Hur gör man kalops?
Och tar det lång tid, ingridienser? Är det en dyr middag? Svår att göra?
Har ni nå andra middags förslag? Helst husmanskost.
Och tar det lång tid, ingridienser? Är det en dyr middag? Svår att göra?
Har ni nå andra middags förslag? Helst husmanskost.
kalops är jättelätt att göra.
4port.
ca 600-800g grytbitar
smör
1-2 lökar
salt,vit eller svartpeppar
3-4dl buljon
1 lagerblad
8-10 kryddpepparkorn
2msk mjöl.
bryn köttet utan att bränna det. skiva löken, lägg kött o lök i en gryta salta o peppra häll över buljongen. Lägg i lagerbladen o kryddpepparkornen. Koka upp o låt sedan allt sjuda på svag värme 1-2 timmar eller tills det är mört.
Skaka mjöl med kallt vatten o red av skyn under omröring mot slutet at kokningen. Smaka av o sen är det klart
kalops är billigt och är en svensk klassisk husmanskost-rätt..
o gott är det också!
du behöver
Högrev
Lök
morötter
vitpepparkorn
salt
lagerblad
Skiva köttet i lämpliga bitar o fräs det i en panna så det får stekyta
skär lök i klyftor o skiva lagom bitar av morötterna
häll på 1½ liter vatten o krydda med salt pepparkorn och lagerblad
Låt koka tills köttet är mört o trådigt...
späd med mer vatten under tiden.
kokas ca 1 timma är riktpunkten..
Smaka av med mer kryddor - gör en redning på vatten o vetemjöl
ha eventuellt i lite soja o en skvätt grädde om du vill..
Servera med kokt potatis o sallad!
Inte svårt alls och dyrt heller. Du behöver:
Grytbitar av oxkött (eller köp hel bit och dela själv)
lite mjöl
gul lök
morot
koloritsoja
salt och peppar
hel kryddpeppar
lagerblad
1. Bryn köttet i margarin och krydda.
2. Sänk värmen och pudra över lite mjöl.
3. Lägg i hackad lök och morot.
4. Täck knappt med vatten.
5. Lägg i lagerblad och kryggpepparkorn.
6. Låt koka länge (det är då det blir gott, typ 1,5 timme) på svag värme.
7. Färga med lite koloritsoja och smaka av kryddingen.
8. Klart!
Är det någon särskilld buljong man ska ha eller kan man ta en tärning?
Är det bara 1 enda blad som ska i?
Tack för svaren iaf!
Fransk korvgratäng
4port
10-12 kokta skalade potatisar
1 stånd färnkål
1gul lök
örtsalt
falukorv ca 400g
i burk cremefraiche
2msk dragon
2msk oregano
2msk persilja
2tsk senap
1 pressad vitlök
½tsk chilikrydda
ugn 200 grader.
Skiva potatisarna. Strimla förnkål o lök, koka strimlorna tillsammans 5 min i vatten. Tärna korven. Varva eller blanda pot färnkål lök o korv i form. Strö över lite örtsalt. Rör ner senap,chili pressad vitlök o örtkryddor i fraicken o ha över gratängen. Gratinera tills allt är varmt.
Lägg i ett par blad till fyra personer tycker jag.
Enligt mig behövs ingen buljong alls. Det blir jättesmakrikt och gott ändå.
mmm, vad gott med kalopps....
vi renoverar köket och lever på mackor, micro och hämtmat
LÄngtar......
För skånsk kalops: ha i 2 slantade morötter också i slutet, så att de inte kokar sönder.
*Gjorde rotmos och fläsklägg i förrgår. Gott och enkelt.
*Pepparotskött
En snabbvariant på pepparotskött (som iof är lätt att göra, men tar tid) är att dela en falukorv i bitar och koka i en halvtimme i buljong. Gör en ljus grundsås på buljongen (smält smör och blanda med mjöl, späd med buljongen), servera med kokt potatis och pepparot.
*Dillkött
* Kokt kyckling med ris och currysås
*Kokt tork/annan fisk med äggsås/ dillsås/ skirat smör och pepparot
Mmmm jag blev hungrig nu, måste nog fixa lite lunch
JFL: Alla dina förslag är så goda! Precis sådan mat som man fått som liten och som man (bland annan mat förstås) vill ska få vara med på folks bord även i framtiden!
Det går bra att göra på tärning men det krävs några stycken då (tycker jag i alla fall). Jag brukar göra på kalvfond som finns på flaska, men samma då, använder mej av en hel del.
Lagerblad brukar jag slänga i några stycken.
Jag brukar använda mig utav grytbitar av fläsk.
Här kommer mitt recept (ganska likt de andras )
500g kött
margarin
ca 6msk mjöl
vatten
salt
lagerblad
buljong
Bryn köttet. I med mer margarin. Strö över mjölet. Rör om till en tjock klet. Spä på med lite vatten i taget och rör om tills såsen är lagom tjock. Salta. I med lagerbladen och buljongen. Koka 1,5h på svag värme och rör om ganska ofta.
åhhh gud vad sugen jag blev.... har grytbitarna men, inga lagerblad eller morötter, inga vinterdäck och snön yr som jag vet inte vad!
Jag vill inte ha för mycket krydda och speciellt salt i maten för min 1 åriga dotter ska äta också. Sonen på 3 gillar krydda men inte så bra för henne
Fast är hon ett år så kan hon äta samma mat som er. Njurarna är tillräkligt utvecklade för att klara normalsaltad mat och där till. Sen är det en annan sak om ni inte vill att hon ska äta er normalkryddade mat.
Men det är ju bara att ta undan hennes mat först och krydda sen om ni vill.