorkade tomater, persilja...

    Tillagning
    Varva landgångsbröd med fyllningarna. Fyllning 1: ostcrème, fyllning 2: blanda keso med hackade champinjoner och purjolök.
    Täck tårtan med en röra av hackat ägg, gräddfil, majonnäs och gurkmix.
    Garnera efter smak!

Svar på tråden Recept på vegetarisk smörgåstårta? (ovo-lakto)