• Josefin86

    Hur gör man kalops?

    Och tar det lång tid, ingridienser? Är det en dyr middag? Svår att göra?

    Har ni nå andra middags förslag? Helst husmanskost.

  • Svar på tråden Hur gör man kalops?
  • mkk

    kalops är jättelätt att göra.

    4port.
    ca 600-800g grytbitar
    smör
    1-2 lökar
    salt,vit eller svartpeppar
    3-4dl buljon
    1 lagerblad
    8-10 kryddpepparkorn
    2msk mjöl.

    bryn köttet utan att bränna det. skiva löken, lägg kött o lök i en gryta salta o peppra häll över buljongen. Lägg i lagerbladen o kryddpepparkornen. Koka upp o låt sedan allt sjuda på svag värme 1-2 timmar eller tills det är mört.
    Skaka mjöl med kallt vatten o red av skyn under omröring mot slutet at kokningen. Smaka av o sen är det klart

  • Nyfiken gul

    kalops är billigt och är en svensk klassisk husmanskost-rätt..

    o gott är det också!

    du behöver

    Högrev
    Lök
    morötter
    vitpepparkorn
    salt
    lagerblad

    Skiva köttet i lämpliga bitar o fräs det i en panna så det får stekyta
    skär lök i klyftor o skiva lagom bitar av morötterna
    häll på 1½ liter vatten o krydda med salt pepparkorn och lagerblad
    Låt koka tills köttet är mört o trådigt...

    späd med mer vatten under tiden.

    kokas ca 1 timma är riktpunkten..

    Smaka av med mer kryddor  - gör en redning på vatten o vetemjöl
    ha eventuellt i lite soja o en skvätt grädde om du vill..

    Servera med kokt potatis o sallad!

  • Pokoyo

    Inte svårt alls och dyrt heller. Du behöver:

    Grytbitar av oxkött (eller köp hel bit och dela själv)
    lite mjöl
    gul lök
    morot
    koloritsoja
    salt och peppar
    hel kryddpeppar
    lagerblad

    1. Bryn köttet i margarin och krydda.
    2. Sänk värmen och pudra över lite mjöl.
    3. Lägg i hackad lök och morot.
    4. Täck knappt med vatten.
    5. Lägg i lagerblad och kryggpepparkorn.
    6. Låt koka länge (det är då det blir gott, typ 1,5 timme) på svag värme.
    7. Färga med lite koloritsoja och smaka av kryddingen.
    8. Klart!

  • Josefin86

    Är det någon särskilld buljong man ska ha eller kan man ta en tärning?

    Är det bara 1 enda blad som ska i?

    Tack för svaren iaf!

  • mkk

    Fransk korvgratäng
    4port
    10-12 kokta skalade potatisar
    1 stånd färnkål
    1gul lök
    örtsalt
    falukorv ca 400g
    i burk cremefraiche
    2msk dragon
    2msk oregano
    2msk persilja
    2tsk senap
    1 pressad vitlök
    ½tsk chilikrydda

    ugn 200 grader.
    Skiva potatisarna. Strimla förnkål o lök, koka strimlorna tillsammans 5 min i vatten. Tärna korven. Varva eller blanda pot färnkål lök o korv i form. Strö över lite örtsalt. Rör ner senap,chili pressad vitlök o örtkryddor i fraicken o ha över gratängen. Gratinera tills allt är varmt.

  • Pokoyo

    Lägg i ett par blad till fyra personer tycker jag.

    Enligt mig behövs ingen buljong alls. Det blir jättesmakrikt och gott ändå.

  • Sanda

    mmm,  vad gott med kalopps....

    vi renoverar köket och lever på mackor, micro och hämtmat

    LÄngtar......

  • JFL

    För skånsk kalops: ha i 2 slantade morötter också i slutet, så att de inte kokar sönder.

    *Gjorde rotmos och fläsklägg i förrgår. Gott och enkelt.

    *Pepparotskött
    En snabbvariant på pepparotskött (som iof är lätt att göra, men tar tid) är att dela en falukorv i bitar och koka i en halvtimme i buljong. Gör en ljus grundsås på buljongen (smält smör och blanda med mjöl, späd med buljongen), servera med kokt potatis och pepparot.

    *Dillkött

    * Kokt kyckling med ris och currysås

    *Kokt tork/annan fisk med äggsås/ dillsås/ skirat smör och pepparot

    Mmmm jag blev hungrig nu, måste nog fixa lite lunch Glad


    ღMor Jennyღ
  • Pokoyo

    JFL: Alla dina förslag är så goda! Precis sådan mat som man fått som liten och som man (bland annan mat förstås) vill ska få vara med på folks bord även i framtiden!

  • emblasol

    Det går bra att göra på tärning men det krävs några stycken då (tycker jag i alla fall). Jag brukar göra på kalvfond som finns på flaska, men samma då, använder mej av en hel del.

    Lagerblad brukar jag slänga i några stycken.

    Jag brukar använda mig utav grytbitar av fläsk.

    Här kommer mitt recept (ganska likt de andras )
    500g kött
    margarin
    ca 6msk mjöl
    vatten
    salt
    lagerblad
    buljong

    Bryn köttet. I med mer margarin. Strö över mjölet. Rör om till en tjock klet. Spä på med lite vatten i taget och rör om tills såsen är lagom tjock. Salta. I med lagerbladen och buljongen. Koka 1,5h på svag värme och rör om ganska ofta.

  • JFL
    Pokoyo: Tack . Jag älskar husmanskost och nu när jag är hemma med barnen så har jag  möjlighet att laga det mitt i veckan. Har kommit på attt det är väldigt praktiskt också. Bara att börja med maten vid 4 och sen behöver jag inte tänka så mkt mer på den förens strax innan vi äter vid 6.
    Jag borde laga det oftare
    ღMor Jennyღ
  • Fiffis

    åhhh gud vad sugen jag blev.... har grytbitarna men, inga lagerblad eller morötter, inga vinterdäck och snön yr som jag vet inte vad!

  • Josefin86

    Jag vill inte ha för mycket krydda och speciellt salt i maten för min 1 åriga dotter ska äta också. Sonen på 3 gillar krydda men inte så bra för henne

  • JFL

    Fast är hon ett år så kan hon äta samma mat som er. Njurarna är tillräkligt utvecklade för att klara normalsaltad mat och där till. Sen är det en annan sak om ni inte vill att hon ska äta er normalkryddade mat.
    Men det är ju bara att ta undan hennes mat först och krydda sen om ni vill.


    ღMor Jennyღ
Svar på tråden Hur gör man kalops?