Ris är oftast inte så kul efter infrysning, men ris går ju ändå rätt fort att koka. Gör grytor och frys in i lagom stora portioner. De går snabbt att tina upp. Och om man gör en basgryta som egentligen bara är buljongen och grytbitarna så går det lätt att variera den beroende på vad man är sugen på. Då kan man hälla i oliver, svamp, syltlökar, bitar av kryddig krov, grädde, creme fraiche...
Gulach är ju suveränt att frysa in.
Jag brukar göra ganska stor sats när jag gör.
Så ca 700g färs
1 förp krossade tomater
1 förp passerade tomater
buljontärning och vatten
Hackad svettad lök
Paprika i hackad i bitar
chili pulver
paprika pulver
vitlök
salt
peppar
Potatis, tärnad. Läggs i mot slutet, när det andra fått koka ett tag. Soppan är klar när potatisen är färdig.
Smaka av till du är nöjd med smaken, använd de kryddor du gillar mm. Min soppa blir ofta mer gryta än soppa. Jättegott med lite creme fraiche-klick i tallriken när man äter.
En god fisksoppa, med Saffran och Chili.
200 g laxfilé
200 g torskfilé
4 st potatis(ar)
2 st morot/morötter
0,5 st purjolök(ar)
2 st tomat(er)
2 st vitlöksklyfta(or)
1 st chilifrukt
0,7 l fiskbuljong
2,5 dl vitt vin, torrt
1 påse saffran
2 msk färsk dill
1 msk färsk basilika
salt och peppar
1. Skär fisken i lika stora bitar (ca 2x2 cm). Strimla purjolöken. Skär potatis, morot och tomat i grova bitar.
2. Koka upp fiskbuljong med vin, saffran, potatis, morot och vitlök. Låt koka i ca 10 min.
3. Tillsätt finhackad chili. Smaka av med salt.
4. Låt koka några minuter, tillsätt sedan fisken, tomaterna och purjolöken.
5. Koka i ytterligare 5 minuter.
6. Strö över hackade, färska örter och servera med bröd.
Och den mycket god med en klick creme fraiche till