• Julias Farsa
    Äldre 13 Nov 21:31
    1674 visningar
    11 svar
    11
    1674

    alzheimers?

    Hmm

    Har i en 3-4 år börjat tappat ord. Mer på senare tid. Vanliga svenska ord. Idag tappade jag t.ex. ordet "tavla". Jag kommer av mig mitt i en mening för jag glömmer vanliga djävla ord. Har börjat stava fel också.

    Har "kalket" i släkten, men det ska väl inte börja redan?

  • Svar på tråden alzheimers?
  • Tissel­tott
    Äldre 13 Nov 21:43
    #1

    Man kan tydligen se tendenser redan i 40-årsåldern. Hur gammal är du?

  • Signat­ur
    Äldre 13 Nov 21:48
    #2

    Har du småbarn (tänkte på Julia ). Av sömnbrist kan man också "tappa ord".

    Ta kontakt med en läkare. Gör man en röntken kan man se om det är någon demenssjukdom på gång och i så fall sätta in bromsmedicin.

  • Julias Farsa
    Äldre 14 Nov 07:38
    #3

    Inte 40 än på några år. Min farfar fick det redan som 30-åring. Lider inte av sömnbrist då hon sover som en stock =)

  • Äldre 14 Nov 15:36
    #4

    Jag rekommenderar också att du pratar med din läkare och gör en utredning. Förhoppningsvis hittar ni ingenting och då kan du slappna av, det kan ju vara så att du nu är extra uppmärksam eftersom du är orolig. Det kan också vara någon brist och inte nödvändigtvis någon form av demens. Lycka Till!

  • Julias Farsa
    Äldre 14 Nov 17:54
    #5

    Brist?
    Vitamin eller hur menar du?

  • Äldre 15 Nov 09:04
    #6

    Ja, eller hormonell rubbning eller så. Jag har ingen medicinsk bakgrund men har läst en del biologisk psykologi och vet att en del rubbningar, som kan åtgärdas med mediciner, kan orsaka minnesluckor och minnesstörningar. Demens är ju något annat, då "dör" vissa delar av hjärnan och vissa kommunikationssystem slutar att fungera. Mitt råd är att inte spekulera för mycket själv för det är alltid lätt att överdiagnostisera sig själv samt att jaga upp sig då man tycker att "allt" stämmer. Ta kontakt med din husläkare och be att få en remiss till en neurolog.

  • Malka
    Äldre 26 Nov 09:31
    #7

    Arbetar på en avdelning där vi gör demensutredningar. Att tappa ord är jättevanligt och behöver inte vara ett tecken på att du är dement (jag gör det hela tiden), men om du har ärftlig demens i släkten (alzheimer) och känner dig orolig så sök på vårdcentralen så att de kan remittera till en minnesklinik. Du ska inte behöva oroa dig! Att se sina släktingar bli dementa är fruktansvärt traumatiskt (vanligt att anhöriga till dementa blir deprimerade) och vi har ibland patienter med demens i familjen som tycker att de blivit jätteglömska, men när vi testar dem så visar det sig att de är helt friska. Att vara rädd och uppstressad gör att man lätt fokuserar på det som påminner om det skrämmande, i det här fallet demensliknande symtom. Depressioner kan också ge demensliknande symtom.
    På en avdelning specialiserad på demensutredningar kan de göra lumbalpunktion och då tar de prover på ryggmärgsvätskan för att se om hjärnan visar några tecken på sjukdom, om du har ärftlighetsmarkörer samt borrelia. Man gör även en komplett hälsoundersökning med kontroll av blodtryck, EKG (hjärtats funktion), blodprover (inklusive b-vitaminer- och sköldkörtelprover) samt neuropsykologiska minnestest. B-vitaminbrist kan leda till nedsatt minne, men är vanligast hos äldre eftersom kroppen har svårt att ta upp vitaminet när man är gammal. Underfunktion av sköldkörteln kan leda till minnesproblem (samt många andra symtom). Man gör även en datortomografi av hjärnan och i vissa fall får patienten göra en blodflödesmätning av hjärnan (för att se om vissa delar av hjärnan har nedsatt cirkulation).

  • vill ha fler barn
    Äldre 26 Nov 18:30
    #8

    malka - vilket bra svar!

  • 4every­oung
    Äldre 30 Nov 19:17
    #9

    Kan även bero på stress eller om du äter starka värktabletter eller någon annan medicin..

    Men som andra skriver så om du är orolig så kolla upp det..e du orolig så kan du bli stressad och då blir "symtomen" starkare.

    Lycka till

  • Lindah­77
    Äldre 10 Jan 14:24
    #10

    Jag tycker du ska kolla upp det hos en läkare som är neurolog. Det är bra att upptäcka det i tid, för då kan man begränsa sjukdomsförloppet ev, vilket är svårt vid senare skeden. Det kanske också vore bra att prata med en kurator/psykolog om din oro och dina funderingar om flera i din släkt har/haft sjukdomen.

  • Äldre 22 Jul 10:06
    #11

    Du kan testa om du har förhöjd ärftlig risk för Alzheimer.  www.gendoktorn.se!

Svar på tråden alzheimers?